Ik ga voor nul

Ik ga voor nul

Erik Jan Harmens

Ik stemde bij de afgelopen Tweede Kamer-verkiezingen GroenLinks. Dat maakt mij volgens de voorpagina van De Telegraaf vanmorgen een ‘milieuhippie’ en een ‘pacifistische geitewollensok’. Klopt als een bus: ik was een van de laatste dienstweigeraars van Nederland, gooi mijn batterijen niet bij het gft-afval en heb een rekening bij een duurzame bank.
 

Die duurzame bank mailde me gisteren over een ‘aanpassing’ van m’n spaarrente. Die ‘wijzigt’ van 0,1 procent naar 0,0 procent. Bedroefd was ik er niet om, ik heb wel iets met 0 procent. Het is zo lekker duidelijk.

Eén glas wijn per dag drinken kan ik niet, de eerste slok smaakt naar meer. Daarom drink ik 0 procent alcohol. Ik kan ook niet af en toe voor de gezelligheid een sigaretje roken. Ik rook er vijftig per dag of nul. Van vijftig per dag ga je dood, dus: nul.

0,1 procent rente over je spaargeld veronderstelt een soort van rendement, maar het is zo weinig dat het verwaarloosbaar is. Dan liever niks. Niks is overzichtelijk.

Ik heb op zich thuis wel internet, alleen zo slecht dat alles hapert. Mijn provider wil het woord storing niet in de mond nemen, want - begin quote - ‘u hééft internet. Alleen is de snelheid niet zoals u die van ons mag verwachten’ - einde quote.

Je hebt er niks aan, net als een auto die alleen in zijn 1 kan. Of een kraan die niet stroomt, enkel druppelt. Of een lange verkering die nog wat napruttelt. Maak die nou maar uit, want dan heb je niks, nul, nada, en alles, alles, álles wat daarna komt is sowieso méér! Ge-ga-ran-deerd! Ik ga 100 procent voor nul!

 

Deze hele week doet Erik Jan Harmens net voor de klok van 2 bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 een verlate dagsluiting. Afgelopen nacht ging het over de waarde van nul. Luister hier terug.


Gepost in: proza op 2017-03-23

Door Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vier dichtbundels, vier romans, waaronder het succesvolle en autobiografische Hallo muur, en een kinderboek. Op dit moment schrijft hij beschouwingen over een bestaan zonder verdoving en de roes, die worden gepubliceerd in Trouw. In augustus 2018 verscheen de opvolger van Hallo muur: Door het licht.


Ook van Erik Jan Harmens

Gedichtendag: lees een voorpublicatie uit de te verschijnen bundel van Erik Jan Harmens

Vandaag gaat de Poëzieweek  (31/1 t/m 6/2) traditiegetrouw van start met Gedichtendag, dus: 'verras collega’s, familie of vrienden met een gedicht, aan de ontbijttafel, op de koffieautomaat, onder je e-mailhandtekening, op een kaartje en natuurlijk op je Facebook, Twitter en Instagram.' Wij laten het dichten aan onze dichters over, en trappen de Poëzieweek af met een voorpublicatie van het gedicht 'Twee keer', uit de in september 2019 bij Lebowski Publishers te verschijnen nieuwe dichtbundel van Erik Jan Harmens, Kom.


Het tegenovergestelde van een lachband

Heel vorige week deed Erik Jan Harmens net na het nieuws van 1 uur bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 een verlate dagsluiting. Donderdag op vrijdagnacht ging het over slapeloosheid en semantiek.
recente posts

Gepost op: 2019-02-22 in: faits divers
Rembrandt

Rembrandt

Jonah Falke
Gepost op: 2019-02-21 in: faits divers
Gepost op: 2019-02-20 in: current affairs