Sterven

Sterven

Jonah Falke

Hoe praat ik met mijn kinderen over sterven? Deze lezersvraag legde nrc.next afgelopen zaterdag voor aan twee deskundigen.
    Bas Levering, hoofdredacteur van Pedagogiek in praktijk, stelde dat omgaan met de dood ingewikkeld is voor kinderen.
    En ook: ‘Het klinkt cru, maar met huisdieren is het goed oefenen. Huisdieren leven zo kort dat ze de dood van zo’n geliefd dier moeten meemaken. Bespreek de eindigheid van het leven zodra er zich een goede gelegenheid voordoet.’

Als kind kwam de mogelijke toekomstige dood van mijn oma soms ter sprake. Ik vond het toen inderdaad een ingewikkeld idee. Tegenwoordig lijkt haar einde erg dichtbij. Ze valt steeds vaker en bezeert zich dan. Haar eetlust en levenslust verdwijnen gestaag.
    Altijd als ik haar bezoek na een valpartij, zegt ze lachend: ‘Ik ben een gevallen vrouw.’
    En ook: ‘Hier zit een laag-bij-de-gronds mens.’
    Ik lach en knik dan instemmend.

Schrijver Rodaan Al Galidi zei eens over Nederlandse schrijvers: “Zodra ze hun eerste roman geschreven hebben, stoppen ze met leven en beginnen hun ego op te pompen. De ervaringen waarop ze kunnen bogen, zijn: bier drinken, de dood van de hond, de begrafenis van oma.”
    Ik wil Galidi serieus nemen. Dus dit lijkt me een goede gelegenheid om de tijd en het sentiment voor te blijven. Ik zal dus nu alvast over mijn oma schrijven:

Liefste oma, een laag-bij-de-gronds mens kan niet zo diep vallen. Jij leerde me dat je als slachtoffer van een gelukkige jeugd, de diepte aan het oppervlak moet zoeken.

Je zult nog even blijven leven, misschien steeds minder als mens en meer als hond. Maar met huisdieren is het goed oefenen. 
 

Van 24 tot en met 28 oktober doet Jonah Falke net na het nieuws van 1 uur bij VPRO's Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 een verlate dagsluiting over de dag die was. Dit is deel 1, naar aanleiding van dit artikel in nrc.next over het bespreken van de dood met kinderen.

Afbeelding: Jonah Falke - 'Untitled' - 80 x 100 cm


Gepost in: current affairs op 2017-10-24

Door Jonah Falke


Ook van Jonah Falke

Theresa May

Mijn geliefde lijkt op mijn recent overleden grootmoeder. Of, dat wil ik graag zo zien natuurlijk. Want ook al is mijn geliefde het volstrekt oneens met Theresa Mays Brexit-ambities, ze heeft ook last van medelijden met haar.


Trio

Met een vriend die op wereldreis vertrekt lunchte ik in de foyer van stadsschouwburg De Vereeniging in Nijmegen. Reizen is ook een vorm van vluchten, want hij was niet gegaan als zijn vriendin nog bij hem was.
recente posts

Familie

Familie

Mick Johan
Gepost op: 2018-12-14 in: faits divers
Theresa May

Theresa May

Jonah Falke
Gepost op: 2018-12-13 in: faits divers
Gepost op: 2018-12-12 in: current affairs