Botsingen

Botsingen

Erik Jan Harmens

In de Volkskrant las ik een longread, dat is een ander woord voor lang artikel, over een botsing met een persoon, dat is een eufemisme voor dat iemand voor de trein is gesprongen. De machinist had het na de klap door de intercom geroepen: ‘Er was een botsing met een persoon’, maar in werkelijkheid waren het twéé personen met ook nog eens vijf honden, die gezamenlijk in de buurt van Nijmegen op het spoor waren gaan staan. Dat kon die machinist natuurlijk niet door de intercom zeggen, dus hield hij het bij ‘botsing met een persoon’. 

De auteur van de longread, Joris van Casteren, schreef een boek over de wanhoopsdaad van wat bleken te zijn een 69-jarige vrouw en haar 43-jarige dochter, een boek dat hij de titel Een botsing op het spoor meegaf. Ik vind het, ook richting alle betrokkenen en nabestaanden, een waardige titel, ontdaan van elk slappe hap effectbejag.

Een vriend van mij stapte enige tijd geleden uit het leven, onder invloed van de verkeerde medicijnen. Dat noemen we geen zelfmoord en geen zelfdoding, maar een ongeluk. Dan vraagt een van ons: hoe lang geleden is het ook alweer, dat ongeluk? en dan antwoorden we: dat was zo- en zoveel maanden geleden.

Kleine woorden hebben vaak groot effect. Tegen mijn leerlingen creatief schrijven op de kunstacademie in Arnhem zeg ik: als je wil beschrijven wat er gebeurt als iemand van grote hoogte naar beneden springt, heb het dan niet over de klap, vermijd het woord ‘bloederig’, schrijf alleen dat iemand daar ligt. Wij gaan wel voelen, eerst met open ogen, dan met de ogen dicht. 

Deze hele week doet Erik Jan Harmens net na het nieuws van 1 uur bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 een verlate dagsluiting. Afgelopen nacht ging het over het waardig benoemen van menselijk leed. 


Gepost in: current affairs op 2017-11-29

Door Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vier dichtbundels, vier romans, waaronder het succesvolle en autobiografische Hallo muur, en een kinderboek. Op dit moment schrijft hij beschouwingen over een bestaan zonder verdoving en de roes, die worden gepubliceerd in Trouw. Hij werkt aan een nieuwe dichtbundel en roman, maar in het najaar van 2018 verschijnt bij Lebowski eerst een nieuw autobiografisch werk, over leven in het licht.


Ook van Erik Jan Harmens

Combineren mogelijk

Nog stommer dan goede voornemens zijn mensen die zeggen dat goede voornemens stom zijn. Zo ook is nog saaier dan Twitter zelf: mensen die op Twitter gaan roepen hoe saai Twitter is. Technisch gesproken kun je me 's nachts wakker maken voor een portie Zweedse balletjes van IKEA, maar het hoéft echt niet, want ik vind ze niet te nassen, maar ga ze dus ook niet steeds bestellen om vervolgens te verzuchten hoe smerig die kutballen zijn, want dat wist ik al. Met excuses voor mijn expliciete taal, maar zo staat het op de zak: K.Ö.T.T.B.U.L.L.A.R.  


Homo's en honden

"Ik heb homo’s in mijn naaste omgeving’’, had zevenvoudig Oranje-international en oud-speler van ADO en Feyenoord Ruben Schaken gezegd, in een poging te benadrukken geen homofoob te zijn. Gek genoeg is het zo dat hoe krachtiger je beweert geen homofoob te zijn, hoe meer het lijkt dat je het bent.
recente posts

Worst

Worst

Jonah Falke
Gepost op: 2018-01-19 in: current affairs
Gepost op: 2018-01-19 in: faits divers
Taal

Taal

Sabine van den Berg
Gepost op: 2018-01-19 in: faits divers
Waarheid

Waarheid

Jonah Falke
Gepost op: 2018-01-18 in: current affairs