Heimweejihadist

Heimweejihadist

Erik Jan Harmens

De 29-jarige Victor Droste sloot zich vier jaar geleden aan bij de rebellen in Syrië. Droste komt uit Heeten, een dorpje in Salland. Tussen het vechten door schrijft de voormalige postbode op Facebook niet alleen over de heilige strijd, hij plaatst ook regelmatig foto’s uit Nederland, laatst nog van een Sallands beekje. In De Telegraaf zei Droste zijn moeder te missen. ‘En Salland,’ voegde hij toe. ‘Ik vond het altijd heerlijk om er met de fiets op uit te trekken. Hier in Syrië lukt dat niet. Het is tóch oorlogsgebied.’ 
 

Droste werd vanmorgen in De Telegraaf een ‘heimweejihadist’ genoemd. Ik bezocht de website van Heeten om meer te weten te komen over het dorp waar hij soms zo naar terugverlangt.

Op die website las ik een oproep van Lama Hasan, die twee jaar geleden vluchtte voor de oorlog uit Syrië en onderdak vond in Heeten. Ze loopt nu stage bij kapperszaak De Landstede in Zwolle. ‘Voor mijn opleiding ben ik op zoek naar vrouwelijke modellen om te oefenen,’ schrijft ze. ‘Voor de donderdagmiddag heb ik modellen nodig die met mij mee gaan naar Zwolle, ik oefen dan met knippen, wassen, föhnen. Daarnaast mag ik op vrijdag iemand meenemen naar kapsalon Schuurman in Raalte waar ik stage loop en oefen met föhnen en verven. De knipbeurten, föhnen en verven e.d. zijn gratis. Mocht je mij willen helpen, dan graag een mailtje sturen naar hasanlama2015@gmail.com.’

Salland verloor een heimweejihadist, maar kreeg er een energieke kapper-in-de-dop voor terug. Ik ben benieuwd of Lama Hasan nu ook foto’s maakt van Sallandse beekjes. En of ze er inmiddels net zo graag met de fiets op uittrekt als Victor Droste. In Syrië kon ze dat niet. Het was tóch oorlogsgebied.  


Deze week doet Erik Jan Harmens net voor de klok van 2 bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 een verlate dagsluiting. Afgelopen nacht ging het over de heimwee van een jihadi naar een Sallands beekje. Luister hier terug.


Gepost in: proza op 2017-03-24

Door Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vier dichtbundels, vier romans, waaronder het succesvolle en autobiografische Hallo muur, en een kinderboek. Op dit moment schrijft hij beschouwingen over een bestaan zonder verdoving en de roes, die worden gepubliceerd in Trouw. Hij werkt aan een nieuwe dichtbundel en roman, maar in het najaar van 2018 verschijnt bij Lebowski eerst een nieuw autobiografisch werk, over leven in het licht.


Ook van Erik Jan Harmens

Combineren mogelijk

Nog stommer dan goede voornemens zijn mensen die zeggen dat goede voornemens stom zijn. Zo ook is nog saaier dan Twitter zelf: mensen die op Twitter gaan roepen hoe saai Twitter is. Technisch gesproken kun je me 's nachts wakker maken voor een portie Zweedse balletjes van IKEA, maar het hoéft echt niet, want ik vind ze niet te nassen, maar ga ze dus ook niet steeds bestellen om vervolgens te verzuchten hoe smerig die kutballen zijn, want dat wist ik al. Met excuses voor mijn expliciete taal, maar zo staat het op de zak: K.Ö.T.T.B.U.L.L.A.R.  


Homo's en honden

"Ik heb homo’s in mijn naaste omgeving’’, had zevenvoudig Oranje-international en oud-speler van ADO en Feyenoord Ruben Schaken gezegd, in een poging te benadrukken geen homofoob te zijn. Gek genoeg is het zo dat hoe krachtiger je beweert geen homofoob te zijn, hoe meer het lijkt dat je het bent.
recente posts

Worst

Worst

Jonah Falke
Gepost op: 2018-01-19 in: current affairs
Gepost op: 2018-01-19 in: faits divers
Taal

Taal

Sabine van den Berg
Gepost op: 2018-01-19 in: faits divers
Waarheid

Waarheid

Jonah Falke
Gepost op: 2018-01-18 in: current affairs