Hoekje

Hoekje

Erik Jan Harmens

Vandaag is het vijfentwintig jaar en één dag geleden dat Freddie Mercury vanaf zijn ziekbed via een persbericht wereldkundig maakte dat hij aids had. 

Een dag later overleed hij. Op zich had hij een paar maanden daarvoor al wel een tipje van de sluier opgelicht in het liedje ‘The show must go on’, met daarin de zinsnede: ‘I'll soon be turning around the corner now.’

Ik was de afgelopen tijd zelf ook even bang dat ik het hoekje om zou gaan, want ik had letterlijk last van een brok in mijn keel. Als ik slikte voelde ik dat er iets zat. Al googelend kwam ik erachter dat dat opgehoopt slijm, een goedaardig poliepje of een tumor kon zijn.

Omdat ik totaal geen hypochonder ben en bovendien het zonnetje in huis, sloot ik dat laatste uit. Helaas is het wel zo dat als je uitsluit dat je een tumor in je keel hebt, je toch aan een tumor in je keel denkt. Vanmiddag schoof een kno-arts daarom een flexibele nasofaryngoscoop mijn linkerneusgat in.

Ik heb het uitspreken van het woord ‘nasofaryngoscoop’ inderdaad even geoefend, net als de voetbalcommentator die voor hij verslag doet van de wedstrijd Krymteplitsja Molodizjne tegen Dnjepr Dnjepropetrovsk, die clubnamen even op zich laat inwerken.

Een flexibele nasofaryngoscoop is een dunne buis (godzijdank geen dikke) die door je neus wordt geleid met aan de dokters kant een camera, waarmee hij de binnenkant van mijn neus, mijn keel en mijn stembanden kon bekijken. Nergens een tumor. Niet eens een goedaardig poliepje. Wel opgehoopt slijm, dat vanzelf weer verdwijnt. 

Gelukkig ben ik geen hypochonder, anders had ik de afgelopen weken met Freddie Mercury meegezongen: ‘I'll soon be turning around the corner now.’

Mijn show is nog niet voorbij.

Deze week draagt Erik Jan Harmens elke nacht een verhaal voor op basis van de actualiteit, bij VPRO Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1. Afgelopen nacht de vierde, over Freddie Mercury en de flexibele nasofaryngoscoop.


Gepost in: proza op 2016-11-25

Door Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vier dichtbundels, vier romans, waaronder het succesvolle en autobiografische Hallo muur, en een kinderboek. Op dit moment schrijft hij beschouwingen over een bestaan zonder verdoving en de roes, die worden gepubliceerd in Trouw. Hij werkt aan een nieuwe dichtbundel en roman, maar in het najaar van 2018 verschijnt bij Lebowski eerst een nieuw autobiografisch werk, over leven in het licht.


Ook van Erik Jan Harmens

Het tegenovergestelde van een lachband

Heel vorige week deed Erik Jan Harmens net na het nieuws van 1 uur bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 een verlate dagsluiting. Donderdag op vrijdagnacht ging het over slapeloosheid en semantiek.


Verplaatsen

Deze hele week doet Erik Jan Harmens net na het nieuws van 1 uur bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 een verlate dagsluiting. Afgelopen nacht ging het over proportioneel geweld.
recente posts

Nooit stoppen met stappen (1)

Nooit stoppen met stappen (1)

Joost Vandecasteele
Gepost op: 2018-09-21 in: faits divers
Gepost op: 2018-09-21 in: faits divers
Gepost op: 2018-09-20 in: faits divers