Blind

Blind

Erik Jan Harmens

Deze hele week doet Erik Jan Harmens net na het nieuws van 1 uur bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 een verlate dagsluiting. Afgelopen nacht ging het over Danny Blind.

Danny Blind is commissaris bij voetbalclub Ajax geworden. Op de vraag hoe hij vindt dat algemeen directeur Edwin van der Sar zich de laatste tijd heeft geuit in de media, antwoordde hij: "Ik vind daar wel iets van, maar dit is niet het moment om er iets over te zeggen".

Stel je voor, dacht ik, dat ik Pieter van der Wielen zou vragen: 'Hé Pieter, hoe vind je dat ik het de laatste tijd doe als gastschrijver bij het radioprogramma Nooit meer slapen?' en dat hij zou antwoorden: "Ik vind daar wel iets van, Erik Jan, maar dit is niet het moment om er iets over te zeggen." Alsof je wordt doorkliefd met een machete.

Ik heb een onbetekenende en toch dierbare herinnering aan Danny Blind. Ik stond een keer in De Bijenkorf een te duur kledingstuk te passen. Het stond me enig, maar ik kocht het niet, want te duur, iets wat ik al wist voor ik het hokje was ingegaan, kortom: ik had tijd verkwist die ik nooit meer terug zou krijgen. Gordijntje open, stond ik oog in oog met de man die toen nog de bondcoach was van het Nederlands Elftal. Danny Blind lag nogal onder vuur vanwege de resultaten, die ook best kut waren, maar nog altijd niet genoeg reden om publiekelijk gelyncht te worden.

Hij was met vrouw en dochter, vermoedde ik. Ze schaterden, hadden tranen in de ogen van het lachen. Wat zo grappig was weet ik natuurlijk niet. Terwijl ik mijn cashmieren truitje niet netjes kreeg opgevouwen en toen maar in de vorm van een aangereden beest langs de provinciale weg bovenop de stapel kwakte, dacht ik: als je zo wordt uitgekotst en dan melig als een puber door De Bijenkorf gaat lopen gieren, heb je er een fan bij. Ik vond daar iets van en nu is het moment om er iets over te zeggen.

 

Lees en luister hier alle dagsluitingen van Erik Jan Harmens terug.


Gepost in: current affairs op 2018-04-25

Door Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vier dichtbundels, vier romans, waaronder het succesvolle en autobiografische Hallo muur, en een kinderboek. Op dit moment schrijft hij beschouwingen over een bestaan zonder verdoving en de roes, die worden gepubliceerd in Trouw. In augustus 2018 verscheen de opvolger van Hallo muur: Door het licht.


Ook van Erik Jan Harmens

Gedichtendag: lees een voorpublicatie uit de te verschijnen bundel van Erik Jan Harmens

Vandaag gaat de Poëzieweek  (31/1 t/m 6/2) traditiegetrouw van start met Gedichtendag, dus: 'verras collega’s, familie of vrienden met een gedicht, aan de ontbijttafel, op de koffieautomaat, onder je e-mailhandtekening, op een kaartje en natuurlijk op je Facebook, Twitter en Instagram.' Wij laten het dichten aan onze dichters over, en trappen de Poëzieweek af met een voorpublicatie van het gedicht 'Twee keer', uit de in september 2019 bij Lebowski Publishers te verschijnen nieuwe dichtbundel van Erik Jan Harmens, Kom.


Het tegenovergestelde van een lachband

Heel vorige week deed Erik Jan Harmens net na het nieuws van 1 uur bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 een verlate dagsluiting. Donderdag op vrijdagnacht ging het over slapeloosheid en semantiek.
recente posts