Jonah Falke bij Nooit meer slapen (1): Actualiteit

Jonah Falke bij Nooit meer slapen (1): Actualiteit

Jonah Falke

In 2015 sloot ik vriendschap met een oude dame uit de Rivierenbuurt in Amsterdam. In de oorlog verbleef ze bij een gezin in de Achterhoek, vlak bij waar ik opgroeide. Dit gegeven was voldoende om aan een vriendschap te beginnen. Ze sprak over de oorlog alsof het de gelukkigste tijd van haar leven was.

Afgelopen juni bezocht ik haar weer, nadat ik haar twee jaar niet had gezien. Aan de keukentafel wilde ze het over ‘het schrijven’ hebben. Deze vrouw was, naar eigen zeggen, de eerste columnist van Nederland. In de jaren zestig had ze een wekelijkse rubriek in de Libelle, over het opvoeden van kinderen.

Ik zei dat ik columns schreef. Ze vroeg waar die over gingen. Ik had geen hapklaar antwoord.

Verbaasd zei ze: ‘Doe je niks met de actualiteit?’

‘Nee, niet per se,’ zei ik.

Ze keek me aan alsof het een belededing was, een belediging voor het leven en de wereld, en alles wat daarbij hoort.

Nogmaals vroeg ze: ‘Maar waar schrijf je dan wel over?’

Ik zei: ‘Lees ze maar.’ En ik hoopte of veinsde dat het over meer zou gaan dan louter navelstaarderij. Tot me dit programma, Nooit meer slapen, te binnen schoot.

‘Oja,’ zei ik ‘Een paar keer per jaar bellen ze van Radio 1, of ik columns voor ze wil schrijven, en die zijn altijd gebaseerd op de actualiteit.’

Ik had het vandaag over Griekenland kunnen hebben die het noodhulpprogramma verlaat, of over Poetin die een bruiloft in Oostenrijk bezocht en zich op de dansvloer wierp, of over de mensen op Schiermonnikoog die al een paar dagen niet meer kunnen pinnen. Maar, dat doe ik niet.

Afgelopen juni maakte mijn oude vriendin bij 20 augustus een aantekening in haar agenda, en ze beloofde om te luisteren. Het enige actuele aan dit stukje is dus dat zij op moment met ons meeluistert. Ik zou haar de groeten willen doen en een goede nachtrust wensen.

*

Jonah Falke schrijft 20 t/m 24 augustus voor VPRO's Nooit meer slapen stukjes over de dag die was. Je kunt de column ook terugluisteren.


Gepost in: current affairs op 2018-08-21

Door Jonah Falke

Jonah Falke (1991) werd geboren in Ulft en studeerde fine art painting aan ArtEZ, Enschede. Hij exposeerde in binnen- en buitenland en maakte als frontman van de band Villa Zeno de plaat Self Made Woman. In 2016 verscheen zijn debuutroman Bontebrug. Hij schreef voor Vrij Nederland, See All This, ELLE, HP/De Tijd en VPRO Nooit meer slapen en is vaste columnist bij de Gelderlander en op het Lebowski Blog.


Ook van Jonah Falke

Rumspringa

Een paar weken terug zat ik met mijn geliefde in een trein van New York naar Ottawa, Canada. Buiten de stad stapten er een tiental mensen in die eruitzagen als tweehonderd jaar geleden.


Serendipiteit

Afgelopen weekend opende de expositie ‘Untitled’ van Joris Geurts bij galerie Slewe in Amsterdam. Er werd ook een catalogus van zijn schilderen gepresenteerd. Ik was te laat en miste de speech. Gelukkig zei een man met een Oost-Europees accent: ‘Het was een mooie speech. Ze zeiden dat hij het goed doet, het alleen-zijn in het atelier. Hij mag nu weer verder lijden.’ 
Dat was een geruststelling. 
recente posts

Rumspringa

Rumspringa

Jonah Falke
Gepost op: 2019-04-18 in: faits divers
Controle

Controle

Chris Polanen
Gepost op: 2019-04-17 in: faits divers