Ik ga voor nul

Ik ga voor nul

Erik Jan Harmens

Ik stemde bij de afgelopen Tweede Kamer-verkiezingen GroenLinks. Dat maakt mij volgens de voorpagina van De Telegraaf vanmorgen een ‘milieuhippie’ en een ‘pacifistische geitewollensok’. Klopt als een bus: ik was een van de laatste dienstweigeraars van Nederland, gooi mijn batterijen niet bij het gft-afval en heb een rekening bij een duurzame bank.
 

Die duurzame bank mailde me gisteren over een ‘aanpassing’ van m’n spaarrente. Die ‘wijzigt’ van 0,1 procent naar 0,0 procent. Bedroefd was ik er niet om, ik heb wel iets met 0 procent. Het is zo lekker duidelijk.

Eén glas wijn per dag drinken kan ik niet, de eerste slok smaakt naar meer. Daarom drink ik 0 procent alcohol. Ik kan ook niet af en toe voor de gezelligheid een sigaretje roken. Ik rook er vijftig per dag of nul. Van vijftig per dag ga je dood, dus: nul.

0,1 procent rente over je spaargeld veronderstelt een soort van rendement, maar het is zo weinig dat het verwaarloosbaar is. Dan liever niks. Niks is overzichtelijk.

Ik heb op zich thuis wel internet, alleen zo slecht dat alles hapert. Mijn provider wil het woord storing niet in de mond nemen, want - begin quote - ‘u hééft internet. Alleen is de snelheid niet zoals u die van ons mag verwachten’ - einde quote.

Je hebt er niks aan, net als een auto die alleen in zijn 1 kan. Of een kraan die niet stroomt, enkel druppelt. Of een lange verkering die nog wat napruttelt. Maak die nou maar uit, want dan heb je niks, nul, nada, en alles, alles, álles wat daarna komt is sowieso méér! Ge-ga-ran-deerd! Ik ga 100 procent voor nul!

 

Deze hele week doet Erik Jan Harmens net voor de klok van 2 bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 een verlate dagsluiting. Afgelopen nacht ging het over de waarde van nul. Luister hier terug.


Gepost in: proza op 2017-03-23

Door Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vier dichtbundels, vier romans, waaronder het succesvolle en autobiografische Hallo muur, en een kinderboek. Op dit moment schrijft hij beschouwingen over een bestaan zonder verdoving en de roes, die worden gepubliceerd in Trouw. Hij werkt aan een nieuwe dichtbundel en roman, maar in het najaar van 2018 verschijnt bij Lebowski eerst een nieuw autobiografisch werk, over leven in het licht.


Ook van Erik Jan Harmens

Combineren mogelijk

Nog stommer dan goede voornemens zijn mensen die zeggen dat goede voornemens stom zijn. Zo ook is nog saaier dan Twitter zelf: mensen die op Twitter gaan roepen hoe saai Twitter is. Technisch gesproken kun je me 's nachts wakker maken voor een portie Zweedse balletjes van IKEA, maar het hoéft echt niet, want ik vind ze niet te nassen, maar ga ze dus ook niet steeds bestellen om vervolgens te verzuchten hoe smerig die kutballen zijn, want dat wist ik al. Met excuses voor mijn expliciete taal, maar zo staat het op de zak: K.Ö.T.T.B.U.L.L.A.R.  


Homo's en honden

"Ik heb homo’s in mijn naaste omgeving’’, had zevenvoudig Oranje-international en oud-speler van ADO en Feyenoord Ruben Schaken gezegd, in een poging te benadrukken geen homofoob te zijn. Gek genoeg is het zo dat hoe krachtiger je beweert geen homofoob te zijn, hoe meer het lijkt dat je het bent.
recente posts

Worst

Worst

Jonah Falke
Gepost op: 2018-01-19 in: current affairs
Gepost op: 2018-01-19 in: faits divers
Taal

Taal

Sabine van den Berg
Gepost op: 2018-01-19 in: faits divers
Waarheid

Waarheid

Jonah Falke
Gepost op: 2018-01-18 in: current affairs