BOEK

't Hooge Nest

't Hooge Nest

Roxane van Iperen

Het waargebeurde verhaal van twee joodse zussen in het verzet, een onderduikvilla in 't Gooi en het onvermijdelijke verraad

ISBN: 9789048841783 | Paperback, 384 blz | € 21.99 |


Tijdens de Tweede Wereldoorlog bestieren twee joodse zussen - Janny en Lien Brilleslijper - een van de grootste onderduikadressen in Nederland: 't Hooge Nest, een villa in 't Gooi. Terwijl de laatste joden in Nederland worden opgejaagd gaat het leven van enkele tientallen onderduikers zo goed en kwaad als het ging door, pal onder de neus van NSB-buren en nazikopstukken. Toch wordt het Nest verraden en de familie Brilleslijper belandt met het laatste transport in Auschwitz, samen met de familie Frank. 't Hooge Nest is een verhaal over moed, verraad en menselijkheid in barbaarse tijden, en brengt een ongekende geschiedenis met kracht tot leven.

Roxane van Iperen reconstrueert op fenomenale wijze de geschiedenis van twee ongelooflijk dappere Joodse zussen. 't Hooge Nest is bloedstollend, elke keer weer, en tegelijkertijd heel registrerend en zonder sentimentaliteit geschreven.

Boeken met Lidewijde Paris op NPO Radio 1

Dit boek moest geschreven worden. Wat Roxanezo mooi doet is dat ze het particuliere verhaal van de zussen gebruikt om de grote geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog te schetsen. Het is heel nauwgezet geschreven, maar daarnaast met veel gevoel. Je wil gewoon weten hoe het verder gaat. Roxane is een talent om in de gaten te houden.

Susan Smit bij Koffietijd/5 Uur Live

Een fascinerende geschiedenis.

de Volkskrant

Een wonderlijk mooi boek.

Matthijs van Nieuwkerk | DWDD