BOEK

Ongemakkelijke mensen

Ongemakkelijke mensen

Elly Biesters

Indringende roman over opgroeien in een Nederland dat niet meer lijkt te bestaan

ISBN: 9789048835287 | Paperback, 256 blz | € 19.99


Ik ben een derke, een meisje, en dus ben ik een tientje waard.

Ongemakkelijke mensen is het verhaal van een naamloos meisje dat opgroeit in een klein dorp ergens in het rivierenlandschap van Nederland. Centraal in haar leven staat haar opa, de patriarch van de familie. Ooit een trotse en machtige visser, klampt hij zich nu met zijn drie zonen vast aan een roemrijk leven dat niet meer bestaat.
Al jong leert het meisje dat ze nergens voor zal deugen, en van school of de kerk hoeft ze ook weinig te verwachten. Ze is op zichzelf aangewezen en observeert op wrang-komische wijze de ontwikkelingen in het dorp en de familie - opa's voortdurende strijd tegen het (maatschappelijke) verval; ome Hans pogingen een dorpslied te schrijven waarmee hij zal schitteren op tv; de kantoorfrustraties van haar vader en de heimelijke ontsnappingspogingen van haar oma.
Ongemakkelijke mensen is een ontroerende en geestige roman over opgroeien in een gemeenschap die zich geen raad lijkt te weten met de moderne tijd en daardoor gedoemd is te verdwijnen.

Biesters beschikt over een vlotte pen en een feilloos oog voor details. Er valt regelmatig hardop te lachen.

Haarlems Dagblad

Biesters treft op een realistische en geestige manier de veranderende tijdgeest in een kleine dorpsgemeenschap.

Margriet

Ongemakkelijke mensen heeft raakvlakken met romans als Dorsvloer vol confetti van Franca Treur, maar is minder kinderlijk en wordt bevolkt door rauwere personages, die met liefde worden beschreven. De roman heeft een nostalgische lading die ontroert, voor velen waarschijnlijk heel herkenbaar.

De Telegraaf

‘Een uiterst menselijk en vooral ontzettend goed geschreven verslag van een jeugd’ ****

Dagblad van het Noorden

'Ongemakkelijke mensen is een ontroerende, kleine geschiedenis over mensen die zich amper kunnen handhaven in een wereld die in razend tempo verandert. Daarmee is Biesters eerste verwant aan Dorsvloer vol confetti (2009) van Franca Treur. Net zo mooi, net zo sterk.'

De TROS Nieuwsshow

Het dorpse universeel maken: dat heeft Elly Biesters met dit boek gedaan.

Kader Abdolah

'Een heerlijk boek over een wonderlijke jeugd - en daarmee over ieders jeugd. Ik kon het niet wegleggen. Warm, nee, gloeiendheet aanbevolen'

Claudia de Breij

Ik raad aan om dit boek te lezen, want mij heeft het geraakt.

Monique, medewerkster Openbare Bibliotheek Amsterdam

Het boeide me van het begin tot het einde. Het was herkenning, humor, maar ook emotie wat er bij mij naar boven kwam.

Dien Zwemstra

Een indrukwekkend déjà vu van jeugdjaren in het Gelderse Rivierenland. Met hardheid, humor en ontroering opgetekend. Een familie vol karakters van trotse maar ook beschadigde mensen die elkaar pijn doen.

Erik Leerintveld

Een verdwenen dorpstijd, een verloren riviervisserij en een beeld van familieverhoudingen toen, geven het boek nostalgische leesvreugde voor ouderen, en voor de jongeren een kennismaking van een vervlogen tijd.

A.R. Biesters v.d. Ven

Bij het lezen van het boek komen oude tijden naar boven en voel ik me weer een klein meisje in de jaren 70.

Dicky van Gaalen van den Bergh

De tenenkrommende grofheid van de mannen tegen de vrouwen wordt welhaast oordeelloos beschreven. Dit geeft ook de lezer soms een ongemakkelijk gevoel.

Arlette Juch

Het dorp heeft, zoals ieder dorp, typische bewoners met een hoog gehalte aan  ruwe bolsters en blanke pitten. Het meisje kijkt onbevangen naar hun daden. Doorspekt van humor, mystiek en psychologische fenomenen.

Mieke Kerkhof

Ik voelde de kou, rook de wc en voelde de onmacht, van het kind, maar ook van de volwassenen. De “goede oude tijd” , “vroeger alles beter”: vergeet het!

Jellie Heeringa

De titel dekt volledig de lading, zelfs “Verschrikkelijk ongemakkelijke mensen” zou volstaan…’

Corrie Nieuwkoop

Biesters bezit een pijnlijk nauwkeurig opmerkingsvermogen. Haar proza is kraakhelder en haar humor gortdroog.

Sylvia Witteman in de Volkskrant

'Prachtige literaire moderne streekroman. Elly Biesters trakteert ons op een eindeloze reeks mooie verhalen uit een klein Gelders dorp tussen Maas en Waal, Heerewaarden geheten. Haar vlijmscherpe herinneringen ontroeren op velerlei wijze, ze zijn triest, pakkend, en weergaloos komisch. Het boek is een absolute pageturner en houdt je bezig, ook als je het terzijde legt. Kortom: never a dull moment in Heerewaarden. Met Elly Biesters' debuut de herfst in is mijn advies.'

Mieke Kerkhof - Bol.com

Monique (medewerker OBA) over Ongemakkelijke mensen – Elly Biesters

"Ik raad jullie aan om dit boek te lezen, want mij heeft het in ieder geval geraakt."

Monique, 56, medewerkster OBA, Amsterdam, voor Why I Love This Book


Podcast: Lopen met Lebowski - Elly Biesters

In de gloednieuwe podcast Lopen met Lebowski gaat presentator Jasper Henderson aan de wandel met Elly Biesters in het schoonste ex-vissersdorpje tussen Maas en Waal: Heerewaarden, waar haar roman Ongemakkelijke mensen zich afspeelt. Amusez-vous!

Regie, edit en productie: Saskia Veen
Artwork: Riesenkind
Jingle: Angelo Boltini
Intro: Erik Jan Harmens