ACTUEEL

NIEUWS

R.A. Basart overleden

R.A. Basart overleden

R.A. Basart

GEPLAATST OP 25-06-2019 IN NIEUWS


Vanmiddag is op 72-jarige leeftijd in zijn woonplaats Loosdrecht overleden, onze auteur en vriend R.A. (Ron) Basart.

Basart was de auteur van een bescheiden, maar uitzonderlijk krachtig oeuvre. Op 28-jarige leeftijd won hij voor het manuscript van zijn eerste dichtbundel, Oranjebal (De Arbeiderspers), de Fontijn-aanmoedigingsprijs uit handen van een jury bestaande uit Gerrit Komrij, Mensje van Keulen en Guus Luijters. Hoe heuglijk ook, Basart was niet van plan zijn baan als docent Nederlands op te geven voor een carrière in de literatuur.

Gelukkig voor ons lezers hield hij zich niet aan zijn woord, en publiceerde in 1977 een tweede bundel, De gezonde apotheek (De Arbeiderspers). Daarna bleef het lange tijd stil, tot daar opeens, twintig jaar later, de roman De laatste lach (Querido) verscheen. Het verhaal over de dolende docent Adam Beek die zich een ongepubliceerd manuscript toe-eigent en waarin talloze stemmen van (bewonderde) schrijvers klinken, werd lovend besproken: ‘Niets is wat het lijkt in Basarts roman, een vernuftig bouwsel vol dubbele bodems, literaire verwijzingen en ongegeneerd jatwerk.’ (Arnold Heumakers in NRC Handelsblad)

Ondanks alle mooie woorden in de pers publiceerde Basart weer lange tijd niets, tot er in april 2010 opeens acht pagina’s nieuw proza verschenen in het tijdschrift Dietsche Warande & Belfort. De pagina’s waren een voorpublicatie van een roman die uiteindelijk in 2016 bij Lebowski zou verschijnen: De verzoening. Opnieuw een ongekend stilistisch spektakelstuk over een vader en een zoon die lichtjaren van elkaar verwijderd zijn geraakt, maar waarin de auteur vooral opnieuw zijn geloof in de literatuur belijdt. De roman leverde talloze mooie stukken op, onder anderen van Arjan Peters die het werk van Basart in de Volkskrant ‘onweerstaanbaar’ noemde.

In datzelfde jaar werd Basart getroffen door een hersenbloeding, maar dat verhinderde hem niet om langzaam maar gestaag door te schrijven aan een nieuwe roman die Bork zou gaan heten. In 2017 verscheen Zingend naar huis, een bloemlezing van zijn eerste twee dichtbundels, aangevuld met nieuw werk. Binnenkort brengt Lebowski De laatste lach in een nieuwe editie uit, waardoor al zijn werk weer beschikbaar is.

     

ACTUEEL

MEER


'Stromboli' van Saskia Noort verschenen in Tsjechië en Frankrijk

'Stromboli' van Saskia Noort verschenen in Tsjechië en Frankrijk

In oktober 2019 zijn er twee vertalingen van Stromboli van Saskia Noort verschenen in Tsjechië en Frankrijk.

Erik Jan Harmens wint met 'U beklijft' de Ger Frits Prijs voor het beste 'Eenzame uitvaartgedicht' van 2019

Erik Jan Harmens wint met 'U beklijft' de Ger Frits Prijs voor het beste 'Eenzame uitvaartgedicht' van 2019

Erik Jan Harmens wint met 'U beklijft' de Ger Frits Prijs voor het beste 'Eenzame uitvaartgedicht' van dit jaar.

 VOORMALIG HEINEKEN-ONTVOERDER JAN BOELLAARD BESLUIT MEMOIRES NIET UIT TE GEVEN

VOORMALIG HEINEKEN-ONTVOERDER JAN BOELLAARD BESLUIT MEMOIRES NIET UIT TE GEVEN

De langverwachte memoires van Jan Boellaard gaan niet verschijnen bij Lebowski Publishers.

KOM naar de presentatie van Erik Jan Harmens' nieuwe bundel KOM

KOM naar de presentatie van Erik Jan Harmens' nieuwe bundel KOM

12 november vieren we de verschijning van kom, de nieuwe dichtbundel van Erik Jan Harmens, met een knetterende presentatie bij Uitgeverij Lebowski. Inloop: 17.30u, aanvang: 18.00u. Kom.

Lebowski lanceert de vierde editie van Grounded SF-tijdschrift

Lebowski lanceert de vierde editie van Grounded SF-tijdschrift "2.3.74"

Nu online: de vierde editie van 2.3.74, online literair magazine voor Grounded SF uit Nederland en Vlaanderen. Met verhalen van Anne Moraal, Bertram Koeleman, Anne Eekhout en Anne Schepers. Inspiratie voor deze verhalen werd gevonden in een meeting met FreedomLab.

De Grote Suriname-tentoonstelling door de ogen van een 77-jarige Surinaams-Nederlandse

De Grote Suriname-tentoonstelling door de ogen van een 77-jarige Surinaams-Nederlandse

Jonah Falke weet schrikbarend weinig van Suriname. Gelukkig kent hij een oudere Surinaamse dame die hem op sleeptouw neemt naar de grote Suriname-tentoonstelling in De Nieuwe Kerk te Amsterdam en hem op de belangrijke zaken wijst. ‘Ah, de slavernij.'