Hoppa Miljuschka

Hoppa Miljuschka

Erik Jan Harmens

Ik las dat na vierenhalf jaar en 1149 afleveringen op 1 juni 2018 een einde komt aan de realityserie Utopia, die dagelijks te zien is op SBS 6. Ik heb nog nooit naar dit programma gekeken en ga dat nu ook niet doen, al is het om één reden jammer dat het uit de lucht gaat, want misschien komt er wel iets voor in de plaats dat ik wel wil zien, liefst een kookprogramma, al heb ik helemaal geen tijd om daarnaar te kijken, want ik moet boeken schrijven. 

Tenzij Klaas Vaak een snippernacht heeft, dan bingewatch ik met liefde 24 Kitchen. Een van mijn favoriete chefs is Mounir Toub, omdat hij de r uitspreekt als een g. Zijn eigen naam wordt ‘Moenieg’, zijn grootste voorbeeld qua koken is zijn ‘moedeg’ en die komt uit ‘Magokko’.

Miljuschka Witzenhausen is leuk omdat ze een keer ‘hoppa’ zei tijdens het bereiden van een stoofschotel en van alle woorden is ‘hoppa’ mijn lievelingswoord.

De stoerste van het stel is James Martin, die pas iets met rabarber klaarmaakte. Het koken gebeurde niet in de keuken, maar aan de rand van de akker waar de plant wordt geoogst, ergens in Yorkshire. Hij vertelde dat ze tot voor kort menselijke ontlasting gebruikten om de rabarber beter te laten groeien, wat een aparte manier is om een vergeten groente te promoten.

Daarna roosterde hij makreel, niet onder de grill maar met een vlammenwerper. In zes tellen was het klaar en naar eigen zeggen smaakte het fantastisch, al zeggen tv-koks dat op het einde altijd. Gastschrijvers bij VPRO Nooit meer slapen slaan zichzelf daarentegen nooit op de borst. Die eindigen hun bijdrage met een hele neutrale zin en nou ja, dan is het klaar. 

Deze hele week doet Erik Jan Harmens net na het nieuws van 1 uur bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 een verlate dagsluiting. Afgelopen nacht ging het onder andere over het goostegen van makgeel. 


Gepost in: current affairs op 2017-12-01

Door Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vier dichtbundels, vier romans, waaronder het succesvolle en autobiografische Hallo muur, en een kinderboek. Op dit moment schrijft hij beschouwingen over een bestaan zonder verdoving en de roes, die worden gepubliceerd in Trouw. In augustus 2018 verscheen de opvolger van Hallo muur: Door het licht.


Ook van Erik Jan Harmens

Gedichtendag: lees een voorpublicatie uit de te verschijnen bundel van Erik Jan Harmens

Vandaag gaat de Poëzieweek  (31/1 t/m 6/2) traditiegetrouw van start met Gedichtendag, dus: 'verras collega’s, familie of vrienden met een gedicht, aan de ontbijttafel, op de koffieautomaat, onder je e-mailhandtekening, op een kaartje en natuurlijk op je Facebook, Twitter en Instagram.' Wij laten het dichten aan onze dichters over, en trappen de Poëzieweek af met een voorpublicatie van het gedicht 'Twee keer', uit de in september 2019 bij Lebowski Publishers te verschijnen nieuwe dichtbundel van Erik Jan Harmens, Kom.


Het tegenovergestelde van een lachband

Heel vorige week deed Erik Jan Harmens net na het nieuws van 1 uur bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 een verlate dagsluiting. Donderdag op vrijdagnacht ging het over slapeloosheid en semantiek.
recente posts

Gepost op: 2019-10-21 in: faits divers
Trash

Trash

Timo Bruijns
Gepost op: 2019-10-18 in: proza
Amateurtoneel

Amateurtoneel

Jonah Falke
Gepost op: 2019-10-17 in: proza