Sterven

Sterven

Jonah Falke

Hoe praat ik met mijn kinderen over sterven? Deze lezersvraag legde nrc.next afgelopen zaterdag voor aan twee deskundigen.
    Bas Levering, hoofdredacteur van Pedagogiek in praktijk, stelde dat omgaan met de dood ingewikkeld is voor kinderen.
    En ook: ‘Het klinkt cru, maar met huisdieren is het goed oefenen. Huisdieren leven zo kort dat ze de dood van zo’n geliefd dier moeten meemaken. Bespreek de eindigheid van het leven zodra er zich een goede gelegenheid voordoet.’

Als kind kwam de mogelijke toekomstige dood van mijn oma soms ter sprake. Ik vond het toen inderdaad een ingewikkeld idee. Tegenwoordig lijkt haar einde erg dichtbij. Ze valt steeds vaker en bezeert zich dan. Haar eetlust en levenslust verdwijnen gestaag.
    Altijd als ik haar bezoek na een valpartij, zegt ze lachend: ‘Ik ben een gevallen vrouw.’
    En ook: ‘Hier zit een laag-bij-de-gronds mens.’
    Ik lach en knik dan instemmend.

Schrijver Rodaan Al Galidi zei eens over Nederlandse schrijvers: “Zodra ze hun eerste roman geschreven hebben, stoppen ze met leven en beginnen hun ego op te pompen. De ervaringen waarop ze kunnen bogen, zijn: bier drinken, de dood van de hond, de begrafenis van oma.”
    Ik wil Galidi serieus nemen. Dus dit lijkt me een goede gelegenheid om de tijd en het sentiment voor te blijven. Ik zal dus nu alvast over mijn oma schrijven:

Liefste oma, een laag-bij-de-gronds mens kan niet zo diep vallen. Jij leerde me dat je als slachtoffer van een gelukkige jeugd, de diepte aan het oppervlak moet zoeken.

Je zult nog even blijven leven, misschien steeds minder als mens en meer als hond. Maar met huisdieren is het goed oefenen. 
 

Van 24 tot en met 28 oktober doet Jonah Falke net na het nieuws van 1 uur bij VPRO's Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 een verlate dagsluiting over de dag die was. Dit is deel 1, naar aanleiding van dit artikel in nrc.next over het bespreken van de dood met kinderen.

Afbeelding: Jonah Falke - 'Untitled' - 80 x 100 cm


Gepost in: current affairs op 2017-10-24

Door Jonah Falke

Jonah Falke (1991) werd geboren in Ulft en studeerde fine art painting aan ArtEZ, Enschede. Hij exposeerde in binnen- en buitenland en maakte als frontman van de band Villa Zeno de plaat Self Made Woman. In 2016 verscheen zijn debuutroman Bontebrug. Hij schreef voor Vrij Nederland, See All This, ELLE, HP/De Tijd en VPRO Nooit meer slapen en is vaste columnist bij de Gelderlander en op het Lebowski Blog.


Ook van Jonah Falke

Blind

Suïcidaal leek hij niet maar hij viel wel bijna voor de trein. Een blindeman met een zelfgemaakte stok stiefelde verloren met al zijn bagage aan de rand van het spoor. Wachtenden keken toe aan en lieten hem spartelen. Ook ik keek slechts. Maar mijn geliefde is van het sterke geslacht: ze wierp haar broodje in mijn handen en stapte op hem af.


Hotel Du Parc

Net toen de trein de grens passeerde schreef mevrouw Snick dat ze me wilde treffen in Hotel Du Parc te Oostende. Els Snick promoveerde op het werk van mijn favoriete schrijver Joseph Roth. Ze houdt hem ‘in leven’ door zijn werk te vertalen en onder de aandacht te brengen. Al jaren wil ik haar ontmoeten en bedanken. Toevallig moest ze in Oostende zijn voor de boekpresentatie van Koen Peeters.
recente posts

Gepost op: 2019-06-17 in: faits divers
Blind

Blind

Jonah Falke
Gepost op: 2019-06-13 in: faits divers
Links is voor losers

Links is voor losers

Joost Vandecasteele
Gepost op: 2019-06-12 in: current affairs