AUTEUR

BIOGRAFIE

Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens


'Harmens schrijft met een lichte, genadige toets. Je leeft mee met Paul zonder in hem een sukkelaar te zien. Tot op zekere hoogte komt dat doordat je steeds meer gaat inzien dat we allemaal wel een klein beetje Paul zijn. We hebben allemaal onze tics en rare trekken. Kijk, zegt Paul bijvoorbeeld, ik weet ook wel dat de wereld niet vergaat wanneer je het prijsje op je pot pindakaas laat zitten nadat je hem hebt gekocht, maar het hoort gewoon niet. Precies, denk je dan, die jongen heeft toch gelijk?' ****

Marnix Verplancke, Knack Focus


Erik Jan Harmens (1970) is schrijver en dichter. Hij publiceerde vier dichtbundels: In menigten (2003), Underperformer (2005; Gedichtendagprijs, nominatie Paul Snoek Poëzieprijs, Jo Peters Poëzieprijs en J.C. Bloem-poëzieprijs), Gospels en psalmen (2008) en Open mond (2013), die in maart 2016 werden gebundeld in zijn verzameld werk Ik noem dit poëzie. Samen met Ilja Leonard Pfeijffer schreef hij de dichtbundel Duetten (2016).
In 2007 verscheen Harmens' eerste roman, Kleine doorschijnende man. In 2009 verscheen een door Harmens samengestelde bloemlezing van dichters die debuteerden in de afgelopen tien jaar, getiteld: Ik ben een bijl. Met Robert Jan Stips schreef hij de liedjes voor de in 2010 verschenen documentaire-musical De leugen van regisseur Robert Oey.
Hij was in 2002 de eerste Poetry Slam-kampioen van Nederland en schreef poëzierecensies voor Trouw, De Groene Amsterdammer en Het Parool. Harmens interviewde kunstenaars voor het VPRO programma De Avonden op Radio 6, samen met Wim Brands. Ook schreef hij een jaar lang persoonlijke columns voor de Volkskrant.
In 2011 verschenen zowel de poëziebundel Echte mannen scheiden niet (samen met Rick de Leeuw) als de roman De man die in zijn eentje de Olympische Spelen organiseerde bij Lebowski Publishers.

Februari 2015 verscheen de derde roman van Erik Jan Harmens: het sterk autobiografische Hallo muur. In Hallo muur praat een man tegen een muur over de jaren die achter hem liggen, waarin hij een burn-out kreeg, een echtscheiding doormaakte, een vader en een aantal beste vrienden zag overlijden én een geloofwaardig antwoord moest vinden op een alcoholverslaving. Het boek werd door het boekenpanel van De Wereld Draait Door uitgeroepen tot Boek van de Maand. Panellid Veronie Snijder-Kramer: "Zo goed geschreven... Het boek heeft me werkelijk gegrepen van het begin tot het einde... Een fantastisch boek!" In maart van 2015 ging Erik Jan Harmens voor het KRO-programma De Wandeling al wandelend in het Twiske in gesprek met Arie Boomsma over zijn nieuwe boek, zijn leven en zijn nieuwe verslaving: hardlopen.
Eveneens in 2015 publiceerde Harmens' ex-vrouw Gitta Veraart, met wie hij nog steeds bevriend is, een boek over hun zoon, die autisme heeft.

In januari 2017 verscheen Pauwl, een geestige en hartverscheurende roman over een volwassen man met autisme. Harmens werkte ondertussen samen met illustrator Elise van Iterson aan een geïllustreerd kinderboek getiteld Hans is kwijt, dat in april 2017 verscheen bij uitgeverij Moon.