Zoeken
Hoekje
Vandaag is het vijfentwintig jaar en één dag geleden dat Freddie Mercury vanaf zijn ziekbed via een persbericht wereldkundig maakte dat hij aids had. 

Hoekje

Gepubliceerd op 25 november, 2016 om 00:00, aangepast op 24 januari, 2017 om 00:00

Een dag later overleed hij. Op zich had hij een paar maanden daarvoor al wel een tipje van de sluier opgelicht in het liedje ‘The show must go on’, met daarin de zinsnede: ‘I'll soon be turning around the corner now.’

Ik was de afgelopen tijd zelf ook even bang dat ik het hoekje om zou gaan, want ik had letterlijk last van een brok in mijn keel. Als ik slikte voelde ik dat er iets zat. Al googelend kwam ik erachter dat dat opgehoopt slijm, een goedaardig poliepje of een tumor kon zijn.

Omdat ik totaal geen hypochonder ben en bovendien het zonnetje in huis, sloot ik dat laatste uit. Helaas is het wel zo dat als je uitsluit dat je een tumor in je keel hebt, je toch aan een tumor in je keel denkt. Vanmiddag schoof een kno-arts daarom een flexibele nasofaryngoscoop mijn linkerneusgat in.

Ik heb het uitspreken van het woord ‘nasofaryngoscoop’ inderdaad even geoefend, net als de voetbalcommentator die voor hij verslag doet van de wedstrijd Krymteplitsja Molodizjne tegen Dnjepr Dnjepropetrovsk, die clubnamen even op zich laat inwerken.

Een flexibele nasofaryngoscoop is een dunne buis (godzijdank geen dikke) die door je neus wordt geleid met aan de dokters kant een camera, waarmee hij de binnenkant van mijn neus, mijn keel en mijn stembanden kon bekijken. Nergens een tumor. Niet eens een goedaardig poliepje. Wel opgehoopt slijm, dat vanzelf weer verdwijnt. 

Gelukkig ben ik geen hypochonder, anders had ik de afgelopen weken met Freddie Mercury meegezongen: ‘I'll soon be turning around the corner now.’

Mijn show is nog niet voorbij.

Deze week draagt Erik Jan Harmens elke nacht een verhaal voor op basis van de actualiteit, bij VPRO Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1. Afgelopen nacht de vierde, over Freddie Mercury en de flexibele nasofaryngoscoop.

Auteurs
Auteur: Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vijf dichtbundels, plus twee bundels met lyrische duetten, een met Rick de Leeuw en een met Ilja Leonard Pfeijffer. Harmens was in 2002 de eerste poetry slam-kampioen van Nederland. Hij publiceerde ook vijf romans. Hallo muur (2015) werd Boek van de Maand bij De Wereld Draait Door en werd talloze malen herdrukt. In 2018 kwam een tweede, autobiografische roman uit, over onverdoofd leven, getiteld Door het licht. Anderhalf jaar eerder, begin 2017, verscheen Pauwl, een geestige vertelling over een volwassen man met autisme. Even later kwam bij uitgeverij Moon Harmens' eerste kinderboek uit: Hans is kwijt. Erik Jan Harmens schrijft stukken over prikkels en verdoving...

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: