Homo's en honden

Homo's en honden

Erik Jan Harmens

"Ik heb homo’s in mijn naaste omgeving’’, had zevenvoudig Oranje-international en oud-speler van ADO en Feyenoord Ruben Schaken gezegd, in een poging te benadrukken geen homofoob te zijn. Gek genoeg is het zo dat hoe krachtiger je beweert geen homofoob te zijn, hoe meer het lijkt dat je het bent.

Er was deze week enige ophef ontstaan omdat Schaken in zijn recent verschenen autobiografie, met de poëtische titel 'Einde aan de bullshit', over collega-voetballers die uit de kast waren gekomen had geschreven: "Ik omarm het niet, ik distantieer me ervan. Ik neem afstand omdat ik er liever niet mee word geassocieerd."

 

In het AD legt Schaken nu uit wat hij eigenlijk bedoelt met dat wat woord distantiëren, hij zegt: "Daarmee bedoel ik dat ik die jongens er niet mee heb geconfronteerd. Ik heb gedaan alsof de informatie die ik over hen had gekregen niet bij me binnengekomen was.’’

 

Mijn hond doet ook vaak alsof informatie niet bij haar is binnengekomen. Als ik mijn dekbed uitspreid over de vloer en mijn handen in de verste hoeken van een binnenstebuiten gekeerd laken steek, met de bedoeling daarmee het dekbed aan de twee onderste punten vast te grijpen om vervolgens de boel weer buitenstebinnen te draaien, zit ze met haar dikke reet op dat dekbed en kijkt ze alle kanten op behalve de mijne. Spreek ik haar vervolgens in de derde persoon zangerig toe met de woorden: 'Baasje wil even dekbed verschonen, ja, baasje wil even dekbed verschonen', dan distantieert ze zich daarvan. Ik word er geen hondenfoob van, want ik heb honden in mijn naaste omgeving, maar ik neem wel afstand, omdat ik echt even niet met 'r wil worden geassocieerd.

 

Erik Jan Harmens

 

Afgelopen week deed Erik Jan Harmens net na het nieuws van 1 uur bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 een verlate dagsluiting. Vrijdagnacht ging het over homo's en honden. 


Gepost in: current affairs op 2017-12-04

Door Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) is dichter en schrijver. Hij publiceerde vier dichtbundels, die in maart 2016 werden gebundeld in zijn verzameld werk getiteld Ik noem dit poëzie. Ook maakte hij twee bundels met lyrische duetten, een met Rick de Leeuw (Echte mannen scheiden niet, 2011) en een met Ilja Leonard Pfeijffer (Duetten, 2016). Harmens was in 2002 de eerste poetry slam-kampioen van Nederland, schreef jarenlang poëzierecensies en interviewde kunstenaars voor het VPRO programma De Avonden, samen met Wim Brands.

Harmens schreef vier romans. In de derde, het extreem autobiografische Hallo muur (2015), praat een man tegen een muur over de jaren die achter hem liggen, waarin hij een burn-out kreeg, een echtscheiding doormaakte, een vader en een aantal beste vrienden zag overlijden én een geloofwaardig antwoord moest vinden op een alcoholverslaving. De roman werd door het boekenpanel van De Wereld Draait Door uitgeroepen tot Boek van de Maand en kreeg uitzinnige reacties. In maart van 2015 ging Erik Jan Harmens voor het KRO-programma De Wandeling in gesprek met Arie Boomsma over zijn autobiografische roman, zijn leven nu en zijn nieuwe verslaving: hardlopen.

Begin 2017 verscheen Pauwl, een geestige en menselijke roman over een volwassen man met autisme. Even later kwam bij uitgeverij Moon Harmens’ eerste kinderboek uit, Hans is kwijt, met illustraties van Elise van Iterson. Op dit moment schrijft Harmens beschouwingen over een bestaan zonder verdoving en de roes, die worden gepubliceerd in de zaterdagbijlage van Trouw. Hij werkt aan een nieuwe dichtbundel en roman, maar in mei 2018 verschijnt bij Lebowski eerst een nieuw autobiografisch werk, over leven in het licht. 


Ook van Erik Jan Harmens

Hoppa Miljuschka

Ik las dat na vierenhalf jaar en 1149 afleveringen op 1 juni 2018 een einde komt aan de realityserie Utopia, die dagelijks te zien is op SBS 6. Ik heb nog nooit naar dit programma gekeken en ga dat nu ook niet doen, al is het om één reden jammer dat het uit de lucht gaat, want misschien komt er wel iets voor in de plaats dat ik wel wil zien, liefst een kookprogramma, al heb ik helemaal geen tijd om daarnaar te kijken, want ik moet boeken schrijven. 


Bobbi en Lous

Het is me vandaag gelukt om op een website niet door te klikken op de kop: ‘Bobbi Eden plast staand’. Ik weet dus niet of Nederlands bekendste pornoster eenmalig staand heeft geplast, of dat vaste prik al dan niet onder de douche doet, of dat wordt verwezen naar een video waarin ze haar op de hurken gezeten tegenspeler eens even lekker tussen de kiezen klatert.
recente posts

Scheren in ruil voor lezen

Scheren in ruil voor lezen

Sabine van den Berg
Gepost op: 2017-12-08 in: faits divers
Verveling

Verveling

Jonah Falke
Gepost op: 2017-12-07 in: proza