BOEK

Keizer

Keizer

Sarah Sluimer

Een beroemde toneelregisseur tekent voor zijn ondergang.

ISBN: 9789048841769 | Paperback, 224 blz | € 19.99


Leo is de beroemdste regisseur van Nederland, misschien wel van Europa. Hij heeft niet alleen zijn ensemble tot in de puntjes naar zijn wensen gekneed, maar ook zijn leven. Hij leeft voor en in zijn kunst, zo ver mogelijk van het dagelijkse gewoel, het verderf. Dan ontmoet hij in New York de schilder Victor, die hem een voorstel doet waardoor hij zijn droom kan realiseren: totale afstand, letterlijk en figuurlijk verheven boven de andere mensen. Door het voorstel aan te nemen, tekent hij voor zijn ondergang.

‘Over vijf minuten moet u op. Ik heb een stoel voor u neergezet in de coulissen. U hebt twee minuten bedanktijd. De commissie heeft liever niet dat u iets zegt over de staat van het theater of de kunst of iets. Het is een vrolijke avond. We vieren de successen van het afgelopen seizoen. Tenminste, zo staat het hier.’
De magere jongen liep voor hem uit, een stapel papieren in zijn hand. Hij wees met een knokige vinger op een onleesbaar stukje tekst. Leo volgde hem zwijgend door de catacomben van zijn schouwburg. Hij had zijn grote lijf een uur geleden in een grijs pak gehesen. Zijn donkerblonde, steile haar in een scheiding. Bob had hem, zittend op de rand van het bad, gladgeschoren. Hij had zijn oren dichtgedaan bij het geschraap over zijn keel en wangen.
Op dit soort avonden stroomde de schouwburg vol met meisjes en jongens in zwarte broeken en strakke shirts. Ze kwamen even plotseling als een verkoudheid en waren even vervelend. Met hun nutteloze headsets en hun toontjes en hun pasjes, hun dunne beentjes en hun overmoed maakten ze hem tot een figurant. Of tot een relikwie dat, zorgvuldig opgepoetst, kort tentoongesteld zou worden.
De jongen met de papieren keek even achterom. Bang dat hij zijn speelgoed kwijt zou raken. Leo ving zijn blik. Hij rekte zich uit, vergrootte zijn ogen, sperde zijn neusgaten en trok zijn bovenlip op. Tanden zichtbaar. Hij zag direct het effect. Diepe angst. Hoekig draaide de jongen zich weer om. Zijn schouders zakten een paar centimeter. De papieren flodderig in zijn knuist. Hij was stil nu, zijn woorden over het hoe en wat en wanneer waren opgedroogd.

 

Mooi boek over een gevierde toneelmaker. (...) De hoofdpersoon is een vallende engel en via zijn verhaal identificeert Sluimer theaterregie als perverterend genot.

NRC

Sarah Sluimer laat met dit debuut zien dat ze goed kan schrijven, en dat ze zonder terughoudendheid een ambitieus, cerebraal verhaal durft te vertellen.

Metro

Een wervelende roman, vol levendige karakters en een heerlijk overrompelend plot.

JAN Magazine

Caligula van Camus meandert als het ware door heel de roman. Sarah Sluimer weet ‘the rise and fall’ van Caligula en Leo prachtig met elkaar te verbinden. Iedereen is schuldig aan hun grote verdriet, dus iedereen zal lijden. ****

Hebban

Hier is een vakvrouw aan het werk. Sarah Sluimer maakt indruk met haar eerste roman

Tzum

Met Keizer heeft Sarah Sluimer echt een krachtig debuut neergezet. Alles ademt theater en zintuiglijkheid in deze roman, die maar weer eens haarfijn duidelijk maakt dat kunst en leven uit precies hetzelfde hout gesneden zijn.

Janna Navis - Boekhandel Dominicanen

Boektrailer Kiezer - Sarah Sluimer


Podcast: Lopen met Lebowski - Sarah Sluimer

Vrienden en vriendinnen van de literatuur! Maak je op voor een wandeling met auteur Sarah Sluimer en redacteur Jasper Henderson door de binnenstad van Amsterdam. We beginnen voor de etalage van Athenaeum Boekhandel op het Spui, waar Sarahs debuut Keizer uitgestald ligt: een droom die uitkomt. Daarna: gesprekken over afschrikwekkend theater, bloederige schilderijen met een afgehakt hoofd, schoenen kopen in de sales, hun favoriete oorlog, Oedipus alsook Thea Beckman, determinisme en de vraag of Sarah Sluimer, net als haar hoofdpersoon, een wreed karakter heeft. Amusez-vous!

Presentatie: Jasper Henderson | Edit: Saskia Veen | Intro: Erik Jan Harmens | Jingle: Angelo Boltini | Artwork: Riesenkind