BOEK

Wraak

Wraak

Wouter Laumans

Marijn Schrijver

Het langverwachte vervolg op de bestseller Mocro Maffia

ISBN: 9789048836215 | Paperback, 224 blz | € 21.99


Wraak is het langverwachte vervolg op de bestseller Mocro Maffia, waarvan inmiddels meer dan 100.000 exemplaren verkocht zijn. Het werd genomineerd voor de prestigieuze Brusseprijs 2015 voor het beste journalistieke boek en vormde de basis voor de veelgeprezen serie Mocro Maffia op Videoland.


Na de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt in 2012 veranderde het misdaadlandschap voorgoed. Gewelddadiger, roekelozer, complexer dan ooit. Het vormde het startschot van de nietsontziende oorlog tussen twee groepen in de onderwereld: enerzijds die rondom Benaouf A., het beoogde doelwit van die aanslag, anderzijds de groep rondom Gwenette Martha. Na diens dood in mei 2014 lijkt de vete aanvankelijk tot een einde te zijn gekomen, maar niets is minder waar. De strijd om kilo's coke gaat door, maar is niet langer de enige aanleiding voor de talloze aanslagen die volgen. Een ander motief blijkt ook een belangrijke rol te spelen.


Wraak gaat verder waar Mocro Maffia ophield. Gebaseerd op uitgebreide research en talloze ontcijferde pgp-berichten vertelt het een verhaal over jonge jongens die snel op willen klimmen in het milieu en daar alles voor overhebben. Maar daarvoor betalen ze vaak een hoge prijs.

Schrijver en Laumans weten perfect hoe ze een verhaal moeten vertellen. Dat hebben ze eerder bewezen met Mocro maffia en hun journalistieke stukken voor weekbladen, en Wraak is wat dat betreft misschien wel hun beste werk: de ingehouden stijl en vele cliffhangers zorgen er juist voor dat alle gruwelijke gebeurtenissen hard binnenkomen en dat het moeilijk is om het boek weg te leggen. Het gevaar om het te sensationeel te maken ligt daarbij op de loer, maar in die val trappen de schrijvers niet. Het ingehouden proza zorgt er ondanks de gruwelijkheden juist voor dat je doorleest en doorleest en doorleest.

De Groene Amsterdammer

De spanning in dit boek zit hem voor een groot gedeelte in de informatie die via versleutelde telefoons bekend is geworden. Een schat aan informatie.

Jeroen Pauw | PAUW

Dit nieuwe boek is fantastisch. Echt een aanrader.

Erik de Vlieger

Net als boek één [Mocro Maffia] een totale page-turner.

Achmed Akkabi

Een aanrader, ook voor mensen die niet direct geïnteresseerd zijn in de mocromaffia. Als een soort antropologisch verhaal, met veel aandacht voor de achtergronden van de betrokkenen. Fascinerend door de details.

Misdaadjournalist.nl