Hello, goodbye

Hello, goodbye

Erik Jan Harmens

Volgende week dinsdag, voorafgaand aan de oefenwedstrijd van het Nederlands elftal tegen Italië, krijgt voetballer Clarence Seedorf negen jaar na zijn laatste wedstrijd alsnog zijn officiële afscheid. 
 

Ik ben daar tegen, niet omdat ik een van Nederlands grootste voetballers zijn feestje niet gun, maar omdat ik het helemaal gehad heb met afscheid nemen. Ik wil nu wel weer eens iemand verwelkomen, in plaats van uitzwaaien. Er gaan alleen maar mensen weg. Ik wil niet vieren dat iemand er was, maar dat iemand er is. 

Laten we voorafgaand aan de oefenwedstrijd van het Nederlands elftal tegen Italië met z’n allen vieren dat Georginio Wijnaldum op vrijdag 2 september 2011 zijn interlanddebuut maakte. Dat hij in de 86e minuut inviel en in de 90ste minuut, vier minuten later dus en net voor het einde van de wedstrijd, zijn eerste goal maakte. 

Laten we vieren dat Georginio Wijnaldum nog niet weggaat. Dat ie er staat en liefst ook nog ene pepernoot raakt. Dat zeggen we als iemand slecht voetbalt: hij raakte geen ene pepernoot. Maar Georginio Wijnaldum raakt meestal wel ene pepernoot. En doet hij dat niet, dan hijsen we ‘m alsnog op de schouders. Gewoon, omdat hij ademhaalt. 

En morgen vieren we dat iemand anders bestaat en niet weggaat. Bijvoorbeeld Pieter van der Wielen. Die zit gewoon in Hilversum het radioprogramma ‘Nooit meer slapen’ te presenteren. Zijn eerste uitzending was drie-jaar-en-nog-wat geleden. Niet precies drie jaar geleden. We vieren geen jubileum of zo. We vieren zomaar


Deze week doet Erik Jan Harmens net voor de klok van 2 bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 een verlate dagsluiting. Afgelopen nacht ging het over niet vieren dat iemand gaat, maar vieren dat iemand bestaat. Luister hier terug (vanaf 1:45:00).


Gepost in: proza op 2017-03-21

Door Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vier dichtbundels, vier romans, waaronder het succesvolle en autobiografische Hallo muur, en een kinderboek. Op dit moment schrijft hij beschouwingen over een bestaan zonder verdoving en de roes, die worden gepubliceerd in Trouw. Hij werkt aan een nieuwe dichtbundel en roman, maar in het najaar van 2018 verschijnt bij Lebowski eerst een nieuw autobiografisch werk, over leven in het licht.


Ook van Erik Jan Harmens

Combineren mogelijk

Nog stommer dan goede voornemens zijn mensen die zeggen dat goede voornemens stom zijn. Zo ook is nog saaier dan Twitter zelf: mensen die op Twitter gaan roepen hoe saai Twitter is. Technisch gesproken kun je me 's nachts wakker maken voor een portie Zweedse balletjes van IKEA, maar het hoéft echt niet, want ik vind ze niet te nassen, maar ga ze dus ook niet steeds bestellen om vervolgens te verzuchten hoe smerig die kutballen zijn, want dat wist ik al. Met excuses voor mijn expliciete taal, maar zo staat het op de zak: K.Ö.T.T.B.U.L.L.A.R.  


Homo's en honden

"Ik heb homo’s in mijn naaste omgeving’’, had zevenvoudig Oranje-international en oud-speler van ADO en Feyenoord Ruben Schaken gezegd, in een poging te benadrukken geen homofoob te zijn. Gek genoeg is het zo dat hoe krachtiger je beweert geen homofoob te zijn, hoe meer het lijkt dat je het bent.
recente posts

Worst

Worst

Jonah Falke
Gepost op: 2018-01-19 in: current affairs
Gepost op: 2018-01-19 in: faits divers
Taal

Taal

Sabine van den Berg
Gepost op: 2018-01-19 in: faits divers
Waarheid

Waarheid

Jonah Falke
Gepost op: 2018-01-18 in: current affairs