Boekenbal

Boekenbal

Erik Jan Harmens

Ik was een keer zo dronken op het Boekenbal dat ik minutenlang bovenaan de trap in de Stadsschouwburg vervaarlijk van achteren naar voren stond te wiebelen. Iemand vertelde me later dat ik voortdurend het liedje ‘manamana’ uit de Muppet Show neuriede. Dat kan kloppen, die melodie komt regelmatig bij me boven en áls dat gebeurt moét ik meeneuriën.

 

Terwijl ik daar stond, bovenaan de trap, sprak iemand me aan: ‘Gaat het?’ Anderen gniffelden, zeker toen ik de hik kreeg. Uiteindelijk kwam er een uitgever langs die, alsof ik aan de rand van het dak van een flatgebouw stond, net zo lang op me in begon te praten tot ik een stap achteruit deed.

Eenmaal in veiligheid vond ik in dat kleine voorzakje van je spijkerbroek dat je nooit gebruikt twee consumptiemuntjes. Die sloeg ik stuk bij het barretje; de uitgever die ik als dank een biertje wilde brengen was hoofdschuddend weggelopen. Heb ik lekker meer, dacht ik, terwijl ik mijn wankele positie aan de rand bovenaan de trap weer innam.

Vier jaar geleden stopte ik met drinken. Kraaknuchter liep ik de Stadsschouwburg in. Bovenaan de trap zag ik een jonge dichter vervaarlijk van achteren naar voren wiebelen. Hij neuriede een liedje, maar het was niet ‘manamana’. Ik bood ‘m een arm aan. Eenmaal in veiligheid stelde hij voor bier te gaan halen. ‘Voor mij een cola,’ zei ik. Alsof hij werd beschoten zigzagde hij naar de bar en kwam terug met twee bier. ‘Nee, dank je,’ zei ik. Heb ik lekker meer, dacht hij.

Deze hele week doet Erik Jan Harmens net voor de klok van 2 bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 een verlate dagsluiting. Afgelopen nacht ging het over nuchter naar het Boekenbal. Luister hier de aflevering terug.


Gepost in: proza op 2017-03-25

Door Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) is dichter en schrijver. Hij publiceerde vier dichtbundels, die in maart 2016 werden gebundeld in zijn verzameld werk getiteld Ik noem dit poëzie. Ook maakte hij twee bundels met lyrische duetten, een met Rick de Leeuw (Echte mannen scheiden niet, 2011) en een met Ilja Leonard Pfeijffer (Duetten, 2016). Harmens was in 2002 de eerste poetry slam-kampioen van Nederland, schreef jarenlang poëzierecensies en interviewde kunstenaars voor het VPRO programma De Avonden, samen met Wim Brands.

Harmens schreef vier romans. In de derde, het extreem autobiografische Hallo muur (2015), praat een man tegen een muur over de jaren die achter hem liggen, waarin hij een burn-out kreeg, een echtscheiding doormaakte, een vader en een aantal beste vrienden zag overlijden én een geloofwaardig antwoord moest vinden op een alcoholverslaving. De roman werd door het boekenpanel van De Wereld Draait Door uitgeroepen tot Boek van de Maand en kreeg uitzinnige reacties. In maart van 2015 ging Erik Jan Harmens voor het KRO-programma De Wandeling in gesprek met Arie Boomsma over zijn autobiografische roman, zijn leven nu en zijn nieuwe verslaving: hardlopen.

Begin 2017 verscheen Pauwl, een geestige en menselijke roman over een volwassen man met autisme. Even later kwam bij uitgeverij Moon Harmens’ eerste kinderboek uit, Hans is kwijt, met illustraties van Elise van Iterson. Op dit moment schrijft Harmens beschouwingen over een bestaan zonder verdoving en de roes, die worden gepubliceerd in de zaterdagbijlage van Trouw. Hij werkt aan een nieuwe dichtbundel en roman, maar in mei 2018 verschijnt bij Lebowski eerst een nieuw autobiografisch werk, over leven in het licht. 


Ook van Erik Jan Harmens

Somebody's watching me

Trouw interviewde Max Colombie, zanger van de Belgische band Oscar & The Wolf. De zesentwintigjarige Colombie is een rockster die niet meer gewoon over straat kan. Dat ik tot vandaag nog nooit van hem had gehoord zegt iets over mij, niet over hem.
 


Tsjaad

Amerika heeft nu ook Tsjaad op de lijst van landen gezet waarvoor een inreisverbod geldt. Ik las het en dacht: Tsjaad, Tsjaad, wat weet ik eigenlijk over Tsjaad?
 
recente posts

Dagboek

Dagboek

Ivo Victoria
Gepost op: 2017-10-19 in: current affairs
Gepost op: 2017-10-18 in: faits divers
#hetoo

#hetoo

Ivo Victoria
Gepost op: 2017-10-18 in: current affairs
Rabot

Rabot

Jonah Falke
Gepost op: 2017-10-17 in: proza