Zoeken
Eenvoudige dingen
Mensen vragen mij wel eens: hoe doe jij dat, in de dagen na de uitschakeling op een groot voetbaltoernooi? En het klopt dat ik behoorlijk wat ervaring heb met deze materie.

Eenvoudige dingen

Gepubliceerd op 2 juli, 2016 om 00:00, aangepast op

Het belangrijkste is: blijf weg van social media. Dat was in de jaren tachtig eenvoudiger dan tegenwoordig, toegegeven, maar het is een cruciale eerste stap die je in staat zal stellen het overgrote deel van de matchverslagen, analyses en vrienden tegen wie je hebt lopen roepen dat je Europees Kampioen ging worden, te ontlopen.
Hou het simpel. Voor elk rouwproces geldt: doe eenvoudige dingen en verzorg jezelf. Dit is niet het moment om een nieuw operating system op je computer te installeren, noch de juiste mentale gesteldheid om zelf de olie van je auto te verversen. Stofzuig de woonkamer. Ruim je boekenkast op. Neem een lange douche. Scheer jezelf. Speel met je kinderen.
Die houten vlonder, die al een paar jaar mos ligt te verzamelen op je balkon: schuur hem met de hand tot het hout weer blank en schoon is. Eenvoudig, dankbaar werk. Kook. Eenvoudige maaltijden met goeie producten. Bak een stevig stuk vlees. Bereid een pittige spaghetti met grote brokken groenten erin. Ga op tijd naar bed. Vermoeidheid is een downer.
En als dat allemaal niet helpt: ga naar buiten. Zelf ging ik vanochtend wandelen, langs het IJ. We moeten hierbij aantekenen dat ik wandelen in principe als de saaiste activiteit beschouw die een menselijk leven mogelijk maakt. Het water kabbelde rustgevend langs de kade, de zon speelde met de lange blonde haren van een meisje op de fiets, ik ging zitten op een bankje, een koel briesje tikte me op de rug, ik keek op en daar was plotseling een witte vlinder die twee rondjes om me heen fladderde en dan weer verdween, oploste in het eindeloze blauw en ik zweer je: het voelde alsof er diep in mij iets nieuw geboren werd.

Auteurs
Auteur: Ivo Victoria

Ivo Victoria (Antwerpen, 1971) publiceerde vijf romans, waarvan meest recent Alles is OKÉ. Daarnaast schrijft hij columns en verhalen voor diverse tijdschriften en kranten.

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: