Vanity 6

Vanity 6

Erik Jan Harmens

Het was eind 1982 of begin 1983. Ik was 12 en speelde bij mijn vriendje Cocky de Braauw met de soldaatjes. 

Dat waren hele kleine plastic soldatenpoppetjes met allemaal hetzelfde gezicht; mijn lievelings zat op één knie met een bazooka op zijn schouder. Cocky de Braauw had rijke ouders, van zijn zakgeld had hij een enorm leger opgebouwd, maar die ene bazooka-schutter van mij doode ze allemaal, met slechts één raket.

Althans, zo luidde mijn lezing. Cocky de Braauw protesteerde door te zwijgen en naar de grond te kijken, terwijl ik zijn leger bij wijze van krijgsgevangenen in mijn broekzakken liet verdwijnen. ‘Ik ga het tegen mijn moeder zeggen’, riep hij uiteindelijk toch, en rende weg.

Op dat moment klonk op de radio ‘1999’ van Prince. Ik vond het een beetje een raar liedje, wist niet zeker of ik het goed vond, maar in my defence: ik was nog maar net uit mijn Bassie & Adriaan-periode. Ik weet wel dat ik dacht: dát is nog ver weg, 1999. Ik zal er beelden bij bedacht hebben, maar nooit dat ik 17 jaar later met vrouw en dochter in een hele lelijke flat in Amsterdam Noord zou wonen.

Ook in 1982, of 1983, hoorde ik een heel spánnend liedje op de radio: ‘Nasty Girl’. Er zat een parlandostukje in waarin de leadzangeres verzuchtte: ‘I think I need 7 inches more’, en wij wisten al dat dat iets met je jeweetwel te maken had. Op de maxisingle zong ze trouwens: ‘I think I need 12 inches more’. Met Prince, de schrijver van dit lied, kon je lachen. Ook bij het bedenken van de bandnaam. De welgevormde leadzangeres heette Vanity, ze had twee dito vriendinnen bij zich. Gedrieeën waren ze met z’n zessen. De naam van het trio: ‘Vanity Six’.

 

Deze week draagt Erik Jan Harmens elke nacht een verhaal voor op basis van de actualiteit, bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1. Afgelopen nacht: over de kracht van een bazooka en vooral over Prince.


Gepost in: proza op 2016-04-22

Door Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vier dichtbundels, vier romans, waaronder het succesvolle en autobiografische Hallo muur, en een kinderboek. Op dit moment schrijft hij beschouwingen over een bestaan zonder verdoving en de roes, die worden gepubliceerd in Trouw. Hij werkt aan een nieuwe dichtbundel en roman, maar in het najaar van 2018 verschijnt bij Lebowski eerst een nieuw autobiografisch werk, over leven in het licht.


Ook van Erik Jan Harmens

Combineren mogelijk

Nog stommer dan goede voornemens zijn mensen die zeggen dat goede voornemens stom zijn. Zo ook is nog saaier dan Twitter zelf: mensen die op Twitter gaan roepen hoe saai Twitter is. Technisch gesproken kun je me 's nachts wakker maken voor een portie Zweedse balletjes van IKEA, maar het hoéft echt niet, want ik vind ze niet te nassen, maar ga ze dus ook niet steeds bestellen om vervolgens te verzuchten hoe smerig die kutballen zijn, want dat wist ik al. Met excuses voor mijn expliciete taal, maar zo staat het op de zak: K.Ö.T.T.B.U.L.L.A.R.  


Homo's en honden

"Ik heb homo’s in mijn naaste omgeving’’, had zevenvoudig Oranje-international en oud-speler van ADO en Feyenoord Ruben Schaken gezegd, in een poging te benadrukken geen homofoob te zijn. Gek genoeg is het zo dat hoe krachtiger je beweert geen homofoob te zijn, hoe meer het lijkt dat je het bent.
recente posts

Worst

Worst

Jonah Falke
Gepost op: 2018-01-19 in: current affairs
Gepost op: 2018-01-19 in: faits divers
Taal

Taal

Sabine van den Berg
Gepost op: 2018-01-19 in: faits divers
Waarheid

Waarheid

Jonah Falke
Gepost op: 2018-01-18 in: current affairs