Te kort geleden

Te kort geleden

Erik Jan Harmens

Ik las een kop boven een artikel over de 28-jarige Jesse van Wieren. 

Dat was die man die afgelopen nieuwjaarsnacht op weg was van een café naar een huis van een vriend in het Noord-Groningse Kloosterburen, en daar nooit aankwam. Enkele dagen later werd zijn lichaam gevonden in een tuin in datzelfde dorp.

De kop van vandaag was heftig: ‘Jesse van Wieren mogelijk levend begraven’. De haren rezen mij te berge, maar toen ging ik lezen en bleek dat het Nederlands Forensisch Instituut in haar voorlopig rapport enkel niet had uitgesloten dat het slachtoffer nog leefde toen hij werd begraven. "We weten het niet zeker,” zei een persofficier zelfs, en toen nog een tandje lager: “we gaan er eigenlijk ook niet van uit.”

Het slachtoffer was geslagen met een pijp, gestoken en mogelijk gewurgd, wat natuurlijk maar één kop rechtvaardigt: ‘Doodsoorzaak van Jesse van Wieren nog onduidelijk’. Dat is de kennis van nu: het Nederlands Forensisch Instituut zet haar onderzoek voort en komt later met een definitief rapport. En dan komen wij met een adequate kop.

Als ergens een vliegtuig crasht of een bom ontploft, heeft Radio 1 binnen vijf minuten een verslaggever ter plaatse aan de lijn, die zegt op dit moment niets méér te weten dan dat er een vliegtuig is gecrasht of een bom is ontploft. ‘Weet je al iets over de slachtoffers? Zijn er Nederlanders bij betrokken?’ vraagt de presentator dan. Waarop de verslaggever antwoordt: ‘Daar kan ik nu nog niets over zeggen.’

Let op: hij sluit niet uit dat er Nederlanders bij betrokken zijn, maar zegt óók niet dat het mogelijk is. Hij weet het gewoon nog niet. Het is te kort geleden.

 

Deze week draagt Erik Jan Harmens elke nacht een verhaal voor op basis van de actualiteit, bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1. Afgelopen nacht: over het ronken van een kop en nieuws nog maar net ontploft.


Gepost in: proza op 2016-04-20

Door Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vier dichtbundels, vier romans, waaronder het succesvolle en autobiografische Hallo muur, en een kinderboek. Op dit moment schrijft hij beschouwingen over een bestaan zonder verdoving en de roes, die worden gepubliceerd in Trouw. In augustus 2018 verscheen de opvolger van Hallo muur: Door het licht.


Ook van Erik Jan Harmens

Het tegenovergestelde van een lachband

Heel vorige week deed Erik Jan Harmens net na het nieuws van 1 uur bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 een verlate dagsluiting. Donderdag op vrijdagnacht ging het over slapeloosheid en semantiek.


Verplaatsen

Deze hele week doet Erik Jan Harmens net na het nieuws van 1 uur bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 een verlate dagsluiting. Afgelopen nacht ging het over proportioneel geweld.
recente posts