Zoeken
Fleur van Groningen: 17 BRUIKBARE EN ONBRUIKBARE TIPS VOOR MENSEN DIE HET MOEILIJK VINDEN OM THUIS TE BLIJVEN IN TIJDEN VAN CORONA (van iemand die al vele jaren in afzondering doorbracht)
17 bruikbare en onbruikbare tips voor mensen die het moeilijk vinden om thuis te blijven, van Fleur van Groningen.

Fleur van Groningen: 17 BRUIKBARE EN ONBRUIKBARE TIPS VOOR MENSEN DIE HET MOEILIJK VINDEN OM THUIS TE BLIJVEN IN TIJDEN VAN CORONA (van iemand die al vele jaren in afzondering doorbracht)

Gepubliceerd op 14 maart, 2020 om 00:00

1. Wanneer de dagen te veel op elkaar beginnen te lijken kunt u een string omgekeerd aantrekken. Telkens wanneer u bukt, opstaat, stapt, zich uitrekt of gaat verzitten, voelt de dag weer nét iets anders aan. De volgende ochtend duikt u dankbaar in de vertrouwde routine.

2. Lees eindelijk al die boeken die u al zo lang wil lezen. Kijk naar kunst. Beluister muziek.

3. Sluit vriendschap met de personages uit boeken, films en series. In tegenstelling tot mensen van vlees en bloed zullen zij nooit een (spreekwoordelijke) dolk in uw rug drijven: u bent slechts hun toeschouwer, u loopt niet in hun weg, zij zijn aan u niets verplicht. Hoezo eenzaam?

4. Masturbeer en fantaseer daarbij over seks met mensen die u nauwelijks kent en waarop u onvervulde verlangens kunt projecteren. (Prent uzelf in dat werkelijke seks met deze personen wellicht zal tegenvallen, gezien de eerste keer vaak wat onhandig verloopt en men elkaar bij de volgende keren stapvoets beter leert kennen, waarbij persoonlijke problemen zich meedogenloos openbaren en de lustgevoelens dempen.) In Italië zijn bepaalde pornosites al gratis, mogelijkerwijs volgt ons land dat voorbeeld dra. U kunt onze minister van volksgezondheid erop aanschrijven, dan hebt u weer wat om handen en zij ook. (Wel eerst de handen wassen, om diverse redenen.)

5. Keer u naar binnen. Leer uzelf beter kennen, doe aan introspectie, werk aan uzelf. Wanneer u zich niet mag verplaatsen, reis dan af naar de plaatsen in uzelf die u normaal gesproken mijdt, waarvoor u mogelijkerwijs zelfs vlucht in feesten, etentjes, avonden op café met brallende drinkebroers en handtastelijke dronkenlappen, en andere externe afleidingen. Indien u die plekken in uzelf nu alsnog ontgint, kan dit uw toekomst een totaal verrassende wending geven.

6. Weiger te hamsteren. Van pasta en wc-papier wordt u toch alleen maar dik. Ga op dieet. Speel enkele kilo’s kwijt tegen dat u weer buiten mag komen (en de calorieën er fluks aan zuipt).

7. Geniet van meer tijd met uw kind(eren). Ze worden toch zo vlug groot?

8. Wees creatief. Schep schoonheid. Of schrijf eindelijk dat fascinerende boek over uw leven waarover u het al jaren hebt tegen al wie het (niet) wil horen, zoals klanten, patiënten, auteurs op de boekenbeurs, toevallige voorbijgangers, hoeren.

9. Ga fietsen of wandelen in verlaten gebieden, maak uw hoofd leeg, luister naar de vogels, naar de wind, de stilte.

10. Verander, teneinde de voorspelbaarheid der dagen ook voor uw partner wat te temperen, regelmatig van schaamhaarcoupe. Bouw dit vooruitziend op: niet alles in één keer weg, dat mag pas tegen het einde van de quarantaine. 

11. Vergeet niet dat een mens – zelfs een eenzaat - behoefte heeft om (af en toe) gezien te worden. Wie te lang niet wordt gezien, raakt depressief. Zorg er dus voor dat u af en toe gezien wordt én andere mensen ziet. Bestel desnoods online een verrekijker en ga buren gluren. Verricht ook onderhoudende handelingen voor uw buurman met zijn verrekijker.

12. Bereid u voor op de stem van uw hardvochtige innerlijke criticus, die in tijden van isolement zo veel duidelijker klinkt. Luister zonder oordeel maar stem vervolgens af op gezonde zelfliefde en intuïtie.

13. Flirt met een virtuele vriend(in). Maak uzelf spannend in zowel  eigen als andermans hoofd.

14. Haal strijk en slaap in, spijker die verdomde plinten finaal vast.

15. Onthoud het verschil tussen reële angst (dan dient u uw voorzorgen en verantwoordelijkheid te nemen) en irreële angst (ingefluisterd door paniek en onbetrouwbaar).

16. Vrij erop los – maar neem uw voorzorgen: u wil uw kind niet over negen maanden Corrie of Corina moeten dopen. 

17. Weet: ook dit gaat voorbij.

FLEUR VAN GRONINGEN (1982) moedert, schrijft, tekent, schildert en musiceert. Ze is huiscolumniste bij Het Nieuwsblad Magazine en de Vlaamse editie van Psychologies Magazine. Eerder werkte ze voor o.a. Het Nieuwsblad, De Morgen, De Morgen Magazine, Goedele Magazine, Flair, Feeling, GDL, De Standaard, Ché en NRC Handelsblad. Ze publiceerde Haal het slechtste uit jezelf (2011), Dat kleine geluk (2015) en de bestseller Leven zonder filter (2017), over haar ervaring met hoogsensitiviteit. Februari 2020 verscheen Mijn kind, mijn spiegel. Ze werkt aan een debuutroman en geeft lezingen.
 

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: