Zoeken
Niets
Voor het eerst zullen mijn geliefde en ik vandaag de Atlantische Oceaan oversteken en New York en Canada bezoeken. Al schrijvende in het vliegtuig wordt de bewoonde wereld kleiner en de zee alsmaar groter. Er zal eerst heel lang niets zijn, en dan weer land. Dit gegeven, van het grote niets, doet me denken aan mijn vader, die vroeger tegen mijn moeder zei: ‘Eerst is er je zoon, dan komt de hond, en dan heel lang niets en als je denkt dat er echt niets meer komt, dan kom ik.’

Niets

Gepubliceerd op 14 maart, 2019 om 00:00, aangepast op 21 maart, 2019 om 00:00

Boven de zee herschrijf ik de laatste paar scènes van mijn nieuwe roman, De mooiste vrouw van de wereld. Als een vakantie voelt deze reis daarom niet, maar voor ontspanning lijkt het me dan ook nog veel te vroeg. Een bekende van in de zestig zei eens: ‘Uitrusten, dat doe je maar als je dood bent. Aan het eind van je leven moet je tijd tekort zijn gekomen.’
Niets leek me meer waar.

Mocht dit vliegtuig neerstorten, dan is het ergens een even beangstigende als kalmerende gedachte dat de mens ooit uit de zee kroop en aan land ging, en er dus ook weer naar kan terugkeren. Het manuscript, met aantekeningen van mijn redacteur, en onze zorgvuldig ingepakte bagage zouden misschien opduiken in journaalbeelden van het rampgebied. 
Hoe hard je ook werkt, dat wat er van een mens overblijft lijkt me schrikbarend weinig.  

Maar daar is het nog te vroeg voor. Eerst komt er heel lang niets en als je denkt dat er echt niets meer komt, dan komt er land in zicht. 

 

Auteurs
Auteur: Jonah Falke

Jonah Falke (1991) werd geboren in Ulft en studeerde fine art painting aan ArtEZ, Enschede. Hij exposeerde in binnen- en buitenland en maakte als frontman van de band Villa Zeno de plaat Self Made Woman. In 2016 verscheen zijn debuutroman Bontebrug, in 2019 volgde De mooiste vrouw van de wereld. Hij schreef voor Vrij Nederland, See All This, ELLE, HP/De Tijd en VPRO Nooit meer slapen en is vaste columnist bij de Gelderlander en op het Lebowski Blog.

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: