Ik speel de baf

Ik speel de baf

Erik Jan Harmens

In het kader van de Week van de Eenzaamheid was de Volkskrant vandaag naar Lochem getogen, waar twintig inwoners die meer in afzondering leven dan hen lief is elke donderdagavond kunnen aanschuiven voor een warme maaltijd. Daarvoor betalen ze drie euro, als ze even krap zitten mag het ook voor minder. 'Over de kerstdagen hoef ik me geen zorgen te maken,' zegt een van hen, 'want dan zit ik gewoon bij Lonely Lochem.'
 

Behalve het initiatief vind ik ook de naam van de organisatie nogal sympathiek: Lonely Lochem. In de regio valt verder nog te denken aan initiatieven als Companionless Klarenbeek, Rejected Ruurlo of Deserted Doetinchem.

Ook in Landsmeer, waar ik woon, zijn veel inwoners eenzaam. Ik heb dat niet gemeten, maar weet het zeker. Ikzelf ben bijvoorbeeld regelmatig eenzaam, alleen communiceer ik daar niet over via social media. Een avondje kansloos Netflixen hou ik liever voor mijzelf en ik ben niet de enige: de hashtag #lonelylandsmeer levert op Twitter geen resultaten op.

Als ik me alleen voel zet ik vaak 'De Heidezangers’ van André van Duin op. Hoe vaak ik het ook beluister, altijd verschijnt er een glimlach op mijn gezicht. In het liedje zingt één van de leden van een muzikaal trio steeds heel binnensmonds: ik speel de baf. De andere twee verstaan ‘m niet en reageren in het begin nog rustig (’de wát?’), maar raken allengs geïrriteerder (‘ja, nou weten we het wel’) en bij de zoveelste ik ben de baf slaan ze de contrabas stuk op zijn hoofd.

Elke keer moet ik lachen. Ik ben alleen, het is donker, maar daar zijn De Heidezangers, en het wordt licht.

 

Deze hele week doet Erik Jan Harmens net na het nieuws van 1 uur bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 een verlate dagsluiting. Afgelopen nacht ging het over De Heidezangers als licht in het duister.


Gepost in: faits divers op 2017-09-27

Door Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vier dichtbundels, vier romans, waaronder het succesvolle en autobiografische Hallo muur, en een kinderboek. Op dit moment schrijft hij beschouwingen over een bestaan zonder verdoving en de roes, die worden gepubliceerd in Trouw. In augustus 2018 verscheen de opvolger van Hallo muur: Door het licht.


Ook van Erik Jan Harmens

Gedichtendag: lees een voorpublicatie uit de te verschijnen bundel van Erik Jan Harmens

Vandaag gaat de Poëzieweek  (31/1 t/m 6/2) traditiegetrouw van start met Gedichtendag, dus: 'verras collega’s, familie of vrienden met een gedicht, aan de ontbijttafel, op de koffieautomaat, onder je e-mailhandtekening, op een kaartje en natuurlijk op je Facebook, Twitter en Instagram.' Wij laten het dichten aan onze dichters over, en trappen de Poëzieweek af met een voorpublicatie van het gedicht 'Twee keer', uit de in september 2019 bij Lebowski Publishers te verschijnen nieuwe dichtbundel van Erik Jan Harmens, Kom.


Het tegenovergestelde van een lachband

Heel vorige week deed Erik Jan Harmens net na het nieuws van 1 uur bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 een verlate dagsluiting. Donderdag op vrijdagnacht ging het over slapeloosheid en semantiek.
recente posts