ACTUEEL

NIEUWS

RESIST Festival haalt ruim 65.000 euro op voor #SheDecides

RESIST Festival haalt ruim 65.000 euro op voor #SheDecides

Erik Jan Harmens

Johan Fretz

Willem Bosch

Roxane van Iperen

Sarah Sluimer

GEPLAATST OP 10-02-2017 IN NIEUWS


Volle bak gisteren in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam: het RESIST Festival, een benefiet voor het burgerinitiatief #Ploumen4Women, trok bijna 400 man. Aan het eind van de avond werd een cheque van € 65.231,68 overhandigd aan minister Ploumens gezinsplanningfonds She Decides.

Het RESIST Festival werd vorige week in het leven geroepen door schrijver Willem Bosch, als fundraiser voor burgerinitiatief #Ploumen4Women dat ontstond op Twitter. Samen met Pakhuis de Zwijger, uitgeverij Lebowski, Vrij Nederland en platenlabels Top Notch, Dapper en Noah's Ark besloot hij met een festival geld op te halen voor het gezinsplanningsfonds She Decides van minister Lilianne Ploumen. 

'Bosch had slechts tien dagen om het festival op poten te zetten, maar presenteerde een volwaardige festivalavond met zijn schrijverswederhelft Sarah Sluimer,' schreef Het Parool. 'Het programma bestond uit een flinke line-up sprekers, waaronder een videoboodschap van regisseur Steve McQueen die in Los Angeles verbleef, en een op verzoek geschreven Voetnoot van Arnon Grunberg. Een van de fijnste toespraken kwam van caberetier Johan Fretz, die pleitte voor 'radicale zachtmoedigheid'. Ook schrijver Roxane van Iperen wist de gevoelige snaar te raken toen ze vertelde over haar ontmoeting met een meisje in Rio de Janeiro, die door gangsters werd vermoord omdat ze zwanger raakte van een lid van een rivaliserende bende.' 

De sprekers werden afgewisseld door muzikale bijdragen van oa Linde Schöne, singer-songwriter Rachèl Louise - ze zong een zelfgeschreven lied over de Amerikaanse Women's March in januari - en Diggy Dex, die zijn klassieker Morgen Komt Het Goed liet horen.

Bianca Stigter sprak over Godwin's Law en Jiggy Djé pleitte voor universele liefde. De avond werd afgesloten met een spectaculair optreden van dichters en wapenbroeders Erik Jan Harmens en Ilja Leonard Pfeijffer, die het vijfde duet lieten horen uit hun dichtbundel Duetten.

Off stage was er ook genoeg te zien en te doen: een film van Beri Shalmashi, een pop-upmuseum met de expo I Am So Angry, I Made a Signeen speciale editie van de podcast Schaap vangt Botje en er werden gratis posters uitgedeeld en gesigneerd door kunstenaar en feministe Sarah Maple.

Het idee voor RESIST ontstond toen Donald Trump de ‘Global Gag Rule’ invoerde, waarbij 575 miljoen die naar educatie, anticonceptie en abortus voor vrouwen in ontwikkelingslanden in één pennenstreek werd afgeschaft. Minister Ploumen nam vervolgens het initiatief om namens Nederland zelf een internationaal fonds op te zetten.

'Daarna is er op Twitter door een paar mensen bedacht, laten we alvast een rondje lappen en dat is een beetje uit de hand gelopen,' zei organisator Willem Bosch in de uitzending van 3voor12. 'Daarna kwamen mensen van Uitgeverij Lebowski en Top Notch en Pakhuis de Zwijger bij me of we niet iets konden organiseren met artiesten en sprekers.' 

Benieuwd naar de complete avond? Kijk hier terug.

     

ACTUEEL

MEER


Teruglezen en -luisteren: Hoe Jonah Falke de mooiste vrouw van de wereld leerde kennen

Teruglezen en -luisteren: Hoe Jonah Falke de mooiste vrouw van de wereld leerde kennen

Zoals psycholoog Esther Perel treffend zei: ‘De 21ste eeuw is de tijd voor de man om zichzelf opnieuw uit te vinden.’ De hoofdpersoon van De mooiste vrouw van de wereld, de tweede roman van schrijver Jonah Falke, doet zijn best om dat te doen. 

Roxane van Iperen interviewt Ad van Liempt

Roxane van Iperen interviewt Ad van Liempt

Roxane interviewt Ad van Liempt over zijn nieuwe boek 'Gemmeker, commandant van kamp Westerbork'. 

Optreden Roxane van Iperen op Bookstore Day

Optreden Roxane van Iperen op Bookstore Day

Tijdens Bookstore Day geeft Roxane een lezing in de Larense Boekhandel

Erik Jan Harmens start podcast 'Onverdoofd' bij Trouw

Erik Jan Harmens start podcast 'Onverdoofd' bij Trouw

Vanaf 25 mei begint Erik Jan Harmens een interviewserie bij Trouw: Onverdoofd

Jonah Falke on tour met 'De mooiste vrouw van de wereld'

Jonah Falke on tour met 'De mooiste vrouw van de wereld'

Op 24 mei verschijnt de nieuwe roman van Jonah Falke, De mooiste vrouw van de wereld. Hier alvast een overzichtje van waar hij te vinden zal zijn om over zijn boek te praten.
 

We zijn trots op onze nieuwe titels als een aap met zeven lullen

We zijn trots op onze nieuwe titels als een aap met zeven lullen

Voetbalclubs winnen of verliezen, vrouwen in Alabama wordt het recht over hun lichaam ontzegd, 'sommige clubs raden voetballers af om uit de kast te komen' volgens de KNVB, Grumpy Cat is overleden, kortom: de wereld draait door, en ondertussen blijven wij boeken maken waarmee we hopen te ontroeren, amuseren, inspireren en uitdagen, excuse my French. Deze week verscheen Bloedwonder van Barry Smit (een boek als een mokerslag), volgende week De mooiste vrouw van de wereld van Jonah Falke (een trippy, warme, geestige, rauwe roman), en op beide titels zijn we trots als een aap met zeven lullen. Sluit je even af voor alle ongein en lees een BOEK dit weekend, lieve mensen. Amusez-vous!