Can do

Can do

Erik Jan Harmens

Vandaag was ik jarig. Of misschien bén ik het nog, officieel natuurlijk na middernacht niet meer, maar wie over dat ene uurtje gaat piepen heeft echt een ambtenarenmentaliteit.
 

Het tegenovergestelde van ‘ambtenarenmentaliteit’ is: ‘can do-mentaliteit’. In de 18 jaar dat ik werkzaam was in het bedrijfsleven, ontving ik veel brieven van sollicitanten die zeiden zo’n instelling te hebben. In hun eerste week was het altijd wel een keer druk en stonden ze niettemin om stipt 5 uur op om hun bus te halen. ‘Maar jij had toch een can do-mentaliteit?’ vroeg ik dan. ‘Ja, maar m’n bus,’ luidde dan het antwoord.

Het Belgische tijdschrift Knack refereert deze week aan onderzoek van de universiteit in Gent waaruit blijkt dat werkgevers liever geen mensen aannemen die langdurig werkloos zijn, omdat ze die langdurige werkloosheid zien als een teken van lage motivatie. Gevolg is natuurlijk dat die afgewezen sollicitanten nog langer werkloos blijven en dientengevolge weer worden afgewezen.

Het zogenoemde ‘gat in hun cv’ zal elk jaar groter worden, als cariës in een tand, tot het hiaat groter is geworden dan de optelsom van het aantal arbeidsjaren samen. Je kunt dan met recht in je sollicitatiebrief zetten dat je geduldig bent, en geen 9-tot-5-mentaliteit hebt, want werkloos ben je 24 uur per dag.

Toen ik vroeg in de 20 was, ben ik eens een jaar werkloos geweest. Het enige wat ik elke maand moest doen is een briefje inleveren bij de Sociale Dienst. Dat vergat ik elke maand weer. Hoe minder te doen, hoe drukker je het hebt. 


Deze hele week doet Erik Jan Harmens net voor de klok van 2 bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 een verlate dagsluiting. Afgelopen nacht ging het over de to do-lijst van de werkloze. 


Gepost in: proza op 2017-07-11

Door Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vier dichtbundels, vier romans, waaronder het succesvolle en autobiografische Hallo muur, en een kinderboek. Op dit moment schrijft hij beschouwingen over een bestaan zonder verdoving en de roes, die worden gepubliceerd in Trouw. Hij werkt aan een nieuwe dichtbundel en roman, maar in het najaar van 2018 verschijnt bij Lebowski eerst een nieuw autobiografisch werk, over leven in het licht.


Ook van Erik Jan Harmens

Combineren mogelijk

Nog stommer dan goede voornemens zijn mensen die zeggen dat goede voornemens stom zijn. Zo ook is nog saaier dan Twitter zelf: mensen die op Twitter gaan roepen hoe saai Twitter is. Technisch gesproken kun je me 's nachts wakker maken voor een portie Zweedse balletjes van IKEA, maar het hoéft echt niet, want ik vind ze niet te nassen, maar ga ze dus ook niet steeds bestellen om vervolgens te verzuchten hoe smerig die kutballen zijn, want dat wist ik al. Met excuses voor mijn expliciete taal, maar zo staat het op de zak: K.Ö.T.T.B.U.L.L.A.R.  


Homo's en honden

"Ik heb homo’s in mijn naaste omgeving’’, had zevenvoudig Oranje-international en oud-speler van ADO en Feyenoord Ruben Schaken gezegd, in een poging te benadrukken geen homofoob te zijn. Gek genoeg is het zo dat hoe krachtiger je beweert geen homofoob te zijn, hoe meer het lijkt dat je het bent.
recente posts

Worst

Worst

Jonah Falke
Gepost op: 2018-01-19 in: current affairs
Gepost op: 2018-01-19 in: faits divers
Taal

Taal

Sabine van den Berg
Gepost op: 2018-01-19 in: faits divers
Waarheid

Waarheid

Jonah Falke
Gepost op: 2018-01-18 in: current affairs