Theresa May

Theresa May

Jonah Falke

Mijn geliefde lijkt op mijn recent overleden grootmoeder. Of, dat wil ik graag zo zien natuurlijk. Want ook al is mijn geliefde het volstrekt oneens met Theresa Mays Brexit-ambities, ze heeft ook last van medelijden met haar.

Mijn grootmoeder bezat eenzelfde soort begrip voor dubieuze mensen. Laatst zei iemand het nog: “Altijd probeerde ze ook nog het goede in de mens te zien hé? Ze had zelfs koffie kunnen drinken met Hitler. Toch?” 

Dat goede proberen zien, en het persoonlijke oordeel parkeren, leek me waar, maar Hitler net een brug te ver. Toch wilde ik de ander niet vervelen met een te kleinburgerlijk opmerking als: ‘Nee, nee, daar zou ze geen koffie mee hebben gedronken hoor!’

Ik zweeg.

Of politici baat hebben bij medelijden, valt te betwijfelen. Maar als een politicus uit iets wat ooit op idealisme leek, besloot om volksvertegenwoordiger te worden, komt dit dan ook niet voort uit een soort compassie oftewel medelijden met het volk? Waarom zou je dit als burger niet mogen hebben?

Aan de andere kant: is medelijden, May tot een arm vrouwtje reduceren, niet het bewijs van de ontkenning van haar macht en blijk van haar middelmatigheid?

 

'Is medelijden met May niet het bewijs van de ontkenning van haar macht en blijk van haar middelmatigheid?'

 

Misschien is mijn geliefdes en grootmoeders medemenselijkheid het best vergelijkbaar met de rol die een advocaat of rechter inneemt: de opponent dient zo lang mogelijk gezien en gehoord te worden en verdient een eerlijk proces. Wie tegen dat proces is, is tegen de rechtsstaat, volgens mij.

Een goed nieuwjaarsvoornemen zou kunnen zijn: stel het vooroordeel zo lang mogelijk uit en zie de rest van de tijd als niets meer dan wachttijd, waarin het meedogenloze proces zich voltrekt. 


Gepost in: faits divers op 2018-12-13

Door Jonah Falke


Ook van Jonah Falke

Anorexia

In de kunstenaarsbenodigdhedenwinkel zei een schuwe volwassen vrouw zonder ons aan te kijken: ‘Oh, ik weet niet of we dat hebben, dat zou je even aan papa moeten vragen.’ Met haar zachte stem riep ze door de lege winkel: ‘Papa?’ 


Vlaggetje

‘Apofenie is in willekeurige gegevens patronen opmerken en daarin betekenissen lezen die er niet zijn. (…) Apofenie is ook vaak aanwezig voorafgaand aan een psychose,’ aldus Wikipedia.
recente posts