Te kort geleden

Te kort geleden

Erik Jan Harmens

Ik las een kop boven een artikel over de 28-jarige Jesse van Wieren. 

Dat was die man die afgelopen nieuwjaarsnacht op weg was van een café naar een huis van een vriend in het Noord-Groningse Kloosterburen, en daar nooit aankwam. Enkele dagen later werd zijn lichaam gevonden in een tuin in datzelfde dorp.

De kop van vandaag was heftig: ‘Jesse van Wieren mogelijk levend begraven’. De haren rezen mij te berge, maar toen ging ik lezen en bleek dat het Nederlands Forensisch Instituut in haar voorlopig rapport enkel niet had uitgesloten dat het slachtoffer nog leefde toen hij werd begraven. "We weten het niet zeker,” zei een persofficier zelfs, en toen nog een tandje lager: “we gaan er eigenlijk ook niet van uit.”

Het slachtoffer was geslagen met een pijp, gestoken en mogelijk gewurgd, wat natuurlijk maar één kop rechtvaardigt: ‘Doodsoorzaak van Jesse van Wieren nog onduidelijk’. Dat is de kennis van nu: het Nederlands Forensisch Instituut zet haar onderzoek voort en komt later met een definitief rapport. En dan komen wij met een adequate kop.

Als ergens een vliegtuig crasht of een bom ontploft, heeft Radio 1 binnen vijf minuten een verslaggever ter plaatse aan de lijn, die zegt op dit moment niets méér te weten dan dat er een vliegtuig is gecrasht of een bom is ontploft. ‘Weet je al iets over de slachtoffers? Zijn er Nederlanders bij betrokken?’ vraagt de presentator dan. Waarop de verslaggever antwoordt: ‘Daar kan ik nu nog niets over zeggen.’

Let op: hij sluit niet uit dat er Nederlanders bij betrokken zijn, maar zegt óók niet dat het mogelijk is. Hij weet het gewoon nog niet. Het is te kort geleden.

 

Deze week draagt Erik Jan Harmens elke nacht een verhaal voor op basis van de actualiteit, bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1. Afgelopen nacht: over het ronken van een kop en nieuws nog maar net ontploft.


Gepost in: proza op 2016-04-20

Door Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vier dichtbundels, vier romans, waaronder het succesvolle en autobiografische Hallo muur, en een kinderboek. Op dit moment schrijft hij beschouwingen over een bestaan zonder verdoving en de roes, die worden gepubliceerd in Trouw. Hij werkt aan een nieuwe dichtbundel en roman, maar in het najaar van 2018 verschijnt bij Lebowski eerst een nieuw autobiografisch werk, over leven in het licht.


Ook van Erik Jan Harmens

Combineren mogelijk

Nog stommer dan goede voornemens zijn mensen die zeggen dat goede voornemens stom zijn. Zo ook is nog saaier dan Twitter zelf: mensen die op Twitter gaan roepen hoe saai Twitter is. Technisch gesproken kun je me 's nachts wakker maken voor een portie Zweedse balletjes van IKEA, maar het hoéft echt niet, want ik vind ze niet te nassen, maar ga ze dus ook niet steeds bestellen om vervolgens te verzuchten hoe smerig die kutballen zijn, want dat wist ik al. Met excuses voor mijn expliciete taal, maar zo staat het op de zak: K.Ö.T.T.B.U.L.L.A.R.  


Homo's en honden

"Ik heb homo’s in mijn naaste omgeving’’, had zevenvoudig Oranje-international en oud-speler van ADO en Feyenoord Ruben Schaken gezegd, in een poging te benadrukken geen homofoob te zijn. Gek genoeg is het zo dat hoe krachtiger je beweert geen homofoob te zijn, hoe meer het lijkt dat je het bent.
recente posts

Worst

Worst

Jonah Falke
Gepost op: 2018-01-19 in: current affairs
Gepost op: 2018-01-19 in: faits divers
Taal

Taal

Sabine van den Berg
Gepost op: 2018-01-19 in: faits divers
Waarheid

Waarheid

Jonah Falke
Gepost op: 2018-01-18 in: current affairs