Minieme meerderheid

Minieme meerderheid

Erik Jan Harmens

Velen, waaronder CDA-voorman Buma, vinden dat een nieuw kabinet een meerderheid zou moeten hebben in beide Kamers van het parlement. Dat betekent dat het zogenoemde motorblok van VVD, CDA en D66 moet worden aangevuld met tenminste GroenLinks of de ChristenUnie. In het laatste geval is sprake van een minieme meerderheid, namelijk 76 van de 150 zetels.
 

Ik hou van die term, ‘minieme meerderheid’. Het allitereert als een dolle en het ‘min’ en ‘meer’ lijken elkaar uit te sluiten, maar dat doen ze niet, want een minieme meerderheid is net zo goed als welke meerderheid dan ook. Zij het dat je bij een minieme meerderheid steeds denkt aan een scenario waarin je die meerderheid kwijtraakt. Eén dissident en hij is verleden tijd. Gevolg is dat je bij het loodsen van wetsvoorstellen door de Kamer met een minieme meerderheid, het gevoel hebt op de rand van een vulkaan te opereren. Of langs de rand van een afgrond, ik moet nog even kijken welke metafoor de voorkeur krijgt. Een minieme meerderheid in mij zegt: die met die vulkaan.

Toch moet je je in een situatie waarin je grote risico’s loopt, niet blindstaren op die risico’s. Philippe Petit, de koorddanser die op 6 augustus 1974 over een kabel op 400 meter hoogte herhaaldelijk heen en weer wandelde tussen beide torens van het World Trade Center in New York, zei: “I simply cannot fall, because I never think about falling.” Deze ijzeren wet gaat op bij een grote liefde, bij een voorsprong in een sportwedstrijd, en ook bij de minieme meerderheid van een kabinet. Vrees niet dat je ‘m kwijt kunt raken, juich dat je ‘m hebt. 


Deze week doet Erik Jan Harmens net voor de klok van 2 bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 een verlate dagsluiting. Afgelopen nacht ging het over minieme meerderheden. Luister hier terug.


Gepost in: proza op 2017-03-22

Door Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vier dichtbundels, vier romans, waaronder het succesvolle en autobiografische Hallo muur, en een kinderboek. Op dit moment schrijft hij beschouwingen over een bestaan zonder verdoving en de roes, die worden gepubliceerd in Trouw. Hij werkt aan een nieuwe dichtbundel en roman, maar in het najaar van 2018 verschijnt bij Lebowski eerst een nieuw autobiografisch werk, over leven in het licht.


Ook van Erik Jan Harmens

Combineren mogelijk

Nog stommer dan goede voornemens zijn mensen die zeggen dat goede voornemens stom zijn. Zo ook is nog saaier dan Twitter zelf: mensen die op Twitter gaan roepen hoe saai Twitter is. Technisch gesproken kun je me 's nachts wakker maken voor een portie Zweedse balletjes van IKEA, maar het hoéft echt niet, want ik vind ze niet te nassen, maar ga ze dus ook niet steeds bestellen om vervolgens te verzuchten hoe smerig die kutballen zijn, want dat wist ik al. Met excuses voor mijn expliciete taal, maar zo staat het op de zak: K.Ö.T.T.B.U.L.L.A.R.  


Homo's en honden

"Ik heb homo’s in mijn naaste omgeving’’, had zevenvoudig Oranje-international en oud-speler van ADO en Feyenoord Ruben Schaken gezegd, in een poging te benadrukken geen homofoob te zijn. Gek genoeg is het zo dat hoe krachtiger je beweert geen homofoob te zijn, hoe meer het lijkt dat je het bent.
recente posts

Worst

Worst

Jonah Falke
Gepost op: 2018-01-19 in: current affairs
Gepost op: 2018-01-19 in: faits divers
Taal

Taal

Sabine van den Berg
Gepost op: 2018-01-19 in: faits divers
Waarheid

Waarheid

Jonah Falke
Gepost op: 2018-01-18 in: current affairs