Vanity 6

Vanity 6

Erik Jan Harmens

Het was eind 1982 of begin 1983. Ik was 12 en speelde bij mijn vriendje Cocky de Braauw met de soldaatjes. 

Dat waren hele kleine plastic soldatenpoppetjes met allemaal hetzelfde gezicht; mijn lievelings zat op één knie met een bazooka op zijn schouder. Cocky de Braauw had rijke ouders, van zijn zakgeld had hij een enorm leger opgebouwd, maar die ene bazooka-schutter van mij doode ze allemaal, met slechts één raket.

Althans, zo luidde mijn lezing. Cocky de Braauw protesteerde door te zwijgen en naar de grond te kijken, terwijl ik zijn leger bij wijze van krijgsgevangenen in mijn broekzakken liet verdwijnen. ‘Ik ga het tegen mijn moeder zeggen’, riep hij uiteindelijk toch, en rende weg.

Op dat moment klonk op de radio ‘1999’ van Prince. Ik vond het een beetje een raar liedje, wist niet zeker of ik het goed vond, maar in my defence: ik was nog maar net uit mijn Bassie & Adriaan-periode. Ik weet wel dat ik dacht: dát is nog ver weg, 1999. Ik zal er beelden bij bedacht hebben, maar nooit dat ik 17 jaar later met vrouw en dochter in een hele lelijke flat in Amsterdam Noord zou wonen.

Ook in 1982, of 1983, hoorde ik een heel spánnend liedje op de radio: ‘Nasty Girl’. Er zat een parlandostukje in waarin de leadzangeres verzuchtte: ‘I think I need 7 inches more’, en wij wisten al dat dat iets met je jeweetwel te maken had. Op de maxisingle zong ze trouwens: ‘I think I need 12 inches more’. Met Prince, de schrijver van dit lied, kon je lachen. Ook bij het bedenken van de bandnaam. De welgevormde leadzangeres heette Vanity, ze had twee dito vriendinnen bij zich. Gedrieeën waren ze met z’n zessen. De naam van het trio: ‘Vanity Six’.

 

Deze week draagt Erik Jan Harmens elke nacht een verhaal voor op basis van de actualiteit, bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1. Afgelopen nacht: over de kracht van een bazooka en vooral over Prince.


Gepost in: proza op 2016-04-22

Door Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vier dichtbundels, vier romans, waaronder het succesvolle en autobiografische Hallo muur, en een kinderboek. Op dit moment schrijft hij beschouwingen over een bestaan zonder verdoving en de roes, die worden gepubliceerd in Trouw. In augustus 2018 verscheen de opvolger van Hallo muur: Door het licht.


Ook van Erik Jan Harmens

Het tegenovergestelde van een lachband

Heel vorige week deed Erik Jan Harmens net na het nieuws van 1 uur bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 een verlate dagsluiting. Donderdag op vrijdagnacht ging het over slapeloosheid en semantiek.


Verplaatsen

Deze hele week doet Erik Jan Harmens net na het nieuws van 1 uur bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 een verlate dagsluiting. Afgelopen nacht ging het over proportioneel geweld.
recente posts