Zoeken
Somebody's watching me
Trouw interviewde Max Colombie, zanger van de Belgische band Oscar & The Wolf. De zesentwintigjarige Colombie is een rockster die niet meer gewoon over straat kan. Dat ik tot vandaag nog nooit van hem had gehoord zegt iets over mij, niet over hem.  

Somebody's watching me

Gepubliceerd op 2 oktober, 2017 om 00:00

Op de vraag of hij goed tegen kritiek kan, antwoordt hij: ‘Megaslecht.’ Om die reden leest hij geen recensies. Ik zeg ook altijd dat ik recensies over mij niet lees. Wat ik verzwijg is dat ik om de zoveel tijd mijn eigen naam in Google invoer. Wie iets lelijks over mij zegt komt op de zwarte lijst.

Ik weet verder niet wat dat inhoudt, die zwarte lijst. Het is niet echt een lijst. Bovendien ben ik zowel slecht met gezichten als met namen, regelmatig maak ik een vrolijk praatje met iemand die me een jaar eerder de grond in heeft geschreven.

In het interview zei Max Colombie: ‘Ik wil dat mensen dansen hoe ze willen dansen. Mensen zijn te veel bezig met hoe er naar hen gekeken wordt.’ Hij heeft gelijk, ik ben eigenlijk altijd bezig met hoe er naar me gekeken wordt.

Ook als ik alleen ben.

I always feel like somebody’s watching me. Dat is niet alleen maar negatief. Als ik alleen ben, voél ik me vaak níet alleen.

Als kind speelde ik vaak radiootje. Omdat we maar één pick-up hadden moest ik de tijd die het kostte om de langspeelplaat te verwisselen volpraten.

Ik had geen luisteraars, want ik zond helemaal niet uit, maar ook al waren ze er niet, ik hield van mijn publiek.


Van 25 tot en met 29 september deed Erik Jan Harmens net na het nieuws van 1 uur bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 een verlate dagsluiting. Deze laatste ging over hoe iedereen naar je kijkt, wat alleen maar zo lijkt.

Auteurs
Auteur: Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vijf dichtbundels, plus twee bundels met lyrische duetten, een met Rick de Leeuw en een met Ilja Leonard Pfeijffer. Harmens was in 2002 de eerste poetry slam-kampioen van Nederland. Hij publiceerde ook vijf romans. Hallo muur (2015) werd Boek van de Maand bij De Wereld Draait Door en werd talloze malen herdrukt. In 2018 kwam een tweede, autobiografische roman uit, over onverdoofd leven, getiteld Door het licht. Anderhalf jaar eerder, begin 2017, verscheen Pauwl, een geestige vertelling over een volwassen man met autisme. Even later kwam bij uitgeverij Moon Harmens' eerste kinderboek uit: Hans is kwijt. Erik Jan Harmens schrijft stukken over prikkels en verdoving...

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: