Thuiskomer

Thuiskomer

Erik Jan Harmens

Vanavond was ik bij uitgeverij De Bezige Bij om een leesclub te leiden over Easy Street, de nieuwe roman van Bart Chabot. 
 

Vijfentwintig jaar geleden ontmoette ik Chabot voor het eerst, in een statig café in Den Haag. Toen dronken we allebei nog: samen tikten we in een paar uur voor 150 gulden aan bier en cognac weg. 

Bart stond erop te betalen, wat lief was, maar ook ongebruikelijk, want ik interviewde hém, voor Poäzie Nieuws. Dat was een gratis Amsterdams maandblad over gedichten, dat ik met een groep vrienden niet alleen zelf volschreef, we deden ook eigenhandig de distributie, in een oude Opel. Om drie wielen zaten echte banden, de vierde had een thuiskomer. Dat was na een jaar nog steeds zo.

Achterin lagen vijfduizend exemplaren van Poäzie Nieuws, of misschien waren het er vijfhonderd, en zo reden we alle hoofdstedelijke boekhandels af om stapeltjes neer te leggen. Distribueren maakt dorstig, dus elk half uur stopten we voor een biertje in een café of voor een haring en een korenwijn bij een viskraam. Gaandeweg de route werden we baldadiger en op het laatst wierpen we alle Poäzie Nieuwsen die we nog over hadden uit het dakraam, als pamfletten uit een helikopter over de hoofden van een bijna bevrijde bevolking.

Misschien werkt zo’n agressieve marketingcampagne ook wel voor Bart Chabot, want de man is bescheiden in de buitencategorie. Toen ik hem tijdens de leesclub van vanavond vroeg hoe hij hoopte dat Easy Street, zijn nieuwe roman, ontvangen zou worden, werd de grote schrijver klein. ‘Ik maak me geen illusies’, zei hij, bijna op fluistertoon. ‘Geen enkele illusie.’

Ik roep alle lezers van Nederland op die lage lat te logenstraffen.

Deze week draagt Erik Jan Harmens elke nacht een verhaal voor op basis van de actualiteit, bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1. Afgelopen nacht de eerste, over de nieuwe roman van Bart Chabot en over doorrijden op een thuiskomer.


Gepost in: proza op 2016-11-22

Door Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vier dichtbundels, vier romans, waaronder het succesvolle en autobiografische Hallo muur, en een kinderboek. Op dit moment schrijft hij beschouwingen over een bestaan zonder verdoving en de roes, die worden gepubliceerd in Trouw. Hij werkt aan een nieuwe dichtbundel en roman, maar in het najaar van 2018 verschijnt bij Lebowski eerst een nieuw autobiografisch werk, over leven in het licht.


Ook van Erik Jan Harmens

Combineren mogelijk

Nog stommer dan goede voornemens zijn mensen die zeggen dat goede voornemens stom zijn. Zo ook is nog saaier dan Twitter zelf: mensen die op Twitter gaan roepen hoe saai Twitter is. Technisch gesproken kun je me 's nachts wakker maken voor een portie Zweedse balletjes van IKEA, maar het hoéft echt niet, want ik vind ze niet te nassen, maar ga ze dus ook niet steeds bestellen om vervolgens te verzuchten hoe smerig die kutballen zijn, want dat wist ik al. Met excuses voor mijn expliciete taal, maar zo staat het op de zak: K.Ö.T.T.B.U.L.L.A.R.  


Homo's en honden

"Ik heb homo’s in mijn naaste omgeving’’, had zevenvoudig Oranje-international en oud-speler van ADO en Feyenoord Ruben Schaken gezegd, in een poging te benadrukken geen homofoob te zijn. Gek genoeg is het zo dat hoe krachtiger je beweert geen homofoob te zijn, hoe meer het lijkt dat je het bent.
recente posts

Worst

Worst

Jonah Falke
Gepost op: 2018-01-19 in: current affairs
Gepost op: 2018-01-19 in: faits divers
Taal

Taal

Sabine van den Berg
Gepost op: 2018-01-19 in: faits divers
Waarheid

Waarheid

Jonah Falke
Gepost op: 2018-01-18 in: current affairs