BOEK

Zelfportret met Russische piano

Zelfportret met Russische piano

Wolf Wondratschek

'Wondratscheks werk graaft diep in de ziel' Die Zeit

ISBN: 9789048847303 | Paperback, 208 blz | € 21.99


In een Weens koffiehuis leert een schrijver de oude Soevorin kennen, lang geleden een beroemde Russische pianist. Nu loopt zijn leven ten einde en wil hij zijn verhaal kwijt. De schrijver luistert gefascineerd. Na deze eerste ontmoeting blijven de mannen elkaar treffen. Hoe meer Soevorin over zijn leven vertelt, des te meer versmelten de stemmen van de twee mannen.
Zelfportret met Russische piano is een schitterende roman over rebellie, muziek, vrijheid, schoonheid en onsterfelijkheid in de kunst.

Zelfportret met Russische piano gaat over de musici die gevangen zitten in een versleten lichaam, die door krachtverlies in hun vingers of vervloekte pijn in hun schouder hun instrument niet meer kunnen bespelen, die op doktersadvies sigaretten en alcohol laten staan, voor wie zelfs koffie al verboden is, en die dus alleen water drinken – om een handvol pillen mee weg te slikken. (...) Als hier sprake is van een zelfportret, dan is dat een aquarel, waarvan de kleuren in elkaar overlopen.

Marco Kamphuis

In de roman Zelfportret met Russische piano geeft de Duitse auteur Wolf Wondratschek gesprekken weer, maar zodanig vervlochten met de gedachten van een oude schrijver dat het uitgesprokene en het gedachte tot een wonderlijke eenheid samenvloeien.

Dagblad van het Noorden

Een bijzondere roman.

de Volkskrant