Idolatrie

Idolatrie

Erik Jan Harmens

Ik ben opgegroeid in Alphen aan den Rijn, waar je in de jaren ‘80 keuze had uit slechts een beperkt aantal naschoolse activiteiten, namelijk:

• in het winkelcentrum gaan rondhangen en wachten tot er iets zou gebeuren,
• bij een vriendje langsgaan en op de bank gaan zitten wachten tot er iets zou gebeuren, of
• naar het basketbalveldje gaan om daar met een bal te gaan stuiteren in de hoop dat er intussen iets zou gebeuren.

Dat laatste deden wij, dag in dag uit, jaar in jaar uit. Als iemand vanaf de driemeterlijn raak gooide mocht ie nog een keer, net zolang tot ie miste. Ik vond dat ik er erg goed in was, maar op een dag was er een Antilliaanse jongen tegen wie ik één-tegen-eende. Hij maakte duizelingwekkende dribbels en dreunende dunks en elke driepunter van mij die er zeker in zou zijn gegaan werd geblockt. Eindstand: 1000-0.

In plaats van profbasketballer werd ik schrijver, wat ook het énige is wat ik echt een beetje kan. Eigenlijk kan ik voor de rest niks. Ik weet in theorie hoe je een ui moet snipperen, maar met het mes in handen raak ik overmand door vertwijfeling en hak ik maar wat ins blaue hinein. Ik beschik over een klopboormachine en weet de muur er nog net mee te raken, maar dat is het dan ook wel.

Deze week besloot de rechter tegen de wens van een kandidaat in de talentenshow Idols in, dat diens mislukte auditie gewoon op TV mocht worden uitgezonden. De reacties van de jury waren hard geweest, "maar niet oneerlijk of onjuist”, luidde het oordeel. Ik denk dat de 21-jarige kandidaat een ander vak moet kiezen. Uiensnipperaar bijvoorbeeld, of klopboormachinebediende. Hij zou op mijn eeuwige idolatrie kunnen rekenen.

 

Deze week draagt Erik Jan Harmens elke nacht een verhaal voor op basis van de actualiteit, bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1. Afgelopen nacht: een beroepskeuzeadvies voor een afgevallen Idols-kandidaat.


Gepost in: proza op 2016-04-19

Door Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vier dichtbundels, vier romans, waaronder het succesvolle en autobiografische Hallo muur, en een kinderboek. Op dit moment schrijft hij beschouwingen over een bestaan zonder verdoving en de roes, die worden gepubliceerd in Trouw. Hij werkt aan een nieuwe dichtbundel en roman, maar in het najaar van 2018 verschijnt bij Lebowski eerst een nieuw autobiografisch werk, over leven in het licht.


Ook van Erik Jan Harmens

Combineren mogelijk

Nog stommer dan goede voornemens zijn mensen die zeggen dat goede voornemens stom zijn. Zo ook is nog saaier dan Twitter zelf: mensen die op Twitter gaan roepen hoe saai Twitter is. Technisch gesproken kun je me 's nachts wakker maken voor een portie Zweedse balletjes van IKEA, maar het hoéft echt niet, want ik vind ze niet te nassen, maar ga ze dus ook niet steeds bestellen om vervolgens te verzuchten hoe smerig die kutballen zijn, want dat wist ik al. Met excuses voor mijn expliciete taal, maar zo staat het op de zak: K.Ö.T.T.B.U.L.L.A.R.  


Homo's en honden

"Ik heb homo’s in mijn naaste omgeving’’, had zevenvoudig Oranje-international en oud-speler van ADO en Feyenoord Ruben Schaken gezegd, in een poging te benadrukken geen homofoob te zijn. Gek genoeg is het zo dat hoe krachtiger je beweert geen homofoob te zijn, hoe meer het lijkt dat je het bent.
recente posts

Worst

Worst

Jonah Falke
Gepost op: 2018-01-19 in: current affairs
Gepost op: 2018-01-19 in: faits divers
Taal

Taal

Sabine van den Berg
Gepost op: 2018-01-19 in: faits divers
Waarheid

Waarheid

Jonah Falke
Gepost op: 2018-01-18 in: current affairs