Zoeken
Chayenne
‘Gedreven twintiger leidt ’s werelds grootste uienhandel.’ Die kop in Het Financieele Dagblad prikkelt mijn nieuwsgierigheid. Want wat weet ik nou van de wereldhandel in uien?  

Chayenne

Gepubliceerd op 26 november, 2016 om 00:00, aangepast op 24 januari, 2017 om 00:00

Ik weet (en geen idee waarom ik dat weet) dat er een aardappeltermijnmarkt bestaat, zou er ook sprake zijn van een uientermijnmarkt?

Ik googelen, kom ik uit op de website boerenbusiness.nl, waar ik lees dat verschillende stakeholders, dat woord staat er echt: verschillende stakeholders aangaven ‘onvoldoende aanknopingspunten te zien om aan te kunnen nemen dat een uientermijnmarkt succesvol zou kunnen zijn’.

Weet ik dat ook weer, zij het dat ik geen idee heb wat een termijnmarkt is. Ga ik straks nog even opzoeken. Nu terug naar die kop: ‘Gedreven twintiger leidt ’s werelds grootste uienhandel.’

Er is dus een behoorlijk gemotiveerde twintiger die de leiding in handen heeft van de wereldmarktleider in uien. Het in Kruiningen gevestigde bedrijf Wiskerke Onions wordt gerund door de zeventwintigjarige Chayenne Wiskerke.

Chayenne Wiskerke. Dát is nog eens een naam. Ik heb haar inmiddels helemaal sufgegoogeld, ze weet alles over het ‘koppelen van logistieke stromen’ en ‘efficiencyslagen om als bedrijf kostenefficiënter te werken’. Chayenne werkt zes dagen per week: om half zes ’s ochtends is ze al op kantoor, vanwege de export naar Azië, en om half negen ’s avonds gaat ze pas weer weg, vanwege de handel met Amerika.

’s Avonds gaat ze naar bed en denkt ze: ‘Uien’. ’s Ochtends staat ze op en denkt ze weer: ‘Uien’. Als Chayenne en ik zouden trouwen, zou ik als kersverse stakeholder in een mum van tijd heel veel weten over de wereldhandel in uien. Ik zou me in moeten houden om geen gedichten over de ui te gaan schrijven, óf me door Chayenne laten overhalen om niet langer tegen die aanvechting te vechten.

Deze week draagt Erik Jan Harmens elke nacht een verhaal voor op basis van de actualiteit, bij VPRO Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1. Afgelopen vrijdag de laatste, over Chayenne Wiskerke.

Auteurs
Auteur: Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vijf dichtbundels, plus twee bundels met lyrische duetten, een met Rick de Leeuw en een met Ilja Leonard Pfeijffer. Harmens was in 2002 de eerste poetry slam-kampioen van Nederland. Hij publiceerde ook vijf romans. Hallo muur (2015) werd Boek van de Maand bij De Wereld Draait Door en werd talloze malen herdrukt. In 2018 kwam een tweede, autobiografische roman uit, over onverdoofd leven, getiteld Door het licht. Anderhalf jaar eerder, begin 2017, verscheen Pauwl, een geestige vertelling over een volwassen man met autisme. Even later kwam bij uitgeverij Moon Harmens' eerste kinderboek uit: Hans is kwijt. Erik Jan Harmens schrijft stukken over prikkels en verdoving...

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: