Ik speel de baf

Ik speel de baf

Erik Jan Harmens

In het kader van de Week van de Eenzaamheid was de Volkskrant vandaag naar Lochem getogen, waar twintig inwoners die meer in afzondering leven dan hen lief is elke donderdagavond kunnen aanschuiven voor een warme maaltijd. Daarvoor betalen ze drie euro, als ze even krap zitten mag het ook voor minder. 'Over de kerstdagen hoef ik me geen zorgen te maken,' zegt een van hen, 'want dan zit ik gewoon bij Lonely Lochem.'
 

Behalve het initiatief vind ik ook de naam van de organisatie nogal sympathiek: Lonely Lochem. In de regio valt verder nog te denken aan initiatieven als Companionless Klarenbeek, Rejected Ruurlo of Deserted Doetinchem.

Ook in Landsmeer, waar ik woon, zijn veel inwoners eenzaam. Ik heb dat niet gemeten, maar weet het zeker. Ikzelf ben bijvoorbeeld regelmatig eenzaam, alleen communiceer ik daar niet over via social media. Een avondje kansloos Netflixen hou ik liever voor mijzelf en ik ben niet de enige: de hashtag #lonelylandsmeer levert op Twitter geen resultaten op.

Als ik me alleen voel zet ik vaak 'De Heidezangers’ van André van Duin op. Hoe vaak ik het ook beluister, altijd verschijnt er een glimlach op mijn gezicht. In het liedje zingt één van de leden van een muzikaal trio steeds heel binnensmonds: ik speel de baf. De andere twee verstaan ‘m niet en reageren in het begin nog rustig (’de wát?’), maar raken allengs geïrriteerder (‘ja, nou weten we het wel’) en bij de zoveelste ik ben de baf slaan ze de contrabas stuk op zijn hoofd.

Elke keer moet ik lachen. Ik ben alleen, het is donker, maar daar zijn De Heidezangers, en het wordt licht.

 

Deze hele week doet Erik Jan Harmens net na het nieuws van 1 uur bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 een verlate dagsluiting. Afgelopen nacht ging het over De Heidezangers als licht in het duister.


Gepost in: faits divers op 2017-09-27

Door Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vier dichtbundels, vier romans, waaronder het succesvolle en autobiografische Hallo muur, en een kinderboek. Op dit moment schrijft hij beschouwingen over een bestaan zonder verdoving en de roes, die worden gepubliceerd in Trouw. Hij werkt aan een nieuwe dichtbundel en roman, maar in het najaar van 2018 verschijnt bij Lebowski eerst een nieuw autobiografisch werk, over leven in het licht.


Ook van Erik Jan Harmens

Combineren mogelijk

Nog stommer dan goede voornemens zijn mensen die zeggen dat goede voornemens stom zijn. Zo ook is nog saaier dan Twitter zelf: mensen die op Twitter gaan roepen hoe saai Twitter is. Technisch gesproken kun je me 's nachts wakker maken voor een portie Zweedse balletjes van IKEA, maar het hoéft echt niet, want ik vind ze niet te nassen, maar ga ze dus ook niet steeds bestellen om vervolgens te verzuchten hoe smerig die kutballen zijn, want dat wist ik al. Met excuses voor mijn expliciete taal, maar zo staat het op de zak: K.Ö.T.T.B.U.L.L.A.R.  


Homo's en honden

"Ik heb homo’s in mijn naaste omgeving’’, had zevenvoudig Oranje-international en oud-speler van ADO en Feyenoord Ruben Schaken gezegd, in een poging te benadrukken geen homofoob te zijn. Gek genoeg is het zo dat hoe krachtiger je beweert geen homofoob te zijn, hoe meer het lijkt dat je het bent.
recente posts

Worst

Worst

Jonah Falke
Gepost op: 2018-01-19 in: current affairs
Gepost op: 2018-01-19 in: faits divers
Taal

Taal

Sabine van den Berg
Gepost op: 2018-01-19 in: faits divers
Waarheid

Waarheid

Jonah Falke
Gepost op: 2018-01-18 in: current affairs