BOEK

Wijk

Wijk

Jonathan Griffioen

ISBN: 9789048829460 | Paperback, 80 blz | € 17.50 | November 2015


In Wijk hangt iedereen maar wat rond: de verteller en zijn bes te vriend Mike (vakkenvullers per ongeluk gecast als hoofdpersonen), de legendarische Erik, weerman Arie. Hun dagelijks leven lijkt het ruwe materiaal voor een mop, maar tijdens het lachen vragen we ons af: hoe kan zoiets troosteloos je toch ook dierbaar worden?

Wijk is een genadeloos en ontroerend portret van een jeugd ergens in Nederland.

'Rake zinnen en eigenzinnige beeldspraak'Het Parool

'Rake zinnen en eigenzinnige beedspraak' ***

Het Parool

'De lezer raakt aan de verteller gehecht. Dat bereikt Griffioen niet in de laatste plaats door zijn stilistische kracht, die sober en onnadrukkelijk is maar vol ingehouden gevoel, en zijn mooie, trefzekere obsevaties en beelden. […] Wijk is een harde, maar hartverwarmende bundel.'

Willem Thies in De Poëziekrant

"Wijk is een bijzonder debuut. Jacqueline Bel citeert in Bloed en rozen, de onlangs verschenen literatuurgeschiedenis 1900 – 1915 (ook aanbevelingswaardig), de criteria die J.C. Bloem belangrijk vond bij de beoordeling van een bundel: ‘levensgevoel, de woordkeus, het gebruik van beelden en de poëtische vormgeving’. Als je ‘levensgevoel’ vervangt door: ‘de overtuigende weergave van een levensgevoel’ dan zie je dat Wijk ook in dat opzicht een goede bundel is. Een tip voor de C. Buddingh’-prijs."

Meander Magazine

'De relatie tussen jeugd en buitenwereld staat in Wijk centraal en Griffioen weet deze op pakkende en troosteloze manier te vangen. Een herkenbare en toegankelijke bundel, ook voor de poëzieleek.'

CLEEFT.nl

"[K]eer op keer lukte het Griffioen om me met Wijk te verbazen door slimme vondsten, rake formuleringen en opvallende beelden als de ‘zondvloed-gelekt-uit-een-kraan’, en bovendien dit is voor zover ik weet de enige gedichtenbundel met een Man Bijt Hond-verwijzing."

Maarten Buser in Literair Nederland

'Charmant, grappig en bescheiden'

Bibliotheek ZOUT