Can do

Can do

Erik Jan Harmens

Vandaag was ik jarig. Of misschien bén ik het nog, officieel natuurlijk na middernacht niet meer, maar wie over dat ene uurtje gaat piepen heeft echt een ambtenarenmentaliteit.
 

Het tegenovergestelde van ‘ambtenarenmentaliteit’ is: ‘can do-mentaliteit’. In de 18 jaar dat ik werkzaam was in het bedrijfsleven, ontving ik veel brieven van sollicitanten die zeiden zo’n instelling te hebben. In hun eerste week was het altijd wel een keer druk en stonden ze niettemin om stipt 5 uur op om hun bus te halen. ‘Maar jij had toch een can do-mentaliteit?’ vroeg ik dan. ‘Ja, maar m’n bus,’ luidde dan het antwoord.

Het Belgische tijdschrift Knack refereert deze week aan onderzoek van de universiteit in Gent waaruit blijkt dat werkgevers liever geen mensen aannemen die langdurig werkloos zijn, omdat ze die langdurige werkloosheid zien als een teken van lage motivatie. Gevolg is natuurlijk dat die afgewezen sollicitanten nog langer werkloos blijven en dientengevolge weer worden afgewezen.

Het zogenoemde ‘gat in hun cv’ zal elk jaar groter worden, als cariës in een tand, tot het hiaat groter is geworden dan de optelsom van het aantal arbeidsjaren samen. Je kunt dan met recht in je sollicitatiebrief zetten dat je geduldig bent, en geen 9-tot-5-mentaliteit hebt, want werkloos ben je 24 uur per dag.

Toen ik vroeg in de 20 was, ben ik eens een jaar werkloos geweest. Het enige wat ik elke maand moest doen is een briefje inleveren bij de Sociale Dienst. Dat vergat ik elke maand weer. Hoe minder te doen, hoe drukker je het hebt. 


Deze hele week doet Erik Jan Harmens net voor de klok van 2 bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 een verlate dagsluiting. Afgelopen nacht ging het over de to do-lijst van de werkloze. 


Gepost in: proza op 2017-07-11

Door Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vier dichtbundels, vier romans, waaronder het succesvolle en autobiografische Hallo muur, en een kinderboek. Op dit moment schrijft hij beschouwingen over een bestaan zonder verdoving en de roes, die worden gepubliceerd in Trouw. In augustus 2018 verscheen de opvolger van Hallo muur: Door het licht.


Ook van Erik Jan Harmens

Het tegenovergestelde van een lachband

Heel vorige week deed Erik Jan Harmens net na het nieuws van 1 uur bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 een verlate dagsluiting. Donderdag op vrijdagnacht ging het over slapeloosheid en semantiek.


Verplaatsen

Deze hele week doet Erik Jan Harmens net na het nieuws van 1 uur bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 een verlate dagsluiting. Afgelopen nacht ging het over proportioneel geweld.
recente posts