Zoeken
Kuisheidsgordel
Alles wat te snel verandert wekt argwaan. Want evolutie of vooruitgang duurt naar ons weten lang. Iets afbreken daarentegen kost soms niet meer dan een seconde.

Kuisheidsgordel

Gepubliceerd op 25 oktober, 2017 om 00:00

Men denkt vaak al een aardig stuk op weg te zijn in de ontwikkeling van aap naar mens. Maar dan wordt het nieuws de afgelopen tijd toch weer overspoeld met dierlijke uitspattingen.
    Het voelt als een cliché om Lucebert aan te halen. Maar schijnbaar is het nodig: ‘Alles van waarde is weerloos.’

Zowel vrouwen, mannen en kinderen worden slachtoffers van mensen. Iedereen kan het zijn of worden. Er moet iets fundamenteels slechts in de mens schuilen.

Het afschaffen van het geloof in macht zou een begin kunnen zijn. Maar dat is gecompliceerd omdat de mensen die macht hebben meestal ook de controle nemen.     Zelden schreef ik zo’n ondubbelzinnige zin op.

Om een grote verandering te bewerkstelligen is het wellicht verstandig om klein te beginnen.

Joris Luyendijk schreef in zijn boek Dit kan niet waar zijn dat vrouwen op moeten houden met een man in pak aantrekkelijker vinden dan in een trui.
    Sommige moslims lijken ook met dit probleem te worstelen. Ze keren het juist om door hun vrouwen te verhullen met een hoofddoek of in een boerka.

Maar dat lijken me schrale oplossingen. Telkens is het de vrouw die zich aan de man, die zich niet gedraagt, moet aanpassen. Het lijkt me verstandiger dat verandering gelijk opgaat.  

Naast alle ongewenste intimiteiten kan een ongewenst advies er ook nog wel bij. 
    Mannen zouden zich vaker kunnen uitdossen in een vale trui, boerka of een kuisheidsgordel. Ik ben ervan overtuigd dat het sommigen niet zal misstaan.

Daarnaast is het denk ik goed om met de gedachte te spelen die muzikant en cabaretier André Manuel eens zong: ‘Elke man is een vrouw die niet af is.’

Van 24 tot en met 28 oktober doet Jonah Falke net na het nieuws van 1 uur bij VPRO's Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 een verlate dagsluiting over de dag die was. Dit is deel 2, naar aanleiding van dit heftige verhaal van Jelle Brandt Costius over zijn verkrachting.

Auteurs
Auteur: Jonah Falke

Jonah Falke (1991) werd geboren in Ulft en studeerde fine art painting aan ArtEZ, Enschede. Hij exposeerde in binnen- en buitenland en maakte als frontman van de band Villa Zeno de plaat Self Made Woman. In 2016 verscheen zijn debuutroman Bontebrug, in 2019 volgde De mooiste vrouw van de wereld. Hij schreef voor Vrij Nederland, See All This, ELLE, HP/De Tijd en VPRO Nooit meer slapen en is vaste columnist bij de Gelderlander en op het Lebowski Blog.

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: