ACTUEEL

NIEUWS

De legenestscheiding (column LINDA. 171)

De legenestscheiding (column LINDA. 171)

Saskia Noort

GEPLAATST OP 14-11-2018 IN NIEUWS


Het is zover, de vrouwen die me ooit misprijzend de rug toekeerden nadat ze vernomen hadden dat mijn toenmalige echtgenoot en ik uit elkaar gingen, zijn nu aan de beurt. 

De een na de ander ziet samen met het jongste kind, ook haar man vertrekken, of gaat zelf, dikwijls na een yoga-retreat, aangestuurd door de laatste wilde haren. En zij die weigeren op te geven gaan moeilijke jaren tegemoet, waarin de relatie compleet opnieuw uitgevonden moet worden. Hij gaat als een dolleman fietsen en beklimt iedere  Franse bergtop, zij schrijft zich in voor alle lokale tennistoernooien. Samen doorstaan ze vakanties waarin vele maaltijden zwijgzaam worden uitgezeten, tot hun grote schrik concluderend dat ze geworden zijn wat ze altijd vreesden: een bored couple. Uitgepraat nu er niets meer over de kinderen valt uit te wisselen, uitgeneukt nu het niet meer zachtjes en stiekem hoeft. Afgelopen zomer was zo’n vakantie. Voor het eerst zonder kroost om voor te zorgen, je aan te ergeren en heftig mee te discussieren. Goddank voor de smartphone, waarop naar hartelust gechat kan worden met via Facebook gevonden jeugdliefdes, of die leuke man/vrouw van de zomerborrel op de zaak. Op hen lijkt de overgang geen vat te hebben, de midlife-crisis nog niet toegeslagen, kijk ze eens leuk poseren met volle glazen witte wijn, bij een boot, op een strand, in een opblaas-unicorn, naast een racefiets. Eenmaal terug wordt de conclusie bij sommigen snel getrokken: vanaf eind augustus neemt het aantal scheidingsaanvragen met 20 tot 30 procent toe, waarvan het aantal echtparen dat uit elkaar gaat na 20 tot 25 jaar huwelijk met 23 procent gestegen is. De legenestscheiding dus, of de legenestrelatiecrisis, en iedere keer dat ik erover hoor ben ik zo dankbaar dat ik niet gewacht heb tot de kinderen het huis uit waren. Het was moeilijk en pijnlijk en ik voelde me bij tijd en wijle zwaar schuldig en mislukt, ik heb getwijfeld en er diep verdriet van gehad, en natuurlijk heb mijn kinderen ermee beschadigd. En vaak, heel vaak de vraag beantwoord, doorgaans gesteld door de types die nu gaan legenestscheiden: kon het niet wachten? Tot je kinderen de deur uit waren? Zodat je hen er niet mee hoeft te belasten? Alsof ik dit me niet dag en nacht afvroeg. Ging het geluk van mijn kinderen niet boven het mijne? Was het niet beter voor hen om door te bijten, schouders eronder en gevoel uit te zetten? Uiteraard hebben we dat geprobeerd. En nog eens en nog eens. Maar ik werd er geen leuker mens van, en volgens mij ook geen leuke moeder. Ik herinnerde me een exvriend, die bij het behalen van zijn VWO-diploma te horen kreeg dat zijn ouders nu eindelijk uit elkaar konden gaan. De schokkende desillusie, zijn vraag of hij afgelopen jaren in een leugen had geleefd, zijn ouders die tot steen verkild waren. De tijd die was verstreken.

Gelukkig bij elkaar blijven is natuurlijk de beste optie, maar ook een hele uitdaging in deze individualistische tijd vol torenhoge verwachtingen van de liefde, en korte lontjes waar het gaat om geduld en toewijding. Ik heb grote bewondering voor mensen die daarin slagen en als ik hen vraag hoe ze dat toch in godsnaam doen, is het antwoord bijna altijd: geen idee, het ging gewoon helemaal vanzelf. Net zo goed als uit elkaar groeien soms helemaal vanzelf gaat. Dat zou ik zo graag willen zeggen tegen de bored couples die ik deze zomer om me heen zag. Het geeft niet. Kies voor het leven en de liefde, die ook heus wel weer vanzelf komt. In ieder geval de liefde voor jezelf en dat is wat ik jullie allemaal gun.

Deze column verscheen eerder in de LINDA., editie 171.

     

ACTUEEL

MEER


We zijn live! 'Wraakengel' is een nieuwe audioserie van Joost Vandecasteele - luister hier de eerste aflevering

We zijn live! 'Wraakengel' is een nieuwe audioserie van Joost Vandecasteele - luister hier de eerste aflevering

We zijn live! Luister nu de eerste aflevering van Wraakengel, de nieuwe comic novel van Joost Vandecasteele, exclusief als audioserie bij Storytel. Voorlezer: actrice Peggy Vrijens.

Ik heb geen mening, dus kijk ik Lubach / Dan weet ik ook weer wat ik wel mag en niet mag

Ik heb geen mening, dus kijk ik Lubach / Dan weet ik ook weer wat ik wel mag en niet mag

Arnon Grunberg, ik mis zijn voetnoot
Zwarte Piet, no, ik wil een Roetboot
Ik heb geen mening, dus kijk ik Lubach
Dan weet ik ook weer wat ik wel mag en niet mag

'Wraakengel', de nieuwe Joost Vandecasteele, verschijnt exclusief als audioserie bij Storytel

'Wraakengel', de nieuwe Joost Vandecasteele, verschijnt exclusief als audioserie bij Storytel

Een unicum: Wraakengel van Joost Vandecasteele verschijnt vanaf 22 juli allereerst in een serie van zes delen exclusief als audioboek bij Storytel, ingesproken door actrice Peggy Vrijens. Eind augustus volgt het boek. Joost wilde al heel lang een roman schrijven in het genre waar hij zelf het meeste van houdt: de comic novel, geinspireerd op zijn favoriete Marvel-films. Welnu: dat is gelukt. 

'Familiegeheimen' van Astrid Holleeder komt binnen op eerste plaats van de Bestseller60

'Familiegeheimen' van Astrid Holleeder komt binnen op eerste plaats van de Bestseller60

Op basis van slechts twee volle verkoopdagen is het nieuwe boek van Astrid Holleeder, Familiegeheimen, het bestverkochte boek van Nederland. Familiegeheimen verscheen op vrijdag 5 juli.

We zijn geen waarzeggers bij Lebowski, toch hebben we wel het een en ander te vertellen over de toekomst in Round-Up #156

We zijn geen waarzeggers bij Lebowski, toch hebben we wel het een en ander te vertellen over de toekomst in Round-Up #156

Vandaag verschijnt Familiegeheimen, het derde deel in de trilogie van Astrid Holleeder; vertellen we meer over onze samenwerking met de toekomstdenkers van FreedomLab; tonen we de nieuwe covers van nieuwe edities van Stromboli(Saskia Noort) en De monnik van Mokka (Dave Eggers); luister je naar de nieuwe podcast MENS van Sander Pleij (over mens, natuur, technologie en de toekomst); lees je het winnende verhaal van WriteNow! 2019 van de 23-jarige Francis Nagy, en leven we nog lang en gelukkig. Amusez-vous!

De nieuwe 2.3.74 ontstaat in samenwerking met denkers over de toekomst van FreedomLab

De nieuwe 2.3.74 ontstaat in samenwerking met denkers over de toekomst van FreedomLab

TOEKOMSTVERHALEN - Afgelopen donderdag vond in innovatiehuis FreedomLab een denktank plaats met als doel vijf Lebowski-auteurs te koppelen aan denkers over de toekomst. Het idee is dat de auteurs met de inhoud van drie extreme toekomstscenario’s een literair verhaal schrijven voor 2.3.74, ons online literair tijdschrift voor Grounded SF uit Nederland en Vlaanderen.