BOEK

Zien Horen Zwijgen

Zien Horen Zwijgen

Sabine van den Berg

ISBN: 9789048850211 | Paperback, 496 blz | € 26.99


Drie meisjes, drie vaders, drie romans. In een ijzingwekkende, precieze stijl ontleedt Sabine van den Berg de machtsverhoudingen tussen een vader en een dochter. Soms duiken de oom en neef van het meisje op om een dubieuze driehoeksverhouding aan te gaan, waarin het meisje probeert de situatie naar haar hand te zetten door een - gevaarlijk - spel te spelen met loyaliteit. Voortdurend wordt de lezer gedwongen zich af te vragen: wat is echt? En wie controleert nu eigenlijk wie?

Op subtiele wijze neemt de auteur afstand van haar verhaal: verteller wordt personage. Een niet te negeren trilogie.

Arjan Peters in de Volkskrant

'Intens en beeldend (...) Ze schrijft alsof ze door een camera kijkt.'

Dagblad van het Noorden

Zien Horen Zwijgen is een geslaagd drieluik dat de lezer getroebleerd en getoucheerd gaat achterlaten. Het benauwende gevoel waarmee je wordt opgezadeld zal maar langzaam vervliegen. Een strak gecomponeerde trilogie, waarin autoriteit, overtuiging en imaginatie een primordiale rol opeisen.

Guy Doms op Hebban.nl

'Van den Berg overtreft zichzelf. Zien Horen Zwijgen is stilistisch en plottechnisch sterk en bevat indrukwekkende, tragische verhalen.'

Tzum

Een dynamische trilogie over de relatie tussen vader en dochter, over macht, verbeelding en verraad. Over een meisje in een ijzingwekkend koele familie. Een gedetailleerde, bijna klinische ontleding van complexe relaties, intrigerend en vilein, en in bloemrijke taal. 

Mooie en minutieuze beschrijvingen van mensen, dingen, gevoelens, gedachten en gebaren met voor de lezer het doel uit te vinden wat de waarheid in het verhaal is, wat verzint het meisje, wie heeft de macht. Een zeer bijzonder drieluik. 

Juryrapport Beste Groninger Boek 2018