Zoeken
Tsjaad
Amerika heeft nu ook Tsjaad op de lijst van landen gezet waarvoor een inreisverbod geldt. Ik las het en dacht: Tsjaad, Tsjaad, wat weet ik eigenlijk over Tsjaad?  

Tsjaad

Gepubliceerd op 29 september, 2017 om 00:00

Niks, helemaal niks weet ik over Tsjaad. Wat is om te beginnen de hoofdstad van Tsjaad?



Dat ik nu een stilte laat vallen betekent niet dat ik verwacht dat de presentator van dit radioprogramma het antwoord weet, niemand weet dat het ‘N'Djamena’ is, een stad met maar liefst een miljoen inwoners.

Ik vroeg me af: kun je vanuit Amsterdam rechtstreeks naar Tsjaad vliegen? Kan dus niet, moet je overstappen op Caïro en daar een nacht wachten op je aansluiting.

Wat voor een hotels heb je in N'Djamena? Hele dure natuurlijk, zoals overal, maar voor de kleinere beurs is er hotel Le Pilotis. Kost je 70 dollar per nacht, op booking.com zie ik foto’s, ze hebben airco én aan elk plafond een ventilator. Huisdieren zijn toegestaan in Le Pilotis. maar ik zou niet weten hoe ik Pleun, mijn Friese stabij, mee naar Tsjaad zou moeten nemen.

Verder hebben ze er geen internet, wat een stuk fijner is dan wel internet maar dat de wifi steeds uitvalt. Moet je weer naar de receptie: ‘Excusez-monsieur’, begin je, want Tsjaad is een voormalige Franse kolonie, ‘le wifi ne marche pas’. Moet die man weer met een satéprikker de resetbutton indrukken achterop het modem, opdat jij weer drie minuten kan pornhubben voordat de boel opnieuw uitvalt.

Een minuutje googelen en ik weet natuurlijk nog steeds niks over Tsjaad, maar wat winst is: ik weet wel meer dan zestig seconden geleden.

 

Deze hele week doet Erik Jan Harmens net na het nieuws van 1 uur bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 een verlate dagsluiting. Afgelopen nacht ging het over Tsjaad. Ja, Tsjaad. 

Auteurs
Auteur: Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vijf dichtbundels, plus twee bundels met lyrische duetten, een met Rick de Leeuw en een met Ilja Leonard Pfeijffer. Harmens was in 2002 de eerste poetry slam-kampioen van Nederland. Hij publiceerde ook vijf romans. Hallo muur (2015) werd Boek van de Maand bij De Wereld Draait Door en werd talloze malen herdrukt. In 2018 kwam een tweede, autobiografische roman uit, over onverdoofd leven, getiteld Door het licht. Anderhalf jaar eerder, begin 2017, verscheen Pauwl, een geestige vertelling over een volwassen man met autisme. Even later kwam bij uitgeverij Moon Harmens' eerste kinderboek uit: Hans is kwijt. Erik Jan Harmens schrijft stukken over prikkels en verdoving...

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: