Hoekje

Hoekje

Erik Jan Harmens

Vandaag is het vijfentwintig jaar en één dag geleden dat Freddie Mercury vanaf zijn ziekbed via een persbericht wereldkundig maakte dat hij aids had. 

Een dag later overleed hij. Op zich had hij een paar maanden daarvoor al wel een tipje van de sluier opgelicht in het liedje ‘The show must go on’, met daarin de zinsnede: ‘I'll soon be turning around the corner now.’

Ik was de afgelopen tijd zelf ook even bang dat ik het hoekje om zou gaan, want ik had letterlijk last van een brok in mijn keel. Als ik slikte voelde ik dat er iets zat. Al googelend kwam ik erachter dat dat opgehoopt slijm, een goedaardig poliepje of een tumor kon zijn.

Omdat ik totaal geen hypochonder ben en bovendien het zonnetje in huis, sloot ik dat laatste uit. Helaas is het wel zo dat als je uitsluit dat je een tumor in je keel hebt, je toch aan een tumor in je keel denkt. Vanmiddag schoof een kno-arts daarom een flexibele nasofaryngoscoop mijn linkerneusgat in.

Ik heb het uitspreken van het woord ‘nasofaryngoscoop’ inderdaad even geoefend, net als de voetbalcommentator die voor hij verslag doet van de wedstrijd Krymteplitsja Molodizjne tegen Dnjepr Dnjepropetrovsk, die clubnamen even op zich laat inwerken.

Een flexibele nasofaryngoscoop is een dunne buis (godzijdank geen dikke) die door je neus wordt geleid met aan de dokters kant een camera, waarmee hij de binnenkant van mijn neus, mijn keel en mijn stembanden kon bekijken. Nergens een tumor. Niet eens een goedaardig poliepje. Wel opgehoopt slijm, dat vanzelf weer verdwijnt. 

Gelukkig ben ik geen hypochonder, anders had ik de afgelopen weken met Freddie Mercury meegezongen: ‘I'll soon be turning around the corner now.’

Mijn show is nog niet voorbij.

Deze week draagt Erik Jan Harmens elke nacht een verhaal voor op basis van de actualiteit, bij VPRO Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1. Afgelopen nacht de vierde, over Freddie Mercury en de flexibele nasofaryngoscoop.


Gepost in: proza op 2016-11-25

Door Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) is dichter en schrijver. Hij publiceerde vier dichtbundels, die in maart 2016 werden gebundeld in zijn verzameld werk getiteld Ik noem dit poëzie. Ook maakte hij twee bundels met lyrische duetten, een met Rick de Leeuw (Echte mannen scheiden niet, 2011) en een met Ilja Leonard Pfeijffer (Duetten, 2016). Harmens was in 2002 de eerste poetry slam-kampioen van Nederland, schreef jarenlang poëzierecensies en interviewde kunstenaars voor het VPRO programma De Avonden, samen met Wim Brands.

Harmens schreef vier romans. In de derde, het extreem autobiografische Hallo muur (2015), praat een man tegen een muur over de jaren die achter hem liggen, waarin hij een burn-out kreeg, een echtscheiding doormaakte, een vader en een aantal beste vrienden zag overlijden én een geloofwaardig antwoord moest vinden op een alcoholverslaving. De roman werd door het boekenpanel van De Wereld Draait Door uitgeroepen tot Boek van de Maand en kreeg uitzinnige reacties. In maart van 2015 ging Erik Jan Harmens voor het KRO-programma De Wandeling in gesprek met Arie Boomsma over zijn autobiografische roman, zijn leven nu en zijn nieuwe verslaving: hardlopen.

Begin 2017 verscheen Pauwl, een geestige en menselijke roman over een volwassen man met autisme. Even later kwam bij uitgeverij Moon Harmens’ eerste kinderboek uit, Hans is kwijt, met illustraties van Elise van Iterson. Op dit moment schrijft Harmens beschouwingen over een bestaan zonder verdoving en de roes, die worden gepubliceerd in de zaterdagbijlage van Trouw. Hij werkt aan een nieuwe dichtbundel en roman, maar in mei 2018 verschijnt bij Lebowski eerst een nieuw autobiografisch werk, over leven in het licht. 


Ook van Erik Jan Harmens

Homo's en honden

"Ik heb homo’s in mijn naaste omgeving’’, had zevenvoudig Oranje-international en oud-speler van ADO en Feyenoord Ruben Schaken gezegd, in een poging te benadrukken geen homofoob te zijn. Gek genoeg is het zo dat hoe krachtiger je beweert geen homofoob te zijn, hoe meer het lijkt dat je het bent.


Hoppa Miljuschka

Ik las dat na vierenhalf jaar en 1149 afleveringen op 1 juni 2018 een einde komt aan de realityserie Utopia, die dagelijks te zien is op SBS 6. Ik heb nog nooit naar dit programma gekeken en ga dat nu ook niet doen, al is het om één reden jammer dat het uit de lucht gaat, want misschien komt er wel iets voor in de plaats dat ik wel wil zien, liefst een kookprogramma, al heb ik helemaal geen tijd om daarnaar te kijken, want ik moet boeken schrijven. 
recente posts

Scheren in ruil voor lezen

Scheren in ruil voor lezen

Sabine van den Berg
Gepost op: 2017-12-08 in: faits divers
Verveling

Verveling

Jonah Falke
Gepost op: 2017-12-07 in: proza
Gepost op: 2017-12-05 in: current affairs