ACTUEEL

NIEUWS

RESIST Festival haalt ruim 65.000 euro op voor #SheDecides

RESIST Festival haalt ruim 65.000 euro op voor #SheDecides

Erik Jan Harmens

Johan Fretz

Willem Bosch

Roxane van Iperen

Sarah Sluimer

GEPLAATST OP 10-02-2017 IN NIEUWS


Volle bak gisteren in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam: het RESIST Festival, een benefiet voor het burgerinitiatief #Ploumen4Women, trok bijna 400 man. Aan het eind van de avond werd een cheque van € 65.231,68 overhandigd aan minister Ploumens gezinsplanningfonds She Decides.

Het RESIST Festival werd vorige week in het leven geroepen door schrijver Willem Bosch, als fundraiser voor burgerinitiatief #Ploumen4Women dat ontstond op Twitter. Samen met Pakhuis de Zwijger, uitgeverij Lebowski, Vrij Nederland en platenlabels Top Notch, Dapper en Noah's Ark besloot hij met een festival geld op te halen voor het gezinsplanningsfonds She Decides van minister Lilianne Ploumen. 

'Bosch had slechts tien dagen om het festival op poten te zetten, maar presenteerde een volwaardige festivalavond met zijn schrijverswederhelft Sarah Sluimer,' schreef Het Parool. 'Het programma bestond uit een flinke line-up sprekers, waaronder een videoboodschap van regisseur Steve McQueen die in Los Angeles verbleef, en een op verzoek geschreven Voetnoot van Arnon Grunberg. Een van de fijnste toespraken kwam van caberetier Johan Fretz, die pleitte voor 'radicale zachtmoedigheid'. Ook schrijver Roxane van Iperen wist de gevoelige snaar te raken toen ze vertelde over haar ontmoeting met een meisje in Rio de Janeiro, die door gangsters werd vermoord omdat ze zwanger raakte van een lid van een rivaliserende bende.' 

De sprekers werden afgewisseld door muzikale bijdragen van oa Linde Schöne, singer-songwriter Rachèl Louise - ze zong een zelfgeschreven lied over de Amerikaanse Women's March in januari - en Diggy Dex, die zijn klassieker Morgen Komt Het Goed liet horen.

Bianca Stigter sprak over Godwin's Law en Jiggy Djé pleitte voor universele liefde. De avond werd afgesloten met een spectaculair optreden van dichters en wapenbroeders Erik Jan Harmens en Ilja Leonard Pfeijffer, die het vijfde duet lieten horen uit hun dichtbundel Duetten.

Off stage was er ook genoeg te zien en te doen: een film van Beri Shalmashi, een pop-upmuseum met de expo I Am So Angry, I Made a Signeen speciale editie van de podcast Schaap vangt Botje en er werden gratis posters uitgedeeld en gesigneerd door kunstenaar en feministe Sarah Maple.

Het idee voor RESIST ontstond toen Donald Trump de ‘Global Gag Rule’ invoerde, waarbij 575 miljoen die naar educatie, anticonceptie en abortus voor vrouwen in ontwikkelingslanden in één pennenstreek werd afgeschaft. Minister Ploumen nam vervolgens het initiatief om namens Nederland zelf een internationaal fonds op te zetten.

'Daarna is er op Twitter door een paar mensen bedacht, laten we alvast een rondje lappen en dat is een beetje uit de hand gelopen,' zei organisator Willem Bosch in de uitzending van 3voor12. 'Daarna kwamen mensen van Uitgeverij Lebowski en Top Notch en Pakhuis de Zwijger bij me of we niet iets konden organiseren met artiesten en sprekers.' 

Benieuwd naar de complete avond? Kijk hier terug.

     

ACTUEEL

MEER


Contempleren in het klooster, terwijl de wereld in brand staat: ‘Vind je ons niet naïef?’

Contempleren in het klooster, terwijl de wereld in brand staat: ‘Vind je ons niet naïef?’

Schrijver/beeldend kunstenaar Jonah Falke ging deze zomer op retraite in Rome en schreef er een stuk over voor Vrij Nederland. In de stilte van het klooster openbaarde zich een paradox. De monniken zijn totaal toegewijd en tegelijkertijd ondernemen ze niets. ‘Vind je het niet narcistisch of naïef wat wij in het klooster doen?’

Tim Kamps en Annemarie Haverkamp genomineerd voor de Bronzen Uil 2019 (stem je?)

Tim Kamps en Annemarie Haverkamp genomineerd voor de Bronzen Uil 2019 (stem je?)

De shortlist van de Bronzen Uil 2019 is bekendgemaakt. Erg leuk nieuws: twee van de zes titels zijn van Lebowski Publishers, namelijk De verschrikkelijke jaren tachtig van Tim Kamps en De achtste dag van Annemarie Haverkamp. Naast de juryprijs is de Bronzen Uil ook een publieksprijs, stemmen kan hier.

Halina Reijn en Carice van Houten verwerven filmrechten 't Hooge Nest van Roxane van Iperen

Halina Reijn en Carice van Houten verwerven filmrechten 't Hooge Nest van Roxane van Iperen

Halina Reijn en Carice van Houten hebben met hun productiebedrijf Man Up de filmrechten verworven van Roxane van Iperens bestseller ’t Hooge Nest. Dit heeft Halina Reijn dit weekend bevestigd in interviews die ze gaf aan Screen International en The Hollywood Reporter. Reijn is momenteel in Toronto, waar haar debuutfilm (met Carice van Houten in de hoofdrol) Instinct wordt vertoond op het filmfestival. Dit is tevens de Nederlandse inzending voor de Oscars.

Lebowski Publishers organiseert 15 september takeover, optredens en benefietveiling in De Nieuwe Boekhandel

Lebowski Publishers organiseert 15 september takeover, optredens en benefietveiling in De Nieuwe Boekhandel

Monique Burger viert een '9-jarig jubileum met donkere wolken'. Haar man is ernstig ziek en de verkoop van De Nieuwe Boekhandel in Bos en Lommer (Amsterdam) ging last minute niet door. Om Monique en Chris te steunen organiseert Lebowski Publishers een benefiet. We staan achter de kassa, schenken koffie, er zijn de hele dag optredens van auteurs en om 16.00u start een spectaculaire benefietveiling met vele exclusieve objecten van onze auteurs, onder leiding van Johan Fretz. Check hier alle veilingitems en de line-up!

5 november verschijnt KOM, de nieuwe poëziebundel van Erik Jan Harmens

5 november verschijnt KOM, de nieuwe poëziebundel van Erik Jan Harmens

5 november verschijnt KOM, de nieuwe poëziebundel van Erik Jan Harmens.

Marco van Basten publiceert zijn biografie BASTA bij Lebowski Publishers

Marco van Basten publiceert zijn biografie BASTA bij Lebowski Publishers

‘Ik voel dat dit een goed moment is om mijn verhaal te vertellen. Mijn waarheid. Het verhaal dat ik nog nooit verteld heb. Ik zal ook niemand sparen. Mezelf zeker niet. De tijd is rijp.’