Zoeken
Luisteren: Sarah Sluimer draagt voor uit 'De Joodse Raad', een productie van Mugmetdegoudentand
Theatergezelschap Mugmetdegoudentand presenteert in december in Bellevue "De Joodse Raad", waarin wordt onderzocht wat de rol was van deze organisatie tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Joodse Raad vormde de verbinding tussen de joden en de nazi’s en heeft er op meerdere fronten voor gezorgd dat anti-joodse maatregelen werden doorgevoerd. Dit met de intentie om erger te voorkomen. David Cohen was de voorzitter van de raad. Sarah Sluimer schreef de teksten voor dit stuk. Hier beluister je vast een fragment, ingesproken door Sarah Sluimer zelf.

Luisteren: Sarah Sluimer draagt voor uit 'De Joodse Raad', een productie van Mugmetdegoudentand

Gepubliceerd op 27 november, 2018 om 00:00

In verband met de recente aandacht voor oprukkend antisemitisme wordt niet alleen de rol van David Cohen, maar de toch steeds weer terugkerende haat of angst voor joden onderzocht. De passage in de podcast gaat over de poging te assimileren. David Cohen beschouwde zichzelf als ‘aangepast.’ Iemand aan wie niet-joden geen aanstoot zouden nemen. De passage is niet alleen voor joden, maar voor iedere minderheid geschreven. Hoeveel moet je opgeven voor je erbij hoort? En zullen ze je dan niet alsnog altijd als de ander blijven zien? 

De monoloog (3 min), ingesproken door Sarah Sluimer, luister je hier.
 

Meer over De Joodse Raad

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd op initiatief van de Duitsers een raad opgericht die de Joodse gemeenschap in Nederland moest besturen en een doorgeefluik werd voor instructies van de Duitse bezetter. David Cohen, al zeer actief binnen de vooroorlogse Joodse gemeenschap, nam (samen met Abraham Asscher) die taak op zich en plaatste zichzelf daarmee voor een duivels dilemma. Lineke Rijxman en schrijfster/journaliste Sarah Sluimer willen in deze eerste zoektocht behoedzaam Cohens mogelijke beweegredenen nagaan tijdens zijn verbijsterende werk. Dat doen ze samen met twee jonge acteurs, Margo Verhoeven en Jurriaan van Seters. 

Wat betekent dit gruwelijke stukje geschiedenis voor deze twee jonge mensen? Kunnen zij zich verplaatsen in een situatie waarin ze verstrikt raken in dilemma’s en uitzichtloze keuzes? Want pas onder extreme omstandigheden blijkt hoe ingewikkeld en levensgevaarlijk het kan zijn om moreel goede keuzes te maken.

Deze voorstelling is een onderdeel van Bellevue Backstage. Ergens onder de rollenzolder, tussen de balletvloeren en theaterlampen biedt Bellevue een podium aan theatermakers die zin hebben om klein te beginnen. Klein theater, met ambities voor de toekomst.

De Joodse Raad wordt 6 t/m 13 december gespeeld in Bellevue te Amsterdam. Check de speellijst hier.

Spel MARGO VERHOEVEN en JURRIAAN VAN SETERS 
Regie en dramaturgie LINEKE RIJXMAN
Tekst SARAH SLUIMER 
Tekstbijdrage MARGO VERHOEVEN, JURRIAAN VAN SETERS en LINEKE RIJXMAN

Auteurs
Auteur: Sarah Sluimer

Sarah Sluimer (1985) schrijft voor onder andere de Volkskrant, ELLE en De Correspondent. Ze heeft een zaterdagcolumn in het NRC en schrijft toneelstukken. In 2018 debuteerde ze met Keizer. In 2020 kwam haar tweede roman uit, De stilte, die een toekomst verbeeldt na de coronapandemie.

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: