Zoeken
Ik speel de baf
In het kader van de Week van de Eenzaamheid was de Volkskrant vandaag naar Lochem getogen, waar twintig inwoners die meer in afzondering leven dan hen lief is elke donderdagavond kunnen aanschuiven voor een warme maaltijd. Daarvoor betalen ze drie euro, als ze even krap zitten mag het ook voor minder. 'Over de kerstdagen hoef ik me geen zorgen te maken,' zegt een van hen, 'want dan zit ik gewoon bij Lonely Lochem.'  

Ik speel de baf

Gepubliceerd op 27 september, 2017 om 00:00

Behalve het initiatief vind ik ook de naam van de organisatie nogal sympathiek: Lonely Lochem. In de regio valt verder nog te denken aan initiatieven als Companionless Klarenbeek, Rejected Ruurlo of Deserted Doetinchem.

Ook in Landsmeer, waar ik woon, zijn veel inwoners eenzaam. Ik heb dat niet gemeten, maar weet het zeker. Ikzelf ben bijvoorbeeld regelmatig eenzaam, alleen communiceer ik daar niet over via social media. Een avondje kansloos Netflixen hou ik liever voor mijzelf en ik ben niet de enige: de hashtag #lonelylandsmeer levert op Twitter geen resultaten op.

Als ik me alleen voel zet ik vaak 'De Heidezangers’ van André van Duin op. Hoe vaak ik het ook beluister, altijd verschijnt er een glimlach op mijn gezicht. In het liedje zingt één van de leden van een muzikaal trio steeds heel binnensmonds: ik speel de baf. De andere twee verstaan ‘m niet en reageren in het begin nog rustig (’de wát?’), maar raken allengs geïrriteerder (‘ja, nou weten we het wel’) en bij de zoveelste ik ben de baf slaan ze de contrabas stuk op zijn hoofd.

Elke keer moet ik lachen. Ik ben alleen, het is donker, maar daar zijn De Heidezangers, en het wordt licht.

 

Deze hele week doet Erik Jan Harmens net na het nieuws van 1 uur bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 een verlate dagsluiting. Afgelopen nacht ging het over De Heidezangers als licht in het duister.

Auteurs
Auteur: Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vijf dichtbundels, plus twee bundels met lyrische duetten, een met Rick de Leeuw en een met Ilja Leonard Pfeijffer. Harmens was in 2002 de eerste poetry slam-kampioen van Nederland. Hij publiceerde ook vijf romans. Hallo muur (2015) werd Boek van de Maand bij De Wereld Draait Door en werd talloze malen herdrukt. In 2018 kwam een tweede, autobiografische roman uit, over onverdoofd leven, getiteld Door het licht. Anderhalf jaar eerder, begin 2017, verscheen Pauwl, een geestige vertelling over een volwassen man met autisme. Even later kwam bij uitgeverij Moon Harmens' eerste kinderboek uit: Hans is kwijt. Erik Jan Harmens schrijft stukken over prikkels en verdoving...

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: