ACTUEEL

NIEUWS

Kritisch (column)

Kritisch (column)

Saskia Noort

GEPLAATST OP 06-08-2018 IN NIEUWS


Ik zat bij mijn ouders aan de keukentafel. Zij hebben de pech - of het geluk, het is maar hoe je er naar kijkt - dat beide dochters gescheiden singles zijn en dus al snel verwikkeld raken in een uitwisseling van datingavonturen, die negen van de tien keer niet zouden misstaan in een van mijn thrillers. Lachen dus, en huilen ook, en het eindigt altijd met de wanhopige uitroep van mijn vader dat we té kritisch zijn. En niet alleen mijn vader vindt dit. Bridget Jones omschreef ze al, de ‘smug married’ stellen, ofwel zelfingenomen getrouwden, die hun single vrienden te pas en te onpas van goedbedoelde adviezen voorzien die altijd neerkomen op ‘Het is je eigen schuld dat je geen partner hebt, kijk naar ons hoe fantastisch wij het hebben, dat is allemaal omdat wij niet zo kritisch zijn. Wij accepteren elkaar volledig, hè schat?’ Dat de schat in kwestie op zijn of haar iPhone heimelijk zit te chatten met een exvriend(in) van de middelbare school, dat komt niet ter tafel.

Als single ben je een graaggenode gast, want je maakt nog eens wat mee. Niet zelden zit je bij de smug married aan tafel om hun seksleven enigszins op te spicen met je doldrieste avonturen en wanneer de gastvrouw na zeven gintonics in tranen opbiecht dat ze al drie maanden niet geneukt hebben, ga je toch nog enigszins opgelucht naar huis. Het plaatje, dat ze zo zorgvuldig in stand houden op Instagram door foto’s van kussen bij ondergaande zon, of hand in hand door een tropische zee, gelardeerd met hartjes en teksten als hashtag loveofmylife te plaatsen, heeft ook zo zijn craquelé. Maar toch, ondanks hun eigen falen, moeten de smug married nog even wat kwijt: jij bent te kritisch. Jij moet het plaatje loslaten. Jij bent niet in staat iemand volledig te accepteren. Jij moet voorbij het uiterlijk kijken. Sexappeal is overrated. Uiteindelijk worden we allemaal oud en lelijk. En je wilt toch niet alleen oud worden?’ Liefst zien ze je voor het altaar met hun doodsaaie, maar o zo betrouwbare verzekeringsman, die hartstikke lief is, met best nog een leuke kop haar. Zouden ze er zelf onder gaan liggen? Nee, natuurlijk niet. Maar ze zijn zo doodsbang om alleen te zijn, dat ze die angst op de single projecteren.

Daarom dus, aan jullie smug marrieds, laat jullie plaatje van ons los. Wij zijn niet zielig, of eenzaam, wij zitten niet te huilen boven een bak bami voor Temptation Island. Leg ons niet je eigen verlangen naar verandering op. Ga zelf met de verzekeringsman, of de accountmanager van de bank. Ons leven is prima, we redden ons uitstekend, en als die liefde langskomt, zullen we hem met open armen ontvangen, ook als hij grauwe tennissokken of een foute bril draagt. Want een relatie begin je niet, een relatie overkomt je en start met woeste aantrekkingskracht. Dat is namelijk nu net het verschil tussen vriendschap en verliefdheid. We willen geen man om leuk mee naar de film te gaan en die onze auto naar de garage brengt voor de APK-keuring, wij willen verlangen, gretige seks, we willen in zijn ogen staren en de hele nacht lepeltje lepeltje liggen. We weten heus wel dat die aantrekkingskracht niet alleen maar zit in wilde bossen haar, een wasbordbuik en de kaaklijn van Ridge Forrester. Ik heb me aangetrokken gevoeld tot een man van vijfenzeventig, met ogen vol ondeugende levenslust. Sexappeal zit hem niet in jeugd, niet in gewicht, niet in het juiste Paul Smith-overhemd, maar in een blik, een lach, in intelligentie, humor en levenslust. En hoezo bestaat dat niet meer ‘op onze leeftijd’? Nooit mag je genoegen nemen met minder dan je verdient. En iedere vrouw (en man) verdient vlinders in de buik, kriebels in de baarmoeder, een woest kloppend hart vol liefde. Het is een zeldzaam fenomeen, dat je misschien twee drie keer in je leven overkomt, maar als het zover is, weet je het. En tot die tijd: lekker kritisch zijn. Laat je door die angsthazen niet vertellen dat jij maar met minder genoegen moet nemen.

Deze column verscheen eerder in de LINDA. Foto: Carli Hermès

     

ACTUEEL

MEER


Round-Up 128: Wie zijn wij en waar gaan we met z'n allen naartoe?

Round-Up 128: Wie zijn wij en waar gaan we met z'n allen naartoe?

'Vooruitkijken betekent deels ook terugblikken', zo mijmerde redacteur Roel van Diepen wijs toen team Lebowski tezamen kwam om onder het genot van een natje en een droogje het jaar te evalueren. Het terugblikken bewaren we voor een andere keer, want in deze Round-Up kijken we stiekem al vooruit: 'Voorwaarts!', zo sluit uitgever Oscar van Gelderen immers graag zijn visionaire e-mails af. 'Een goed idee is nog geen verhaal', weet redacteur Jasper Henderson dan weer de sfeer te bederven, dus in deze Round-Up bespreken we een aantal ideeën die het wél tot sterke verhalen hebben geschopt. We kijken uit naar 2019, met nieuwe titels van o.a. Marion Pauw, Robert Vuijsje, Sander Pleij en Samuel Vermeulen binnen armlengte. 'Niet bang', zou redacteur Maaike Pleging opmerken, terwijl uitgeefassistent Soraya Riem haar vuist uitsteekt voor een 'boks': 'Lekker gewerkt!'. Wat redacteur Saskia Veen de neutrale kijker toefluistert? 'Amusez-vous!'

Omarm die winterdip: Literature Leed Night (21 december)

Omarm die winterdip: Literature Leed Night (21 december)

In deze Late Night estafettevoorstelling in de Melkweg reflecteren vijf schrijvers in columns, poëzie en proza op het thema leed. Depressie, burn-out, rouw, verslaving, een gebroken hart: hoe gaat een schrijver daarmee om? Met: Erik Jan Harmens, Bregje Hofstede, Cesar Majorana, Marieke Lucas Rijneveld en Vrouwkje Tuinman. Programma van SLAA.

Poëzieworkshop (25 januari) met Erik Jan Harmens

Poëzieworkshop (25 januari) met Erik Jan Harmens

Op 25 januari geeft Erik Jan Harmens in Amersfoort een poëzieworkshop op de Zin-poëziedag. Niet om gedichten te begrijpen want dat hóeft niet, maar om te kijken wat ze met ons doen. Er zijn beperkte plekken beschikbaar.

Rifka Lodeizen speelt Astrid Holleeder in Videolandserie ‘Judas’

Rifka Lodeizen speelt Astrid Holleeder in Videolandserie ‘Judas’

Vanaf 6 januari is Rifka Lodeizen te zien als Astrid Holleeder in de Videolandserie 'Judas', geïnspireerd op de gelijknamige bestseller. Marit van Bohemen speelt haar zus, Sonja.

Teruglezen en -luisteren:  Jonah Falke gaat het klooster in voor Vrij Nederland

Teruglezen en -luisteren: Jonah Falke gaat het klooster in voor Vrij Nederland

Wat, denkt schrijver/kunstenaar Jonah Falke, als je de stress van een druk leven niet bestrijdt met meditatie-apps of mindfulness, maar zoals monniken dat doen? Hij besloot een aantal dagen in een klooster te trekken. ‘Iedere gast wordt hier als Jezus Christus ontvangen. Jezus ruikt vandaag naar sigaretten en heeft een blauwe rolkoffer.’

Nieuwe dramaserie Stanley H. bij KRO-NCRV in najaar 2019 op NPO 3

Nieuwe dramaserie Stanley H. bij KRO-NCRV in najaar 2019 op NPO 3

KRO-NCRV en producent NL Film zijn gestart met de opnames van de nieuwe vierdelige dramaserie Stanley H. De serie is geïnspireerd op het leven van de Nederlandse topcrimineel Stanley Hillis. De rol van Hillis wordt vertolkt door Jeroen Spitzenberger. Andere grote rollen zijn weggelegd voor onder andere Jochum ten Haaf, Egbert-Jan Weeber en Sieger Sloot. Stanley H. is najaar 2019 te zien op NPO 3.