Zoeken
Homo's en honden
"Ik heb homo’s in mijn naaste omgeving’’, had zevenvoudig Oranje-international en oud-speler van ADO en Feyenoord Ruben Schaken gezegd, in een poging te benadrukken geen homofoob te zijn. Gek genoeg is het zo dat hoe krachtiger je beweert geen homofoob te zijn, hoe meer het lijkt dat je het bent.

Homo's en honden

Gepubliceerd op 4 december, 2017 om 00:00

Er was deze week enige ophef ontstaan omdat Schaken in zijn recent verschenen autobiografie, met de poëtische titel 'Einde aan de bullshit', over collega-voetballers die uit de kast waren gekomen had geschreven: "Ik omarm het niet, ik distantieer me ervan. Ik neem afstand omdat ik er liever niet mee word geassocieerd."

 

In het AD legt Schaken nu uit wat hij eigenlijk bedoelt met dat wat woord distantiëren, hij zegt: "Daarmee bedoel ik dat ik die jongens er niet mee heb geconfronteerd. Ik heb gedaan alsof de informatie die ik over hen had gekregen niet bij me binnengekomen was.’’

 

Mijn hond doet ook vaak alsof informatie niet bij haar is binnengekomen. Als ik mijn dekbed uitspreid over de vloer en mijn handen in de verste hoeken van een binnenstebuiten gekeerd laken steek, met de bedoeling daarmee het dekbed aan de twee onderste punten vast te grijpen om vervolgens de boel weer buitenstebinnen te draaien, zit ze met haar dikke reet op dat dekbed en kijkt ze alle kanten op behalve de mijne. Spreek ik haar vervolgens in de derde persoon zangerig toe met de woorden: 'Baasje wil even dekbed verschonen, ja, baasje wil even dekbed verschonen', dan distantieert ze zich daarvan. Ik word er geen hondenfoob van, want ik heb honden in mijn naaste omgeving, maar ik neem wel afstand, omdat ik echt even niet met 'r wil worden geassocieerd.

 

Erik Jan Harmens

 

Afgelopen week deed Erik Jan Harmens net na het nieuws van 1 uur bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 een verlate dagsluiting. Vrijdagnacht ging het over homo's en honden. 

Auteurs
Auteur: Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vijf dichtbundels, plus twee bundels met lyrische duetten, een met Rick de Leeuw en een met Ilja Leonard Pfeijffer. Harmens was in 2002 de eerste poetry slam-kampioen van Nederland. Hij publiceerde ook vijf romans. Hallo muur (2015) werd Boek van de Maand bij De Wereld Draait Door en werd talloze malen herdrukt. In 2018 kwam een tweede, autobiografische roman uit, over onverdoofd leven, getiteld Door het licht. Anderhalf jaar eerder, begin 2017, verscheen Pauwl, een geestige vertelling over een volwassen man met autisme. Even later kwam bij uitgeverij Moon Harmens' eerste kinderboek uit: Hans is kwijt. Erik Jan Harmens schrijft stukken over prikkels en verdoving...

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: