Zoeken
Blue Monday
Vandaag is het zogenaamd de meest deprimerende dag van het jaar. De term Blue Monday werd door de Britse Psycholoog Cliff Arnall in het leven geroepen. Uit een wetenschappelijke formule zou blijken dat vandaag de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Dit zou te maken hebben met het feit dat goede voornemens mislukt zijn en de vakanties ver weg lijken, aldus Wikipedia.

Blue Monday

Gepubliceerd op 16 januari, 2018 om 00:00, aangepast op 23 juli, 2019 om 00:00

Mijn ervaring met Blue Monday is een andere. Precies een jaar geleden werden mijn vriendin en ik verliefd op elkaar. De ironie daarvan is ons beiden niet ontgaan. Wellicht wisten we: vanaf Blue Monday kan het alleen maar meevallen. 

En het valt mee. Maar, ik zal u niet te veel lastigvallen met ons beginnersgeluk in deze donkere dagen. Juist de ellende van de ander kan de luisteraar troost bieden. Want misschien heeft u wel last van weemoed.

Als u vandaag troost nodig had, had u het Depressiegala kunnen bezoeken om uw sores te delen. Al komt zo’n gala me wat dubieus voor. Want is het niet iets van het christendom, dat het lijden verheerlijkt of een feest moet worden? Bovendien, laat een depressie zich wel delen in het openbaar? Is het daar niet te persoonlijk voor?

Schrijver Gerjon Gijsbers schreef eens: je kunt beter dood geboren worden dan in zijn dorp, Bredevoort. Maar een wereld zonder jezelf is niet voor te stellen. Het is niet eens zeker of die wereld überhaupt wel bestaat zonder jou. Daaraan denkend zou je je eigenlijk nooit meer overbodig hoeven voelen. 

Mocht u tóch last hebben van zelfhaat: u hoeft niet schreeuwend of succesvol door het leven te gaan. Onopvallend, al fluisterend en kijkend, gaat het ook.

 

Deze hele week is Jonah Falke huischroniqueur bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 en doet hij tegen de klok van twee uur een verlate dagsluiting. Afgelopen nacht over Blue Monday. 

Auteurs
Auteur: Jonah Falke

Jonah Falke (1991) werd geboren in Ulft en studeerde fine art painting aan ArtEZ, Enschede. Hij exposeerde in binnen- en buitenland en maakte als frontman van de band Villa Zeno de plaat Self Made Woman. In 2016 verscheen zijn debuutroman Bontebrug, in 2019 volgde De mooiste vrouw van de wereld. Hij schreef voor Vrij Nederland, See All This, ELLE, HP/De Tijd en VPRO Nooit meer slapen en is vaste columnist bij de Gelderlander en op het Lebowski Blog.

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: