De komkommer: een veelzijdige staaf, groen, nat. Drie recepten

De komkommer: een veelzijdige staaf, groen, nat. Drie recepten

Anonymous

Deze week loopt er bij Lebowski een komkommeractie: het is immers komkommertijd. Wie een komkommer langsbrengt op de uitgeverij, mag een boek uitzoeken. Inmiddels loopt het aardig storm en dus zijn we op zoek naar de lekkerste komkommerrecepten. We delen graag drie tips voor komkommerlovers.

Tip één komt uit de Vegabijbel, van Isabel Boerdam:

 

Komkommer-avocadogazpacho met feta

De rode, Spaanse tomatengazpacho kennen we natuurlijk allemaal wel, maar heb je weleens gazpacho gemaakt met komkommer en avocado als basis? Fris en romig tegelijk, een perfecte kantoorlunch om in een beker mee te nemen!
 

Ingrediënten:

  • 1 komkommer, geschild en in blokjes
  • 2 avocado’s, geschild, gehalveerd en ontpit
  • 500 ml kruidenbouillon (zie p. 105 of uit de winkel)
  • 100 ml (plantaardige) room
  • sap en rasp van 1 citroen
  • 15 g basilicum
  • 50 g feta, verkruimeld
     

1. Plaats de komkommer met het vruchtvlees van de avocado, de kruidenbouillon, room, het sap en de rasp van de citroen en het basilicum in de keukenmachine. Blend tot een gladde soep. Zet de soep minimaal 1 uur in de koelkast. 
2. Serveer de gazpacho in kleine glaasjes of kommen. Garneer met de verkruimelde feta en een blaadje basilicum.


Tip twee en drie vind je in de Groentebijbel van Mari Maris:


Tzatziki

Ingrediënten:

  • 1 komkommer, grofgeraspt
  • 2 dl Griekse of Turkse yoghurt
  • 2 (of meer) tenen knoflook, fijngehakt
  • 4 takjes dille, gerist en gehakt
  • paar druppels citroensap
  • paar druppels witte azijn


Bestrooi de komkommer met flink wat zout. Laat onder druk minstens 30 minuten uitlekken. Meng door de overige ingrediënten.

Variatie

In de Turkse keuken wordt dille soms vervangen door fijngesneden munt.

Serveersuggesties

Als smeersel op brood of als saus bij (gegrilde) gerechten.


Komkommer met warme vullingen

Ingrediënten:

2 kleine komkommers

Bereiding:

Snijd de komkommers in de lengte doormidden en schep het zaad en een gedeelte van het vruchtvlees eruit met een pommes-parisiennes-boortje of kleine lepel.

Vullingen:

- Linzensalade: zet ui aan met knoflook en voeg als de ui glazig is gare linzen toe. Voeg na 1 minuut tomaat in brunoise, bosui, peper & zout toe. Blus af met een scheutje citroensap. Voeg naar smaak kruiden toe, bijvoorbeeld dille, komijnpoeder, koriander of tijm.
- Hard aangezette paddenstoelen met ui en knoflook, eventueel gebonden met een losgeklopt ei. Zet in dat geval circa 10 minuten in de oven om het ei te laten stollen.
- Pittige curry of Indisch stoofpotje.


Gepost op 2019-08-14