Somebody's watching me

Somebody's watching me

Erik Jan Harmens

Trouw interviewde Max Colombie, zanger van de Belgische band Oscar & The Wolf. De zesentwintigjarige Colombie is een rockster die niet meer gewoon over straat kan. Dat ik tot vandaag nog nooit van hem had gehoord zegt iets over mij, niet over hem.
 

Op de vraag of hij goed tegen kritiek kan, antwoordt hij: ‘Megaslecht.’ Om die reden leest hij geen recensies. Ik zeg ook altijd dat ik recensies over mij niet lees. Wat ik verzwijg is dat ik om de zoveel tijd mijn eigen naam in Google invoer. Wie iets lelijks over mij zegt komt op de zwarte lijst.

Ik weet verder niet wat dat inhoudt, die zwarte lijst. Het is niet echt een lijst. Bovendien ben ik zowel slecht met gezichten als met namen, regelmatig maak ik een vrolijk praatje met iemand die me een jaar eerder de grond in heeft geschreven.

In het interview zei Max Colombie: ‘Ik wil dat mensen dansen hoe ze willen dansen. Mensen zijn te veel bezig met hoe er naar hen gekeken wordt.’ Hij heeft gelijk, ik ben eigenlijk altijd bezig met hoe er naar me gekeken wordt.

Ook als ik alleen ben.

I always feel like somebody’s watching me. Dat is niet alleen maar negatief. Als ik alleen ben, voél ik me vaak níet alleen.

Als kind speelde ik vaak radiootje. Omdat we maar één pick-up hadden moest ik de tijd die het kostte om de langspeelplaat te verwisselen volpraten.

Ik had geen luisteraars, want ik zond helemaal niet uit, maar ook al waren ze er niet, ik hield van mijn publiek.


Van 25 tot en met 29 september deed Erik Jan Harmens net na het nieuws van 1 uur bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 een verlate dagsluiting. Deze laatste ging over hoe iedereen naar je kijkt, wat alleen maar zo lijkt.


Gepost in: faits divers op 2017-10-02

Door Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vier dichtbundels, vier romans, waaronder het succesvolle en autobiografische Hallo muur, en een kinderboek. Op dit moment schrijft hij beschouwingen over een bestaan zonder verdoving en de roes, die worden gepubliceerd in Trouw. In augustus 2018 verscheen de opvolger van Hallo muur: Door het licht.


Ook van Erik Jan Harmens

Gedichtendag: lees een voorpublicatie uit de te verschijnen bundel van Erik Jan Harmens

Vandaag gaat de Poëzieweek  (31/1 t/m 6/2) traditiegetrouw van start met Gedichtendag, dus: 'verras collega’s, familie of vrienden met een gedicht, aan de ontbijttafel, op de koffieautomaat, onder je e-mailhandtekening, op een kaartje en natuurlijk op je Facebook, Twitter en Instagram.' Wij laten het dichten aan onze dichters over, en trappen de Poëzieweek af met een voorpublicatie van het gedicht 'Twee keer', uit de in september 2019 bij Lebowski Publishers te verschijnen nieuwe dichtbundel van Erik Jan Harmens, Kom.


Het tegenovergestelde van een lachband

Heel vorige week deed Erik Jan Harmens net na het nieuws van 1 uur bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 een verlate dagsluiting. Donderdag op vrijdagnacht ging het over slapeloosheid en semantiek.
recente posts