Botsingen

Botsingen

Erik Jan Harmens

In de Volkskrant las ik een longread, dat is een ander woord voor lang artikel, over een botsing met een persoon, dat is een eufemisme voor dat iemand voor de trein is gesprongen. De machinist had het na de klap door de intercom geroepen: ‘Er was een botsing met een persoon’, maar in werkelijkheid waren het twéé personen met ook nog eens vijf honden, die gezamenlijk in de buurt van Nijmegen op het spoor waren gaan staan. Dat kon die machinist natuurlijk niet door de intercom zeggen, dus hield hij het bij ‘botsing met een persoon’. 

De auteur van de longread, Joris van Casteren, schreef een boek over de wanhoopsdaad van wat bleken te zijn een 69-jarige vrouw en haar 43-jarige dochter, een boek dat hij de titel Een botsing op het spoor meegaf. Ik vind het, ook richting alle betrokkenen en nabestaanden, een waardige titel, ontdaan van elk slappe hap effectbejag.

Een vriend van mij stapte enige tijd geleden uit het leven, onder invloed van de verkeerde medicijnen. Dat noemen we geen zelfmoord en geen zelfdoding, maar een ongeluk. Dan vraagt een van ons: hoe lang geleden is het ook alweer, dat ongeluk? en dan antwoorden we: dat was zo- en zoveel maanden geleden.

Kleine woorden hebben vaak groot effect. Tegen mijn leerlingen creatief schrijven op de kunstacademie in Arnhem zeg ik: als je wil beschrijven wat er gebeurt als iemand van grote hoogte naar beneden springt, heb het dan niet over de klap, vermijd het woord ‘bloederig’, schrijf alleen dat iemand daar ligt. Wij gaan wel voelen, eerst met open ogen, dan met de ogen dicht. 

Deze hele week doet Erik Jan Harmens net na het nieuws van 1 uur bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 een verlate dagsluiting. Afgelopen nacht ging het over het waardig benoemen van menselijk leed. 


Gepost in: current affairs op 2017-11-29

Door Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vier dichtbundels, vier romans, waaronder het succesvolle en autobiografische Hallo muur, en een kinderboek. Op dit moment schrijft hij beschouwingen over een bestaan zonder verdoving en de roes, die worden gepubliceerd in Trouw. In augustus 2018 verscheen de opvolger van Hallo muur: Door het licht.


Ook van Erik Jan Harmens

Gedichtendag: lees een voorpublicatie uit de te verschijnen bundel van Erik Jan Harmens

Vandaag gaat de Poëzieweek  (31/1 t/m 6/2) traditiegetrouw van start met Gedichtendag, dus: 'verras collega’s, familie of vrienden met een gedicht, aan de ontbijttafel, op de koffieautomaat, onder je e-mailhandtekening, op een kaartje en natuurlijk op je Facebook, Twitter en Instagram.' Wij laten het dichten aan onze dichters over, en trappen de Poëzieweek af met een voorpublicatie van het gedicht 'Twee keer', uit de in september 2019 bij Lebowski Publishers te verschijnen nieuwe dichtbundel van Erik Jan Harmens, Kom.


Het tegenovergestelde van een lachband

Heel vorige week deed Erik Jan Harmens net na het nieuws van 1 uur bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 een verlate dagsluiting. Donderdag op vrijdagnacht ging het over slapeloosheid en semantiek.
recente posts

Gepost op: 2019-10-21 in: faits divers
Trash

Trash

Timo Bruijns
Gepost op: 2019-10-18 in: proza
Amateurtoneel

Amateurtoneel

Jonah Falke
Gepost op: 2019-10-17 in: proza