Zoeken
Voorpublicatie 'KOM'
Zes jaar na de korte, verstilde, extreem onderkoelde gedichten van Open mond verschijnt er eindelijk weer een nieuwe dichtbundel van Erik Jan Harmens, KOM.

Voorpublicatie 'KOM'

Gepubliceerd op 4 november, 2019 om 00:00, aangepast op 5 november, 2019 om 00:00

In KOM verschuift de toon van hard naar teder en weer terug. Lichamelijkheid, seks, hunkering, moederliefde en ziekte zijn belangrijke thema's, terwijl het verlangen tot toenadering kan omslaan in afwijzing, en vice versa. Maar boven alles getuigen de gedichten zoals altijd van een maniakale taalliefde, een bijzondere opvatting over schoonheid en lyriek en een eigenzinnig gevoel voor interpunctie.

Nieuwsgierig door deze omschrijving? Hieronder lees je alvast twee gedichten uit Erik Jan Harmens' nieuwe bundel.

 

ZIT T VLEKJE
op de monitor
of op t op
de monitor
weergegeven orgaan


adem uit
alsof je omlaag raast
met zo’n
karakteristieke aaa


loopt r wel
of niet
iemand achter je


ik durf niet
over me schouder
te kijken


want wat
als r niets is
om voor
te vluchten


waar de fak
moet ik
dan naartoe

 

***


IS DAT
wat ik zag
t goede


had ik al
mogen kijken


heb ik t
wel goed gezien

wat kan ik doen
de volgende keer
als ik iets
vergelijkbaars zie


ik wou
dat ik niet
had gekeken

zullen we doen
alsof ik niet
heb gekeken


kan de stop
nog uit de kuip


loopt met t
water ook de
leugen weg

 

De bundel verschijnt op 5 november, en dat wordt feestelijk gevierd op dinsdag 12 november. Wil je bij de boekpresentatie aanwezig zijn? Meld je dan aan via soraya.riem@lebowskipublishers.nl. Meer informatie over de presentatie, en de line-up, vind je hier.

Auteurs
Auteur: Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vijf dichtbundels, plus twee bundels met lyrische duetten, een met Rick de Leeuw en een met Ilja Leonard Pfeijffer. Harmens was in 2002 de eerste poetry slam-kampioen van Nederland. Hij publiceerde ook vijf romans. Hallo muur (2015) werd Boek van de Maand bij De Wereld Draait Door en werd talloze malen herdrukt. In 2018 kwam een tweede, autobiografische roman uit, over onverdoofd leven, getiteld Door het licht. Anderhalf jaar eerder, begin 2017, verscheen Pauwl, een geestige vertelling over een volwassen man met autisme. Even later kwam bij uitgeverij Moon Harmens' eerste kinderboek uit: Hans is kwijt. Erik Jan Harmens schrijft stukken over prikkels en verdoving...

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: