Zoeken
Cloud 9
De Inspectie voor de Gezondheidszorg publiceerde gisteren een rapport waaruit bleek dat van de  150 verpleegzorginstellingen in Nederland waarop intensief toezicht wordt uitgeoefend, bij elf de zaken er zo slecht voor staan dat staatssecretaris Van Rijn direct wil ingrijpen.  

Cloud 9

Gepubliceerd op 7 juli, 2016 om 00:00, aangepast op 27 januari, 2017 om 00:00

Gekozen is voor een strategie van naming & shaming, de elf instellingen worden met naam genoemd. Het wordt door de media saillant genoemd dat de moeder van de verantwoordelijke staatssecretaris zelf in een van de slecht presterende instellingen wordt verpleegd. Ik vind het nogal een incentive voor een bewindvoerder om iets aan de situatie te doen.

Een aantal van de genamede en geshamede zorginstellingen zegt verbijsterd te zijn, omdat ze in werkelijkheid helemaal niet onder ‘verscherpt toezicht’ staan, maar onder iets héél anders, namelijk: ‘intensief toezicht’. Ik ben te lui om het verschil op te zoeken tussen ‘verscherpt’ en ‘intensief’ toezicht, maar in beide gevallen lijkt me dat er ruimte is voor verbetering.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg is vooral bezorgd over de kwaliteit van het personeel. Natuurlijk gaan er dingen mis. Uit eigen ervaring weet ik van een thuishulp die na het wassen van de billen van mijn hulpbehoevende vriend een joint opstak in de keuken. Dat kan natuurlijk niet, zei ik tegen hem. Ga op zijn minst onder de afzuigkap staan.

De naam van deze thuishulp maak ik niet bekend. Ik ga niet namen en shamen, want eenmaal door het slijk gehaald word je nooit meer helemaal schoon. En bovendien: hij waste de billen van mijn vriend. En deed er een zetpil tussen. ‘Douwde’, zei hij zelf, ‘ik douw er effe een zetpil tussen.’ Daarna maakte hij een enkele reis naar Cloud 9 en ben ik hem gaan uitzwaaien.


Deze week draagt Erik Jan Harmens elke nacht een verhaal voor op basis van de actualiteit, bij VPRO’s Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1. Afgelopen nacht ging het over namen en shamen in het toezicht op de gezondheidszorg.

Auteurs
Auteur: Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vijf dichtbundels, plus twee bundels met lyrische duetten, een met Rick de Leeuw en een met Ilja Leonard Pfeijffer. Harmens was in 2002 de eerste poetry slam-kampioen van Nederland. Hij publiceerde ook vijf romans. Hallo muur (2015) werd Boek van de Maand bij De Wereld Draait Door en werd talloze malen herdrukt. In 2018 kwam een tweede, autobiografische roman uit, over onverdoofd leven, getiteld Door het licht. Anderhalf jaar eerder, begin 2017, verscheen Pauwl, een geestige vertelling over een volwassen man met autisme. Even later kwam bij uitgeverij Moon Harmens' eerste kinderboek uit: Hans is kwijt. Erik Jan Harmens schrijft stukken over prikkels en verdoving...

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: