Phone home

Phone home

Erik Jan Harmens

Vanavond ben ik in het Filmmuseum in Amsterdam naar de film E.T. geweest. 
 

Het was de tweede keer dat ik ‘m zag, de eerste keer was in 1983. Ik wist er niet veel meer van, behalve dat het een gepapiermacheed buitenaards wezen betrof dat een wijsvinger de lucht in hield omdat hij van de telefoon gebruik wilde maken. ‘Phone home’, klonk het door de stemvervormer. Meer herinneringen had ik er niet aan.

Sowieso heb ik niet veel herinneringen aan 1983, het is tot kwab verworden. Ik was een jaar eerder met gymnasium-advies van de lagere school gekomen, maar had geen aansluiting weten te vinden bij de échte slimmeriken. Met een mavo-advies werd ik uitgezwaaid.

In 1983 kreeg ik een vriendinnetje waarvan ik dacht dat ze Melinda heette, maar ze praatte nogal door haar neus - haar naam bleek Belinda te zijn. Ik tongde met haar in het schuurtje, de keer daarop mocht ik een stap verder gaan en dook ik met een hand haar blouse in alsof ik de laatste trein moest halen.

In 1983 was de bioscoop een belangrijke plek, omdat er in Alphen aan de Rijn (waar ik ben opgegroeid) niets te beleven viel. Dus gingen we naar ‘First Blood’ met Sylvester Stallone en liepen de bioscoop uit met tronies als die van junglecommando’s. We zagen ‘Purple Rain’ en zochten in winkelcentrum de Aarhof naar een meisje dat met heel veel fantasie voor Apollonia zou kunnen doorgaan.

En het einde van E.T., daar had ik een beetje om moeten huilen. En vanavond, 33 jaar later, wáár. Om de wens van een gepapiermacheed buitenaards wezen om naar huis te gaan. En om mijn eigen terugverlangen naar wat achter me ligt, nooit meer voor me.


Deze week draagt Erik Jan Harmens elke nacht een verhaal voor op basis van de actualiteit, bij VPRO’s Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1. Afgelopen nacht ging het over tranen om E.T.
 


Gepost in: proza op 2016-07-09

Door Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vier dichtbundels, vier romans, waaronder het succesvolle en autobiografische Hallo muur, en een kinderboek. Op dit moment schrijft hij beschouwingen over een bestaan zonder verdoving en de roes, die worden gepubliceerd in Trouw. Hij werkt aan een nieuwe dichtbundel en roman, maar in het najaar van 2018 verschijnt bij Lebowski eerst een nieuw autobiografisch werk, over leven in het licht.


Ook van Erik Jan Harmens

Combineren mogelijk

Nog stommer dan goede voornemens zijn mensen die zeggen dat goede voornemens stom zijn. Zo ook is nog saaier dan Twitter zelf: mensen die op Twitter gaan roepen hoe saai Twitter is. Technisch gesproken kun je me 's nachts wakker maken voor een portie Zweedse balletjes van IKEA, maar het hoéft echt niet, want ik vind ze niet te nassen, maar ga ze dus ook niet steeds bestellen om vervolgens te verzuchten hoe smerig die kutballen zijn, want dat wist ik al. Met excuses voor mijn expliciete taal, maar zo staat het op de zak: K.Ö.T.T.B.U.L.L.A.R.  


Homo's en honden

"Ik heb homo’s in mijn naaste omgeving’’, had zevenvoudig Oranje-international en oud-speler van ADO en Feyenoord Ruben Schaken gezegd, in een poging te benadrukken geen homofoob te zijn. Gek genoeg is het zo dat hoe krachtiger je beweert geen homofoob te zijn, hoe meer het lijkt dat je het bent.
recente posts

Worst

Worst

Jonah Falke
Gepost op: 2018-01-19 in: current affairs
Gepost op: 2018-01-19 in: faits divers
Taal

Taal

Sabine van den Berg
Gepost op: 2018-01-19 in: faits divers
Waarheid

Waarheid

Jonah Falke
Gepost op: 2018-01-18 in: current affairs