ACTUEEL

NIEUWS

De legenestscheiding (column LINDA. 171)

De legenestscheiding (column LINDA. 171)

Saskia Noort

GEPLAATST OP 14-11-2018 IN NIEUWS


Het is zover, de vrouwen die me ooit misprijzend de rug toekeerden nadat ze vernomen hadden dat mijn toenmalige echtgenoot en ik uit elkaar gingen, zijn nu aan de beurt. 

De een na de ander ziet samen met het jongste kind, ook haar man vertrekken, of gaat zelf, dikwijls na een yoga-retreat, aangestuurd door de laatste wilde haren. En zij die weigeren op te geven gaan moeilijke jaren tegemoet, waarin de relatie compleet opnieuw uitgevonden moet worden. Hij gaat als een dolleman fietsen en beklimt iedere  Franse bergtop, zij schrijft zich in voor alle lokale tennistoernooien. Samen doorstaan ze vakanties waarin vele maaltijden zwijgzaam worden uitgezeten, tot hun grote schrik concluderend dat ze geworden zijn wat ze altijd vreesden: een bored couple. Uitgepraat nu er niets meer over de kinderen valt uit te wisselen, uitgeneukt nu het niet meer zachtjes en stiekem hoeft. Afgelopen zomer was zo’n vakantie. Voor het eerst zonder kroost om voor te zorgen, je aan te ergeren en heftig mee te discussieren. Goddank voor de smartphone, waarop naar hartelust gechat kan worden met via Facebook gevonden jeugdliefdes, of die leuke man/vrouw van de zomerborrel op de zaak. Op hen lijkt de overgang geen vat te hebben, de midlife-crisis nog niet toegeslagen, kijk ze eens leuk poseren met volle glazen witte wijn, bij een boot, op een strand, in een opblaas-unicorn, naast een racefiets. Eenmaal terug wordt de conclusie bij sommigen snel getrokken: vanaf eind augustus neemt het aantal scheidingsaanvragen met 20 tot 30 procent toe, waarvan het aantal echtparen dat uit elkaar gaat na 20 tot 25 jaar huwelijk met 23 procent gestegen is. De legenestscheiding dus, of de legenestrelatiecrisis, en iedere keer dat ik erover hoor ben ik zo dankbaar dat ik niet gewacht heb tot de kinderen het huis uit waren. Het was moeilijk en pijnlijk en ik voelde me bij tijd en wijle zwaar schuldig en mislukt, ik heb getwijfeld en er diep verdriet van gehad, en natuurlijk heb mijn kinderen ermee beschadigd. En vaak, heel vaak de vraag beantwoord, doorgaans gesteld door de types die nu gaan legenestscheiden: kon het niet wachten? Tot je kinderen de deur uit waren? Zodat je hen er niet mee hoeft te belasten? Alsof ik dit me niet dag en nacht afvroeg. Ging het geluk van mijn kinderen niet boven het mijne? Was het niet beter voor hen om door te bijten, schouders eronder en gevoel uit te zetten? Uiteraard hebben we dat geprobeerd. En nog eens en nog eens. Maar ik werd er geen leuker mens van, en volgens mij ook geen leuke moeder. Ik herinnerde me een exvriend, die bij het behalen van zijn VWO-diploma te horen kreeg dat zijn ouders nu eindelijk uit elkaar konden gaan. De schokkende desillusie, zijn vraag of hij afgelopen jaren in een leugen had geleefd, zijn ouders die tot steen verkild waren. De tijd die was verstreken.

Gelukkig bij elkaar blijven is natuurlijk de beste optie, maar ook een hele uitdaging in deze individualistische tijd vol torenhoge verwachtingen van de liefde, en korte lontjes waar het gaat om geduld en toewijding. Ik heb grote bewondering voor mensen die daarin slagen en als ik hen vraag hoe ze dat toch in godsnaam doen, is het antwoord bijna altijd: geen idee, het ging gewoon helemaal vanzelf. Net zo goed als uit elkaar groeien soms helemaal vanzelf gaat. Dat zou ik zo graag willen zeggen tegen de bored couples die ik deze zomer om me heen zag. Het geeft niet. Kies voor het leven en de liefde, die ook heus wel weer vanzelf komt. In ieder geval de liefde voor jezelf en dat is wat ik jullie allemaal gun.

Deze column verscheen eerder in de LINDA., editie 171.

     

ACTUEEL

MEER


Round-Up 137: Voel je dat kleine rukje achter je navel, alsof je in een achtbaan zit?

Round-Up 137: Voel je dat kleine rukje achter je navel, alsof je in een achtbaan zit?

Voel je dat kleine rukje achter je navel, alsof je in een achtbaan zit? Dat is de opwinding omdat een nieuwe Lebowski Round-Up op je digitale deurmat valt. Als je de envelop vol digitale traktaties oppakt (de hond springt tegen de deur aan om de virtuele postbode in zijn vingers te bijten: kansloos) barst die uit zijn voegen en spat in je handen uiteen, als een Trojaans paard op een geïnfiltreerde computer.
 

Nu online: podcast Lopen met Lebowski #13 met Samuel Vermeulen

Nu online: podcast Lopen met Lebowski #13 met Samuel Vermeulen

Auteur Samuel Vermeulen loopt met zijn redacteur Roel van Diepen door het Amsterdamse stadsdeel Gein, aan de zuidelijke eindhalte van metrolijn 50. Daar groeide Samuel in de jaren negentig op toen hij met zijn ouders terugkwam uit de Bhagwancommune in India. Hij woonde in Gein bij zijn vader en diens aan heroïne verslaafde nieuwe vriendin Tina, nadat zijn moeder in een inrichting opgenomen werd. Hier opent ook Samuels boek Prins van Liefde, een bijzonder ongewoon coming-of-ageverhaal over een eeuwige zoektocht naar geluk, aandacht en liefde. Amusez-vous!

 

[Uitverkocht] I.M. F. Starik & Menno Wigman (23 februari 2019)

[Uitverkocht] I.M. F. Starik & Menno Wigman (23 februari 2019)

Zaterdag 23 februari wordt in samenwerking met Perdu een herdenkingsbijeenkomst gehouden voor Menno Wigman en Frank Starik. De avond wordt gepresenteerd door Ester Naomi Perquin en geopend door voormalig stadsdichter K. Schippers. Bevriende collega's, waaronder Erik Jan Harmens, zullen werk van Menno en/of Frank en/of eigen werk voorlezen. (Uitverkocht)

Erik Jan Harmens met Hard//Hoofd bij Vincent op Vrijdag in het Van Gogh (22 februari 2019)

Erik Jan Harmens met Hard//Hoofd bij Vincent op Vrijdag in het Van Gogh (22 februari 2019)

Vincent op Vrijdag wordt iedere laatste vrijdagavond van de maand georganiseerd in het Van Gogh Museum. Deze Vincent op Vrijdag heeft het experimentele online platform Hard//hoofd het voor het zeggen. Maak je op voor een avond vol sterke verhalen geïnspireerd op de collectie van het museum en het leven van Vincent van Gogh: mét Erik Jan Harmens.

Lezing Tropenmuseum

Lezing Tropenmuseum

Susan Smit en Marion Pauw geven 9 maart een lezing in het Tropenmuseum over liefdesverdriet.

Evenementenagenda Marion Pauw - 'De experimenten'

Evenementenagenda Marion Pauw - 'De experimenten'

Marion Pauw gaat graag met lezers in gesprek over haar nieuwe boek De experimenten. Check hier waar en wanneer je haar kunt ontmoeten.