Jonah Falke bij Nooit meer slapen (1): Actualiteit

Jonah Falke bij Nooit meer slapen (1): Actualiteit

Jonah Falke

In 2015 sloot ik vriendschap met een oude dame uit de Rivierenbuurt in Amsterdam. In de oorlog verbleef ze bij een gezin in de Achterhoek, vlak bij waar ik opgroeide. Dit gegeven was voldoende om aan een vriendschap te beginnen. Ze sprak over de oorlog alsof het de gelukkigste tijd van haar leven was.

Afgelopen juni bezocht ik haar weer, nadat ik haar twee jaar niet had gezien. Aan de keukentafel wilde ze het over ‘het schrijven’ hebben. Deze vrouw was, naar eigen zeggen, de eerste columnist van Nederland. In de jaren zestig had ze een wekelijkse rubriek in de Libelle, over het opvoeden van kinderen.

Ik zei dat ik columns schreef. Ze vroeg waar die over gingen. Ik had geen hapklaar antwoord.

Verbaasd zei ze: ‘Doe je niks met de actualiteit?’

‘Nee, niet per se,’ zei ik.

Ze keek me aan alsof het een belededing was, een belediging voor het leven en de wereld, en alles wat daarbij hoort.

Nogmaals vroeg ze: ‘Maar waar schrijf je dan wel over?’

Ik zei: ‘Lees ze maar.’ En ik hoopte of veinsde dat het over meer zou gaan dan louter navelstaarderij. Tot me dit programma, Nooit meer slapen, te binnen schoot.

‘Oja,’ zei ik ‘Een paar keer per jaar bellen ze van Radio 1, of ik columns voor ze wil schrijven, en die zijn altijd gebaseerd op de actualiteit.’

Ik had het vandaag over Griekenland kunnen hebben die het noodhulpprogramma verlaat, of over Poetin die een bruiloft in Oostenrijk bezocht en zich op de dansvloer wierp, of over de mensen op Schiermonnikoog die al een paar dagen niet meer kunnen pinnen. Maar, dat doe ik niet.

Afgelopen juni maakte mijn oude vriendin bij 20 augustus een aantekening in haar agenda, en ze beloofde om te luisteren. Het enige actuele aan dit stukje is dus dat zij op moment met ons meeluistert. Ik zou haar de groeten willen doen en een goede nachtrust wensen.

*

Jonah Falke schrijft 20 t/m 24 augustus voor VPRO's Nooit meer slapen stukjes over de dag die was. Je kunt de column ook terugluisteren.


Gepost in: current affairs op 2018-08-21

Door Jonah Falke


Ook van Jonah Falke

Rembrandt

Gister liepen mijn geliefde en ik wel tien kilometer door Amsterdam. Onderweg fantaseerden we in welke pakhuizen aan het water we wel zouden willen wonen.


Dubbelgangers

In het boek Gratis geld voor iedereen schrijft Rutger Bregman dat in de jaren vijftig 12% van de jongeren instemde met de stelling: ‘Ik ben een heel bijzonder mens.’ Nu is dat 80% procent.
Men lijkt zich steeds meer individu te voelen, maar dat neemt de mogelijkheid onverhoopt een dubbelganger te treffen niet weg.
recente posts