BOEK

Onder de paramariboom

Onder de paramariboom

Johan Fretz

ISBN: 9789048849437 | Gebonden, 272 blz | € 19.99 |


Winnaar Boekhandelsprijs 2019

Johannes Fretz heeft gemengd bloed, maar vooral anderen lijken zich druk te maken over zijn afkomst. Daar komt verandering in als hij wordt uitgenodigd om op te treden in Paramaribo in het kader van de verkiezingen. Samen met zijn moeder vliegt hij naar haar geboortegrond voor een reis om nooit meer te vergeten.
Onder de paramariboom is behalve een ontwapenende en geestige roadtrip, een ontroerend verhaal over een moeder en een zoon, identiteit en hoop.

Fretz is goed in dialogen en heeft gevoel voor timing. Daarom is Onder de paramariboom bijzonder prettig om te lezen. Zijn beschrijvingen van de mensen die Johannes ontmoet worden (net) niet karikaturaal en hij schakelt soepel tussen extern gerichte nieuwsgierigheid en introspectie. De joie de vivre die hij aantreft, de hitte en de vloeibaarheid van de tijd bieden inzicht in de betekenis van zijn Surinaamse herkomst. En ook voor nieuwe lezers, voor middelbare scholieren heeft dit boek wat te bieden: niet alleen de thematiek en de vaart waarmee Fretz schrijft, maar ook zijn humor. Onder de paramariboom gaat leeslijsten opfleuren.

Fretz spreekt-zingt vanuit zijn hart tot menig hart - en dat is een grote prijs waard. Lees dit boek!

Athenaeum.nl