Carehome

Carehome

Jonah Falke

In het Engelse Essex is het binnenkort mogelijk om ziekenhuispatiënten in je huis op te nemen tegen betaling. Dit om te voorkomen dat kostbare ziekenhuisbedden bezet worden gehouden. De Volkskrant schreef vandaag dat deze CareHomes een soort Airbnb zijn. Ik zie voordelen. Met visite erbij gedragen de meeste mensen zich beter. En, het verschil tussen bezoek en een patiënt in de logeerkamer is waarschijnlijk te verwaarlozen.  

Veel is er niet nodig om in aanmerking te komen als verhuurder: men mag geen strafblad hebben, moet basale kennis bezitten en weten hoe een magnetronmaaltijd wordt opgewarmd. Ook wordt er van de verhuurder verwacht zo nu en dan een praatje te maken met de patiënt, aldus de Volkskrant.

Veel mensen lijken te worstelen met de ambitie om iets bij te dragen aan een betere wereld. CareHomes kan een uitkomst zijn. Al zitten er wat haken en ogen aan. Mag de patiënt bezoek ontvangen en zijn verjaardag vieren? Mogen er huisdieren mee, zo ja welke wel en welke niet? En ook: kan er gerookt worden in het logeerbed en voetbal worden gekeken?

Er zijn nog wat twijfels, maar als dit plan doorzet zie ik mogelijkheden tot een betere wereld. 

In het ziekenhuis gebeurt het weleens dat een verpleegster verliefd wordt op een patiënt of andersom. In huiselijke kring is dat niet tegen te gaan. Wanneer breekt het moment aan dat de verzorging ophoudt, het logeerbed wordt opgeklapt en de patiënt gewoon naast de bewoner of bewoners in bed kruipt? Het is iets om naar uit te zien.

Vaak is een relatie niet meer dan de verzorging van de ander op een bepaalde manier. Tenminste als je ervan uitgaat dat alle mensen gebreken hebben. Maar, het ene gebrek laat zich eerder genezen dan het andere.

 

Van 24 tot en met 28 oktober deed Jonah Falke net na het nieuws van 1 uur bij VPRO's Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 een verlate dagsluiting over de dag die was. Dit is deel 5, naar aanleiding van dit artikel in de Volkskrant

 


Gepost in: current affairs op 2017-10-30

Door Jonah Falke


Ook van Jonah Falke

Alle Menschen werden Glückssucher

Rond middernacht keerden de bewoners van het huis waar mijn geliefde en ik de afgelopen weken op hadden gepast terug. Ze waren bruin van de zon en vermoeid van het reizen. Het was aangenaam om ze terug te zien, maar toch was het alsof er twee vreemden in ons huis kwamen. Gelukkig hadden ze dat gevoel zelf ook. Ik vermoedde dat het iets primitiefs is, zoals een olifant zijn ontlasting op die van zijn voorganger loost om zijn stempel te drukken. Lang duurde dat gevoel overigens niet.


Waarschuwing

Afgelopen week bezocht ik een bejaarde vrouw in Amsterdam-Zuid. Ze woonde in mijn oude buurt en toen we erachter kwamen dat ze tijdens de oorlog in de Achterhoek verbleef, werden we vrienden.
recente posts

Gepost op: 2018-07-20 in: faits divers
Gepost op: 2018-07-19 in: faits divers